28 Şubat mağdurları; Yasak kalktı ama mağduriyet bitmedi

28 Şubat Öğrenci Derneği, 21 yıldır bitmeyen mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

23 Şubat 2018 Cuma 07:23
28 Şubat mağdurları; Yasak kalktı ama mağduriyet bitmedi






28 Şubat mağdurları; Yasak kalktı ama mağduriyet bitmedi


Türkiye'nin bir dönemine karabasan gibi çöreklenen 28 Şubat darbesinin üstünden 21 yıl geçti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile hükümet ortağı Refah Partisi'ni doğrudan hedef alan 28 Şubat bildirisinin sonuçları yıllarca tartışıldı. 28 Şubat cuntasının "Bin yıl devam edecek" dediği sürecin ardından on binlerce insan okulundan, işinden olurken ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi için yürütülen çalışmalar günümüze kadar sürdü. Ancak hala normalleşme sağlanamadı.

28 Şubat Mağdurları tarafından kurulan 28 Şubat Öğrenci Derneği yayınladığı bildiride günümüze kadar çözülemeyen sorunlara dikkat çekildi.
Bildiride şu görüşlere yer verildi:


Derneğimiz, 28 Şubat döneminde öğrenciyken başörtüsü yasağıyla eğitim hayatlarına son verilen,  üniversitelerde başörtüsünün serbest olduğu 2011 yılı affıyla tekrar üniversitelerine dönüp zamanla mezun olan dönemin üniversite öğrencileri tarafından kurulmuştur.

1000 Yıl sürecek bir toplum mühendisliği projesi olarak uygulamaya konan 28 Şubat sürecinin milletimize istisnasız tüm kesimlerinde büyük travma yaratmıştır. Binlerce başörtülü öğrencimiz okullarından uzaklaştırılarak eğitim haklarını kullanmaları engellenmiş, sürecin en ağır travma ve mağduriyetlerine maruz bırakılmıştır.

Bu travmaların yarattığı pekçok hasar Türkiye’nin normalleşmesi süreci ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın almış olduğu insiyatifler ile büyük oranda çözülmekle birlikte iyileşme süreci hâlâ tamamlanabilmiş değildir.

Bu mağduriyetler üzerinde toplumsal farkındalık oluşturmak ve bu mağduriyetlerinin giderilmesinde kollektif aklı-vicdanı harekete geçirmek amacı ile kurulan Konya merkezli 28 Şubat Öğrenci Derneği olarak diyoruz ki;

Rektörlere, hâkim ve savcılara verilen brifingler, fişlemeler, görevden uzaklaştırmalar, üniversiteye girişte katsayı engelleri, başörtülü öğrencilerin okullarından uzaklaştırılmaları bu süreçte akılda kalan hukuk cinayetleridir.


Bir de döneminin başörtülü üniversite öğrencileri var. Uygulanan başörtüsü yasağından dolayı binlerce başörtülü üniversite öğrencisi okullarını bırakmak zorunda kalmıştır. Bu süreçten itibaren çeşitli aflar çıkarılmış olsa da üniversitelerde başörtüsü yasağı devam ettiğinden bu aflar pek bir anlam ifade etmemiştir. Nihayetinde 2010 yılında başörtüsü yasağının kalkması ve akabinde 2011 yılında çıkarılan afla bu mağdur öğrenciler okullarına dönüp eğitimlerini tamamlayabilmişlerdir.

Bu öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesi sadece eğitimlerini değil aynı zamanda bu eğitimlerin sonucu elde edilecek mesleki yaşamlarını da engellemiştir. Eğitim hakları verilen bu mağdurlara engellenmiş kamu görevi hakları da iade edilmelidir. Ne yazık ki bu alanda bir ilerleme mevcut değildir. Bu, ayrıcalık değildir. Bu, 28 Şubat’ın gaspettiği öğrencilerin ellerinden alınan kamu görevlerinin emsalleri gibi kendilerine iadesidir. Bir Hak’kın teslimidir.

Hükümetimizin zaman zaman çeşitli zümrelere yaptığı özel düzenlemeler yapmaktadır. Dershane öğretmenlerinin kamuya atanmaları için yapılan çalışmalara ek olarak son torba kanun ile  ücretli öğretmenlik yapanların sözleşmeli personel olarak atanmalarını sağlayacak çalışmalar düzenlemelere örnektir. 28 Şubat döneminin mağdur üniversite öğrencileri içinde bu özel yetkinin kullanılmasını beklemekteyiz.   her seferinde unutulmak, yok sayılmak 28 şubat mağduru öğrencilerini üzmektedir.

Mevzuatta yapılacak yasal bir çerçevede yönetmeliklere yapılacak basit ilavelerle çözümünün mümkün olduğu kanaatindeyiz. Birkaç teklifimiz olmakla beraber genel olarak ortaya çıkan 28 Şubat döneminin kamu personeli olarak ilk atamasına eş değer bir atama yapılmasıdır.

Devletimizden istediğimiz;
Dersane öğretmelerine tanınan hakkın,
Ücretli öğretmenlere tanınacak hakkın 28 Şubat dönemi üniversite öğrencileri için de tanınmasıdır.  
Hak etmedik mi?

Anahtar Kelimeler:
28 Şubat Mağdurları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.