Yunan işkadını, 100 yıllık fotoğrafla Söke'de dedesinin evini buldu

Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN'ın Söke İlçesi'nden Atina'ya göç eden dedesinin Kemalpaşa Mahallesi'nde yaşadığı evi arayan Yunanlı Agallia Christidou, tek kare fotoğrafla atalarının izine ulaştı. Yunanistan'dan Kuşadası'na...

31 Mart 2015 Salı 14:42
Yunan işkadını, 100 yıllık fotoğrafla Söke'de dedesinin evini buldu






Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN'ın Söke İlçesi'nden Atina'ya göç eden dedesinin Kemalpaşa Mahallesi'nde yaşadığı evi arayan Yunanlı Agallia Christidou, tek kare fotoğrafla atalarının izine ulaştı.
Yunanistan'dan Kuşadası'na tur ile gelen Yunanlı işkadını Agallia Christidou, Söke'ye yaptığı bir günlük ziyarette Kurtuluş Savaşı öncesi ilçede yaşayan dedelerinin izini sürdü. Dedesi Hristos Cristelis'in fotoğrafı ile yaşadıkları evi arayan Christidou, rehber arkadaşı Lütfi Cem ile birlikte Kemalpaşa Mahallesi'nde eski Rum evlerinin bulunduğu sokakları tek tek dolaştı. Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan dedelerinin yaşadığı evi ve Söke Belediyesi Nuh Bey Konağı Semt Evi olarak kullanılan komşuları ve akrabaları olan Dr. Perikli'nin evini bulan Agallia Christidou, duygu dolu anlar yaşadı.
Rum Mahallesi olarak bilinen Kemalpaşa Mahallesi'nde yaşayan atalarının Türkiye'den ayrılarak Atina'ya yerleşmelerinin ardından Söke ile ilgili anıları dinlediğini söyleyen Agallia Christidou, "Büyük babam Hristos Cristelis'in o dönemlerde çok yakın akrabası olan ve Söke tarihinde iz bırakan Dr. Perikli'nin evinin önünde çekildiği resimle onlara ait bir iz aradım. Büyük babamların Türkiye'deki anıları bizlere kadar ulaşmış, hafızalarımızda kalmıştı. Elimdeki tek belge, dedemiz Hristos Cristelis'in doktor arkadaşının evinin önünde çekildiği fotoğraf ve büyüklerimizin tarif ettiği evimizin şekliydi. Onların yaşadıkları mekanları, sokakları görmek beni çok mutlu etti" dedi.

Söke Belediyesi Semt Evleri Koordinatörü Nimet İncedal ve Semt Evi görevlileri tarafından konuk edilen Agallia Christidou, Söke Bey Semt Evi olarak kullanılan ve koruma altında olan Nuh Bey Konağı'nı da gezdi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.