30 yıllık işkenceye son verilmesini bekliyoruz

12 Temmuz 2011 Salı 15:49
30 yıllık işkenceye son verilmesini bekliyoruz






Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer’den kıyafet yönetmeliğini toptan kaldırmasını istedi.


Yeni eğitim yılı başlamadan, yaz tatili bitmeden önce kıyafet yönetmeliğinin kaldırılarak serbest kıyafete geçilmesini isteyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı yazılı açıklamada “Öğrencilere önlük ve okul forması uygulaması son bulmalıdır. Öğretmenleri de takım elbise, kravat ve gömleğe mahkum eden darbe mirası kıyafet yönetmeliği değişmelidir. Yeni Milli Eğitim Bakanımız Ömer Dinçer’den, yeni ve cesur bir adım atmasını ve böylece tarihe geçmesini bekliyoruz” dedi.

-“RENGARENK GİYSİLERLE OKULLAR ÇİÇEK BAHÇESİNE ÇEVRİLMELİ”-

Tek tip öğrenci ve tek tip öğretmen profilinin eğitim psikolojisiyle ve pedagojik anlayışla uyuşmadığını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı eğitim ve bilimin özgür ortamlarda ve özgür bireylerin kafalarında yeşereceğini vurguladı. 40 derece havada kravat, ceket, gömlek ve önlük gibi giysiler dayatmak statükonun ve mürteciliğin bir tezahürü olduğunu ifade eden Avcı, Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in 30 yıl önce cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini kısmen değil toptan kaldırmasını istedi.


Avcı, üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bu gün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmeliğin toptan kaldırılması talebinde bulundu. Avcı beklentisini şu şekilde ifade etti:


“Öğrenci ve öğretmenlerin serbest kıyafetlerle ve rengarenk giysilerle okullara gelerek, okullarımızı çiçek bahçesine çevirmesini istiyoruz.”

-“TEKSTİL PATRONLARI HER YIL KARŞI ÇIKIYOR”-

Eğitimde serbest kıyafet uygulamasına tekstil patronlarının her yıl karşı çıktığını hatırlatan Avcı, tekstil patronlarının “Bu sektörden 3 milyon insan ekmek yiyor. Stoklarımızda 2 milyar dolarlık kumaş var. Uygulama 2 -3 yıl ertelensin. Serbest kıyafet uygulaması yüzünden okullar podyuma dönecek. Zengin fakir ayırımı ortaya çıkacak” yönünde istismarlarda bulunduklarını ifade etti. Avcı, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:


“Çocukların kendilerini ilgilendiren konularda söz söyleme hakkı olduğunu hatırımızdan çıkarmamalıyız. Türkiye'nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde de okullarda çocuğun saygınlıkla bağdaşır biçimde ve hakları saklı olarak önlemler alınması gerektiği kaydedilmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin kendilerini rahat hissedebilmesi ve verimli çalışabilmeleri açısından kıyafet özgürlüğünü çok önemlidir. Mevcut kıyafet yönetmeliği hem hocalarımızda hem de öğrencilerimizde monolitik bir kültürel kimlik kazandırmaktadır. Kıyafet dayatmasının kural ve disiplin oluşturduğu yönünde iddiaları yanlış ve sakıncalı buluyoruz. Okulda, üniversitede onlarca öğrenciye ders anlatan, sürekli ayakta ve hareket halinde bulunan hocalarımız kravat ve takım elbise zorunluluğundan kurtarılmalıdır. Üniversitelerimizin kurum disiplinini tehdit eden unsurları kılık kıyafette, başörtüsünde aramak, okullarımızda kot pantolonu ve serbest kıyafeti tehlike olarak görmek, ortaçağ zihniyetidir. Eğitimde bireylerin giyim kuşamlarıyla değil, kafalarının içinin bilgiyle, kültürle ne kadar doldurulduğuyla ilgilenilmelidir. Öğrenci ve öğretmenlerin her gün tıraş olması, kravat takması, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterleri giymesi, bayan hocaların muaşeret (!) kuralları çerçevesinde giyinmesi gibi hususlar ülkemizin sorunları değildir. Tam aksine nitelikli, bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini, muasır medeniyet düzeyini nasıl yakalayacağız ülkemizin merak etmesi gereken hususlar bunlar olmalıdır.”

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.