Yeni kalbiyle nakil bekleyen hastalara moral veriyor

İzmir'de kalp nakli olan 56 yaşındaki Mustafa Aktuğlu, ameliyata hazırlanan kalp hastalarını ziyaret ederek moral veriyor

21 Şubat 2018 Çarşamba 10:43
Yeni kalbiyle nakil bekleyen hastalara moral veriyor






İZMİR (AA) - İzmir'de bir hafta önce kalp nakli olarak ikinci hayata "merhaba" diyen 56 yaşındaki Mustafa Aktuğlu, iyileşip yürümeye başlayınca kendisi gibi nakil bekleyen hastaları ziyaret ederek moral vermeye başladı.

Afyonkarahisar'da yaşayan emekli Aktuğlu'ya 10 yıl önce kalp yetmezliği teşhisi kondu. Geçtiğimiz yıl sağlık sorunları artan yaşlı adamın kalbine önce destek cihazı takıldı.

Nakil listesine alınan bir çocuk babası Aktuğlu, bu sürede doktorların "Hastaneye yakın bir yerde oturmalısın" önerisinin üzerine eşi 54 yaşındaki emekli hemşire Havva Aktuğlu ile Kuşadası ilçesine yerleşti.

Sağlık sorunları artarak evinden çıkamayacak duruma gelen Aktuğlu'ya, Manisa'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın kalbi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 6 saatlik bir ameliyatla nakledildi.

Yeni kalbine kavuşan Mustafa Aktuğlu, yürümeye başlayınca hastanede kendisi gibi kalp nakli bekleyen hastalara moral ziyaretleri yapmaya başladı.

"Benim mutluluğumu yaşamalarını istiyorum"

Mustafa Aktuğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hastalığı teşhisi konduğu günden bu yana çok zor zamanlar yaşadığını, nakil olmasıyla beraber ikinci bir hayata merhaba dediğini söyledi.

O zor günlerinde en büyük desteği 34 yıllık hayat arkadaşının verdiğini belirten Aktuğlu, "Yürüyemiyorsunuz, üç adım merdiven çıkamıyorsunuz. Torunum oldu, onu elinden tutup gezdiremedim. Organ bulunmazsa öleceğim diye bekliyorsunuz." dedi.

Kalp destek cihazının şarjının bitip kalbinin bir anda durmasından çok korktuğunu anlatan Aktuğlu, ameliyattan çıkıp gözlerini açtığı ilk anlarda kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti.

Aktuğlu, odaya çıkınca aklına kendisi gibi kalp nakli bekleyen arkadaşlarının geldiğini ve onlara destek ziyareti yapmaya karar verdiğini dile getirerek, "Ben kalp nakli konusunda şanslıyım. 11 ay gibi kısa bir sürede yeni kalbime kavuştum. Uygun kalbin bulunması ortalama 4-5 yıl buluyor. Bu süreçte moral motivasyon çok önemli. Ben organ bekleyen bütün insanların benim yaşadığım bu mutluluğu yaşamalarını istiyorum. Çukurun kenarından bu tarafa çıktım." diye konuştu.

"Topluma organ naklinin önemini anlatacağım"

Çocuklarının acısını kalplerine gömerek organlarını bağışlama kararı veren aileye teşekkür eden Aktuğlu, yeni kalbine çok iyi bakacağını kaydetti.

Toplumun organ bağışı konusunda yeterince hassas olmadığının altını çizen Aktuğlu, şunları söyledi:

"Bundan sonra yeni kalbimle yeni görevim var. Herkese organ bağışının önemini anlatacağım. Amacım 2 saniye de olsa toplumda farkındalık yaratmak. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Organ bağışı yapmak isteyenlere yaşadıklarımı anlatacağım."

"Ziyaret kalp nakli bekleme sürecinde bana moral verdi"

Aktuğlu'nun hastane odasında ziyaret ettiği 33 yaşındaki Aziz Ertürk de bir yıldır umutla kalp nakli olmayı beklediğini, bu ziyaretin umutlarını artırdığını ifade etti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yağdı, Aktuğlu'nun nakil olmayı beklediği 11 ay boyunca hiç moralini bozmadığını, tedavisine ilk günkü hassasiyetle devam ettiğini aktardı.

Aktuğlu'nun bekledikleri süreçten daha önce ayağa kalktığına değinen Yağdı, şunları kaydetti:

"Mustafa Bey, kalp yetmezliği ve kalp nakli olmaya hazırlanan hastalara destek oluyor, bir nevi öncülük yapıyor, moral kaynağı oluyor. Bizim böyle hastalara ihtiyacımız var. Onlar organ bağışı ve kalp yetmezliğinin neferleri, bizzat canlı şahitleri, bizi bu durumları çok mutlu ediyor."

Muhabir: Tezcan Ekizler

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.