2,5 ton hastalıklı et yakılarak imha edildi

29 Kasım 2012 Perşembe 17:44
2,5 ton hastalıklı et yakılarak imha edildi






AKSARAY (CİHAN)- Aksaray'da kesim için belediyenin Entegre Et Tesisleri'ne getirilen 7 büyükbaş hayvanda incili tüberküloz, 3 hayvanın etinde ise yanıkara hastalığı tespit edildi. Toplam 2.5 ton gelen 10 hastalıklı hayvanın eti, yetkililerin kontrolünde yakılarak imha edildi.

Aksaray Belediyesi Veteriner Hekimliği yetkilileri, hastalıklı etlere geçit vermediklerini ve toplam 2.5 ton ağırlığındaki 10 hayvanın etinin imha edildiğini bildirdi.

Yanıkara hastalığının bakteriyel bir hastalık olduğunu ve bakteri sporlarının toprakta 10-12 yıl yaşayabildiğini belirten yetkililer, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: Etin üzerinde hava kabarcıkları oluşur. Hayvan kesilmeden önce derinin üzerine bastırınca çıtırtılı sesler çıkarılır ve hayvanın hastalığı teşhis edilebilirdi. Yanıkara dememizin sebebi de özellikle hayvanların etli olan bölgelerinin tamamen karartmasıdır. Kesilmeden önce teşhis konsaydı tamamı ile imha edilmesi gerekiyordu. Kesimi yasak olan bir hastalıktır. Fakat kesimhanemize kesik olarak gelmiştir. Mal sahibine sorduğumuzda hayvanın aniden öldüğünü söyledi. Bize kesim sonrası geldiği için yaptığımız muayenede yanıkara olarak teşhis ettik. Yanı kara hastalığının en büyük özelliği hayvandan insana bulaşması o nedenle tamamen imha edilmesi gerekiyordu. Yanıkara ve tüberkülozun her çeşidi insan sağlığına zararlı olduğu ve tüketildiğinde insana bulaştığı için söz konusu etler yakılarak imha edildi. dedi.

ET ALIRKEN MÜHÜRLÜ OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ

İnsan sağlığının korunması için her zaman tedbirli davrandıklarını belirten Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, yaptığı açıklamada, Biz Aksaray Belediyesi olarak halkımızın sağlığını her zaman ön planda tutuyoruz. Belediyemize ait tesislerde çok sıkı sağlık kontrolleri yaparak hastalıklı etlere kesinlikle müsaade etmiyoruz. Nitekim yapılan denetimler sırasında yanıkara adı verilen hastalıklı etlerle, tüberkülozlu yani veremli etler veteriner hekimliğimiz tarafından tespit edilmiş ve söz konusu etler yakılarak imha edilmiştir. diye konuştu.

Halk sağlığının kendileri için önemli olduğunu kaydeden Palta, Hemşerilerimden et alırken titiz olmalarını ve özellikle mühürlü etleri almalarını istiyorum. Çünkü mühürsüz etler kontrolden geçmemiş sağlıksız etler olabilir. Bu nedenle hemşehrilerimiz kasaptan et alırken mühürlü olmasına dikkat etsin. Bizde belediye olarak gerekli bütün önlemleri alıyoruz. Vatandaşlarımızda bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmalıdır. şeklinde konuştu.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.