Afet Eğitim Merkezi, doğal afetleri yaşatarak öğretecek

04 Aralık 2012 Salı 14:54
Afet Eğitim Merkezi, doğal afetleri yaşatarak öğretecek






BURSA (CİHAN)- Bursa Afet Zararlarını Azaltma Eğitim Merkezi'nde vatandaşlar 7,4 şiddetindeki depremi ve saatte 130 kilometreye varan fırtınanın etkisini yaşayarak öğrenecek. Sahip olduğu deprem sarsma tablası, yangın söndürme, duman, rüzgar-fırtına, acil durum-ihbar, karbonmonoksit zehirlenme, heyelan, sel ve tsunami gibi toplam 12 farklı simülasyon sistemiyle öne çıkan merkez, doğal afetleri simülasyonlarla bire bir canlandıracak.

Türkiye´nin ilk, teknolojisiyle ise dünyanın en moderni kabul edilen merkez, resmi açılış öncesinde Bursa Valisi Şahabettin Harput tarafından tanıtıldı. Vali Harput, İl Özel İdaresi Arabayatağı Kampusu'nda düzenlediği basın toplantısında toplam 15 milyon liraya mal olacak merkezin ocak ayında hizmete açılmasının planlandığını belirtti. Toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ile Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış da hazır bulundu.

Vali Harput'un verdiği bilgiye göre, birinci derece deprem bölgesinde bulunan Bursa´da İl Özel İdaresi kaynaklarıyla inşa edilen simülasyon merkezi, Arabayatağı Mahallesi'nde yapıldı. İl Özel İdaresi ek hizmet binası arazisinde 6 bin 800 metrekare alana inşa edilen 2 katlı bina ile doğal afetler konusunda halka tecrübe kazandırılması hedefleniyor.

Enkaz koridoru, deprem odası, bilgisayarlı eğitim odası, fırtına, lodos heyelan deneyim odası, üç boyutlu sinema, haberleşme deneyim odası, sergi salonu ve ilk yardım odası, yangın, duman, eğitim salonu ve kitaplığın yer alacağı afet binası insanlara afetleri bizzat öğretecek.

Merkez içinde Van depreminde yıkılan bir evin bizzat aynısının yapıldığı bir bina da yer alırken, deprem sebebiyle çöken binanın altında kalan bir otomobilin olduğu sokaktaki manzara da deprem gerçeğini aratmıyor.

Bir bayanın İmdat, beni kurtarın. Yardım edin. Sesimi duyan var mı?' şeklinde çığlık attığı simülasyonda, yıkılan duvarlar, enkaz altında kalan bisikletler, düşen tabelalar ve enkaz parçaları dikkat çekiyor. Yılda 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen merkezdeki fırtına odası ise insanların doğa olaylarını görmelerini sağlayacak.

BURSA'NIN BİR DEPREM GERÇEĞİ VAR

Simülasyon merkezinin tanıtımında konuşan Vali Şahabettin Harput, Bursa´da bir deprem gerçeği olduğunu belirterek, Afetler konusunda toplumda bilgi eksikliği bulunmakta. Bu afet merkezi, insanların bilinçlendirme konusunda eksiklerini tamamlayacak. Afetlere karşı insanların sürekli hazır olması ve mutlaka bununla yaşamayı öğrenmesi lazım. dedi.

Merkezin Türkiye'de hayati önem taşıdığına değinen Vali Harput, Bursa birinci derecede deprem bölgesi. Her depremde İstanbul ile birlikte herkesin yüreği ağzına geliyor. İnsanlar korku ve endişe içinde yaşıyor. Hiçbir ülkede medeni ülkeler korku ve endişe içinde yaşamaz. Tedbirlerini alır ve ona göre hayatlarını sürdürürler. şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİ VE İŞÇİLERE MECBURİ EĞİTİM

Merkezin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Vali Şahabettin Harput, şunları söyledi: Özellikle Bursa´daki eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerimiz burada eğitime tabi tutulacak. Ardından bütün sanayi kuruluşlarındaki işçiler buraya gelecek. Sanayi kuruluşları için bu eğitim zorunludur. Vatandaşlarımız da davet edilip gönüllü olarak buraya gelerek afet eğitimleri almasını istiyoruz. Şiddetli bir depremin, tayfunun, fırtınanın nasıl bir etkisi olduğunu herkes görecek.

Kentte sık sık karbonmonoksit zehirlenmelerinin de görüldüğüne dikkat çeken Harput, Bu binada 12 çeşit afete karşı eğitim simülasyonu hazırlandı. Bu hazırlıkların her biri Türkiye'de en ileri teknoloji kullanılarak yapıldı. Merkezde, karbonmonoksit zehirlenme simülasyon odası da yer alacak. Bu konuda Bursa´da üzücü olaylar yaşandı. ifadelerini kullandı.

Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise merkezde 2 saatte 300 kişinin eğitim alabileceğini belirterek, merkezin en ileri teknoloji ile donatıldığını bildirdi.

Vali Harput, daha sonra gazetecilerle deprem ve fırtına odasına girerek simülasyonda afet olaylarını yaşadı.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.