Yırcalılara İstanbullu Ve Ankaralı Çevrecilerden Destek

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde termik santral yapılması planlanan alanda ağaçları kesilen Yırca Mahallesi sakinlerine, İstanbul Validebağ Gönüllüleri ile topladıkları 7 bin zeytin fidanını bölgeye gönderen Ankara'nın Oyları Platformu...

24 Kasım 2014 Pazartesi 13:28
Yırcalılara İstanbullu Ve Ankaralı Çevrecilerden Destek






MANİSA'nın Soma İlçesi'nde termik santral yapılması planlanan alanda ağaçları kesilen Yırca Mahallesi sakinlerine, İstanbul Validebağ Gönüllüleri ile topladıkları 7 bin zeytin fidanını bölgeye gönderen Ankara'nın Oyları Platformu üyeleri destek ziyaretinde bulundu.
Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla Soma'daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, karara tepkilerini göstermek amacıyla çeşitli eylemler yaptı. Acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava sonuçlanmadan aralıklarla 6 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgede ağaç kesimi yapıldı. Geçen 6 Ekim'de ise bölgede geriye kalan 5 bin ağaç, ani bir operasyonla kesildi. Günün akşamında Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ağaçlarını kestirmemek için bölgede 'zeytin nöbeti' tutan Yırcalılar, karar sonrası buruk sevinç yaşadı.
Yırcalılar'a destek için aralıklarla bölgeye ilk günden itibaren çevreciler ve sivil toplum kuruluşları geldi. Yırcalılar'a, dün ilk olarak bir gün önce 7 bin zeytin fidanı gönderen Ankara'nın Oyları Platformu üyeleri geldi. Gece yarısı da İstanbul'da koru bitişiğine yapılacak inşaata karşı çıkan Validebağ Gönüllüleri üyelerinden oluşan bir grup Yırcalıları ziyaret etti. Belli aralıklarla gelen iki ayrı çevreci grubu; başta Yırca Muhtarı Mustafa Akın, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, İzmir'in Dikili İlçesi'nin bir önceki dönem Belediye Başkanı Osman Özgüven ile vatandaşlar karşıladı.
FİDAN KAMPANYASINA HAKKARİLİ ÖĞRENCİLERDEN DESTEK
Ziyaret amaçlarını açıklayan Ankara'nın Oyları Platformu üyesi Tamer İşcen, "Yırca için 7 bin zeytin fidanı topladık. Ankara koleji, Orada Bir Köy Var Yakında Grubu, Amerika ve Almanya'dan destek geldi. Hatta Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde Kobani olayları sırasında okulları yakılan öğrenciler, aralarında para toplayarak destek verdi. Yırca'ya destek olmak için buradayız. Sadece bugün değil bundan sonrada destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
KADIN VURGUSU
Ankara'nın Oyları Platformu'nun ardından otobüsle ilçeye gelen Validebağ Gönüllüleri üyeleri, alkışlarla karşılandı. Grup yaptığı açıklamada, "Burada bizi Yırcalı kadınlar karşıladı. Validebağ'ın simgesi yine kadınlardı. En önde olanlar polisin gazını yiyenler kadınlardı. Bizde sizi ekranlarda gördük. Sizleri tek tek öpüyoruz. Yüreğinize, emeğinize sağlık. Tüm Türkiye'ye örnek oldunuz. Halkın örgütlü gücünü hiç kimse yıkamaz" diye konuştu.
CHP'Lİ VEKİLDEN VİCDAN DEĞERLENDİRMESİ
Yırca'ya ülke genelinde destek ziyaretlerin sürdüğünü belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel; "Yırca'da Kolin sanmıştı ki 'büyük abi arkamızda. Büyük abi bizi destekleyecek biz buraya santrali yaparız. Bu santral önünde hiçbir engel tanımayız.' 6 bin zeytin ağacını da bir gecede yıkıp geçtiler. Bu iş halloldu sanmışlardı. Ancak Yırcalılar zeytinleri için direnmeye devam ediyorlar. Yırca'da belki zeytinleri kestiler ama burada ki mücadeleyi kazanmadılar, kaybettiler. Hukuk mücadelesini de kaybedecekler ama esas olarak vicdanlarda ki mücadeleleri kaybettiler. Firmanın enerjiden sorumlu müdürü olan beyefendi, bu katliamdan günler önce ne bizi ne de köylüleri dinlemiyordu. Ama şimdi çıkmış buradaki zeytinler için vicdanlarının sızladığını söylüyor. Bunun bir tek sebebi var. Türkiye'de ki ortak, bütünleşik bir akıl. Karşı taraftakiler kendi fikirlerini savunamayacak kadar zor durumdalar. Çünkü Yırca'da ortaya çıkan ve bütün Türkiye'yi saran daha önce Gezi'de gördüğümüz ortak vicdan onların karşısında dimdik yükselmeye devam ediyor" dedi.
Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da "Bu duyarlılıkları ve destekleri için kendilerine teşekkür ederiz. Bize bu desteği sağlamalarından memnuniyet duyuyoruz. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.