ABD'nin Baku'daki borazanı susturuldu: Radyo Liberty'e mühür

AB ve ABD çıkarları doğrultusunda yaptığı yayınlarla bilinen Radyo Liberty'nin Baku'daki ofisi Başsavcılık kararıyla mühürlendi.

27 Aralık 2014 Cumartesi 02:00
ABD'nin Baku'daki borazanı susturuldu: Radyo Liberty'e mühür






ABD'nin Baku'daki borazanı susturuldu: Radyo Liberty'e mühür

ABD ve İngiltere'nin kriz bölgelerinde çıkarlarına uygun yayın yapan Liberty'nin Azerbaycan bürosu savcılık kararıyla kapatıldı. Ülkede genç bir gazeteciyi intihara sürükleyen olayların tetiklediği soruşturmanın ardından Azerbaycan Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde radyo ofis kapıs dün akşam saatlerinde mühürlendi. Konuyu gündeme getiren ABD'ye ise Baku'nun tepkisi sert oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Azer Gasımov, eleştirilere, "ABD Dışişleri Bakanlığını, kendi ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine, demokratik ilkelerin kabaca ihlal edilmesine bakmaya davet ediyorum" şeklinde yanıt verdi.

9 SAAT SÜREN ARAMA!
 
Azerbaycan Başsavcılığı yetkilileri, Özgür Avrupa Radyosu'nun ülkede Azadlıg Radyosu diye bilinen Bakü ofisinde gerçekleştirdiği arama sonrasında ofisi mühürledi. Başsavcılıktan APA Haber Ajansı'na yapılan açıklamada, aramanın Başsavcılığın Ağır Suçlar Dairesi Soruşturma Biriminin soruşturduğu bir suç dosyası nedeniyle yapıldığı bildirildi.

BİLGİSAYARLAR VE HAFIZA KARTLARINA EL KONULDU
 
Yerel saatle 10.30'da başlayan aramanın akşam saatlerine kadar devam ettiği, yetkililerin ofisin mührüne, hafıza kartlarına ve bazı bilgisayarlar ile belgelere el koydukları daha sonra da ofisi mühürledi.
 
Radyo çalışanlarından edinilen bilgiye göre, kendilerine bahsi geçen suç dosyasının içeriği ve mühürleme kararıyla ilgili bilgi verilmedi.
 
ABD Kongresi tarafından desteklendiği iddia edilen Özgür Avrupa Radyosu'nun karasal yayım lisansı geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan'da iptal edilmişti.
 
Radyonun Bakü ofisi çalışanı Hatice İsmayıl isimli gazeteci, bir dönem arkadaşlık yaptığı Tural Mustafayev isimli şahsın şikayeti üzerine 5 Aralık'ta "intihara teşvik etmek" suçundan tutuklanmıştı.
 
İsmayıl'ın tutuklanması üzerine ABD ve AB'den Azerbaycan hükümetine tepkiler gelmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Azerbaycan hükümetini basın özgürlüğünü kısıtlamakla suçlamıştı.  1950 yılında kurulan Özgür Avrupa Radyosu daha çok kriz bölgelerine yaptığı yayınlarla tanınıyor. Amerikan ve Batı yanlısı muhaliflere destek veren yayınlarıyla bilinen radyonun finansmanı ABD kongresi tarafından karşılanıyor. SSCB döneminde Anti-Komünist propaganda amacına uygun olarak CIA tarafından organize edilen yayınlara hedef ülkelerin sürgün muhalif isimleri katılarak daha çok kargaşa çıkarılması sağlanıyordu. Son dönemde Radyo Liberty yayınlarını Orta Asya, Uzak Doğu ve Çin gibi ülkelerde muhalif hareketlere ağırlık vermeye başlamıştı. Radyo Liberty 1993-95 yılları arasında terör örgütü PKK'nın önemli isimlerinin yayınlarına sık sık çıktığı mecra olarak hafızalardaki yerini koruyor.
 


Son Güncelleme: 27.12.2014 02:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.