Zile'de HES eylemi

Mustafa TURAPOĞLU / ZİLE(Tokat), () - TOKAT'ın Zile İlçesi'nden geçen Çekerek Irmağı üzerine kurulması planlanan 3 Hidro Elektrik Santraline (HES) karşı çıkan köylüler tepki gösterdi. Yapalak Köyü sakinlerinin eylemine CHP'li milletvekilleri...

08 Mart 2015 Pazar 12:52
Zile'de HES eylemi






Mustafa TURAPOĞLU / ZİLE(Tokat), () - TOKAT'ın Zile İlçesi'nden geçen Çekerek Irmağı üzerine kurulması planlanan 3 Hidro Elektrik Santraline (HES) karşı çıkan köylüler tepki gösterdi. Yapalak Köyü sakinlerinin eylemine CHP'li milletvekilleri de destek verdi.
Zile'den geçen Çekerek ırmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES için, bölgede bulunan 19 köyün sakinleri eylemlerini sürdürüyor. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Yapalak köyünün sakinleri, öğle saatlerinde köy meydanında toplanarak eylem yaptı. HES'in yapılması halinde topraklarının kuruyacağını ve köylerini terk etmek zorunda kalacaklarınıöne süren köylülere, CHP İstanbul Milletvekili Meldan Onur ve Tokat Milletvekili Orhan Düzgün destek verdi. Köy sakinleri milletvekillerine dertlerini anlatarak konuyu meclise taşımalarını istedi.
'KÖYLÜLER İŞİN FARKINDA'
Destek olmak amacıyla köye geldiklerini belirten CHP'li Düzgün şunları söyledi:

"Gördüğünüz gibi 19 tane köyün hayatı karartılmaya çalışılıyor. Suyu kesilecek yarın toprağı verimsizleşecek. Onun akabinde köyler boşaltılacak. Daha önce bunu başka yerde de yaptılar. Diyorlar ki, 'Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var, biz bu suları kontrol altına alacağız. HES ile enerji üreteceğiz' Size şöyle söyleyeyim, Türkiye'nin bugün HES'lerden ürettiği enerji miktarı sadece Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 1.5'i. Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacak rüzgar enerjisini kimse ilişmek istemiyor. Güneş enerjisinden kimse faydalanmak istemiyor. Aslında burada yapılmak istenen iş Türkiye'de suları kontrol altına almak. Köylüyü daha çok fakirleştirip, kente ucuz işçi sağlamak. Ama bizim köylüler bu işin farkındalar. Direneceklerinden eminim, ne işleri olursa biz kendilerine destek olacağız" dedi. Direnen köylünün kazandığını söyleyen CHP'li Melda Onur ise, "Biz bunu her yerde gördük. Yeterki toprağına bağlı olarak orada kalmaya karar versin. Biz bu hikâyeyi Türkiye'nin çok çeşitli yerlerinde gördük."
Hayvancılık ve tarımla uğraşan köylüler, yetkilere çağrıda bulunarak projenin iptal edilmesini istedi. Bu sırada projenin hazırlandığı ancak çalışmaların köylülerin tepkisi nedeniyle başlayamadığı öne sürüldü.
FOTOĞRAFLI
 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.