'ZÜĞÜRT AĞA', BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ İÇİN DAVA AÇTI

Ali Ekber ŞEN- Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde çöp ve hurda toplayarak geçimini sağlayan 82 yaşındaki Mecit Aslan ile oğlu 33 yaşındaki Hasan Aslan, Ramazanoğulları Beyliği'nin varisi olduğunu iddia ederek,...

18 Aralık 2014 Perşembe 12:51
'ZÜĞÜRT AĞA', BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ İÇİN DAVA AÇTI






Ali Ekber ŞEN- Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde çöp ve hurda toplayarak geçimini sağlayan 82 yaşındaki Mecit Aslan ile oğlu 33 yaşındaki Hasan Aslan, Ramazanoğulları Beyliği'nin varisi olduğunu iddia ederek, Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde binlerce dönüm arazinin tapusunu almak için 'Tespit talebi ve mirasçılık belgesinin verilmesi' davası açtı.
Adana ve çevresinde 1352-1608 yılları arasında hüküm sürmüş bir Türkmen beyliği olan Ramazanoğulları'nın soyundan Hasan Bin Ramazan'ın oğlu ve Mardin Dargeçit'te binlerce dönüm arazinin varisi olduğunu iddia eden Mecit Aslan, ikinci eşi 62 yaşındaki Suzan Aslan ve ilk eşinden oğlu Hasan Aslan ile birlikte Mezitli İlçesi'nin Kale Mahallesi'nde kurdukları barakada çöp ve hurda toplayarak yaşam savaşı veriyor.
Mecit Aslan ile oğlu Hasan Aslan, özellikle Mardin'de Ramazanoğulları'ndan kalma binlerce dönüm arazinin kendilerine ait olduğunu, ancak devletin buralara haksız yere el koyduğunu öne sürerek hukuk mücadelesi başlattı.
Dargeçit Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 'Tespit talebi ve mirasçılık belgesinin verilmesi' davası açan Hasan Aslan, kendilerinde Osmanlı arşivlerinden çıkardıkları tapular bulunduğunu söyledi.

TAPULARIMIZ VAR
Başlattığı hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyen Hasan Aslan, "Dayanağım Osmanlı arşivleri ve tapu kayıtlarıdır. Benim her şeyim yasal, elimde tapularım var. Bu belgeleri tapu ve nüfus arşivinden aldım. Benim soyağacımda en büyük dedemin ismi Ramazanoğlu Halil Bey, sonra Bayram geliyor, daha sonra Ramazan geliyor ve Hasan, Ramazan şeklinde gidiyor. Ben 4'üncü Hasan'ım. Buralar bizim tapulu malımız. Çünkü 1911'de tapusu Ramazanoğlu Hasan Bey'in üstüne verilmiş. Araziler çok büyük, 6 tapuda 11 tane köy var, tamamıyla sular altında kalmış. Benim elimdeki 4 tapuda ise 7 bin hektar arazi var. Üzerinde 6 köy var, Ilısu'ya kadar dayanıyor. 1960'ta, 1980'de buralarda kamulaştırmalar yapılmış ama maliki yazılmamış" dedi.
OSMANLI BAYRAĞI ASTI
Osmanlı ve Türk bayrağı astığı barakada güç şartlarda yaşamlarını sürdüren Hasan Aslan, Ilısu Barajı kamulaştırması sırasında 10 tane tapularının toprak reformuna açıldığını, bu sırada askerde olduğu için takip edemediğini ileri sürdü. Aslan, şunları söyledi:
"Daha önce basında 'Züğürt Ağa' şeklinde haberimiz çıktığında, Maliye Bakan Yardımcısı olduğunu söyleyen biri aradı olayı halledeceklerini söyleyerek geçiştirdiler. Yaşadığımız barakaya 2 ay önce Osmanlı bayrağı astım.  Şu an babam çöp topluyor, hurda topluyor, daha önce kuyu kazıyordu. Artık balyoz kaldıramıyor. Babam 1965'ten beri burada çadırda yaşıyor. Hiç kimse garibandır diye yardımcı olmadı. Bizim şu mirasçılık işi ortaya çıktı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda 3 ayda bir yardım alıyorduk onlar da kesildi."

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.