Yapay leylek yuvaları misafirlerini ağırlamaya başladı

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - MANİSA'da, leyleklerin gerilim hatlarından uzak tutup zarar görmesinin önüne geçmek için elektrik direklerinin zirvesine yapılan yapay yuvalara konukları gelmeye başladı. Manisa Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge...

31 Mart 2015 Salı 16:49
Yapay leylek yuvaları misafirlerini ağırlamaya başladı






İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - MANİSA'da, leyleklerin gerilim hatlarından uzak tutup zarar görmesinin önüne geçmek için elektrik direklerinin zirvesine yapılan yapay yuvalara konukları gelmeye başladı.
Manisa Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle altı ay önce başlatılan 'Leyleklerimiz Yaşasın' projesi kapsamında İzmir ile Manisa bölgesindeki çoğunluğu elektrik direklerine yaptırılan yapay leylek yuvalarına konukları gelmeye başladı. Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, beraberindeki heyetle, Şehzadeler İlçesi Hamzabeyli Mahallesi'ndeki yapay yuvaları inceledi.

Yapay yuvadaki amacın leyleklerin elektrik akımına kapılmalarını engellemek olduğunu söyleyen Manisa Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, "Leyleklerin hayatını devam ettirmesi anlamında, köylerimizde elektriklerinin üzerinde bulunan leylek yuvalarının yükseltilerek onların her türlü olumsuz kazadan, elektrik çarpmasından ya da yangınlardan etkilenmesini önlemek için yapay olarak leylek platformları yaptık. Böylece yuvalarını yükselterek hem elektrik çarpmasından leyleklerimizin ölmesini hem de elektrik kesintilerinin önüne geçmiş olduk" diye konuştu.
Manisa ve İzmir bölgesinde 600'e yakın leylek yuvasını bulunduğunu söyleyen Bayrak, "Ancak bu leylek yuvalarının hepsi elektrik direklerinde bulunmamaktadır. İzmir ve Manisa bölgesinde şuanda 356 tane elektrik direklerinde yuvalar bulunmamaktadır. Manisa'da 127, İzmir'de ise 100 yuva elektrik direklerinde bulunmaktadır. Leylek yuvaları 6 ay içinde yaptırdığımız yapay yuvalarla yükseltildi. Altı aylık çalışmasının sonrasında yaptırılan yapay leylek yuvalarına şu anda leyleklerimiz geldi. Yuvalara yerleşti. Leyleklerimiz bizim toplumumuz için çok önemli. Özellikle kültürümüzde önemli bir değeri var. Hatta geçmişte atalarımız leylekler için bir hastane yapmışlar. Bu hastanenin bugün de Bursa'da yapımı sürüyor. Biz de bölgemizdeki Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde bölge Müdürlüğü olarak bu çalışmayı yürütmeye devam ediyoruz" diye konuştu.
Ege Bölgesi'ne leyleklerin Mart ayında gelip Ağustos'a kadar kaldıklarını söyleyen Bayrak, Manisa'ya yılda 300 ile 500 arasında leyleğin göç ettiğini dile getirdi. Açıklamanın ardından Bayrak, yapay leylek yuvalarını inceledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.