Afrin'de son durum; Burseya Dağı'nda çatışmalar sürüyor

Zeytin Dalı Harekatı 4. gününe girerken, Burseya Dağı'nda çatışmalar yoğunlaştı. Çembere alının PKK'lı teröristlerin kaçış yolları tutuldu. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada "Bu harekat son terörist yok oluncaya kadar devam edecek" dedi.

23 Ocak 2018 Salı 17:03
Afrin'de son durum; Burseya Dağı'nda çatışmalar sürüyor







Afrin'de son durum; Burseya Dağı'nda çatışmalar sürüyor


PKK'lı teröristlere yönelik Zeytin Dalı Harekatı 4. gününe girerken, Burseya Dağı'nda çatışmalar yoğunlaştı. Çembere alının PKK'lı teröristlerin kaçış yolları tutuldu. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada "Bu harekat son terörist yok oluncaya kadar devam edecek" dedi. Bu arada Amerika'nın verdiği ağır silahlar ve çok sayıda zırhlı aracı Afrin ve Azez'e getiren terör örgütünün, daha çok sırtını Washington yönetimine dayayarak "Türkiye bize harekat düzenleyemez" diye propaganda yaptığı ortaya çıktı.


PKK yandaşlarının herakatın başlamasından kısa bir süre önce taraftarlarına moral vermek için "Ankara'ya ABD izin vermez. Afrin'e giremez.. Rusya ve ABD bize tam destek veriyor" mesajları verdiği belirlendi.


Terör örgütü PKK ve DEAŞ'in Suriye uzantılarına yönelik Afrin çevresinde 4 ayrı bölgede başlatılan Zeytin Dalı Harekatı 4. gününe girerken, Burseya Dağı ve çevresinde kıstırılan PKK'lılar çembere alındı. Teröristlerin kullandığı zırhlı araçlara karşı topçu birliklerine özel mühimmat dağıtıldı.

'ZIRH DELİCİ TOPLAR' KULLANILIYOR

Hassa sınırının sıfır noktasına konuşlanan Türk tankları, terör örgütü mevzilerini 'zırh delici toplar' ile vuruyor. Çok sayıda tank ise cephane, yakıt ve askeri malzeme ikmali için geri döndü. Sınır karakoluna yakın yerde, sabah saatlerinde, konuşlanan 'M60T' tanklarının yanında, çok sayıda kullanılmış 'zırh delici' top mermisi görüldü. Bölgede, ayrıca kollarında sarı bant olan ÖSO'ya bağlı güçler de bulunuyor. Kilis ile Hatay'dan Afrin'in iç bölgelerine de sevkiyat sürüyor.

Öte yandan Hatay sınırında güvenlik önlemlerini artıran jandarma, gazetecilerin sınırdan birliklerin görüntülerini çekmesini engellemeye başladı.

MERSİN'DE 5 GÖZALTI

Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri ise 'Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili sosyal medyada gerçek dışı paylaşımlar ve terör örgütlerinin propagandasını yapanlara yönelik çalışma başlattı. Ekipler tarafından çeşitli adreslere düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya üzerinden 'terör propagandası' yaptığı iddia edilen 5 kişi, yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, ruhsatsız av tüfeği, kurusıkı, 19 fişek ve çok sayıda örgütsel yayın ile dijital malzeme ele geçirildi.

Suriye'nin Azez ile Afrin kenti arasında bulunan Bursiya Dağı bölgesinde dün başlayan çatışmalar bugün de devam etti. PYD’li teröristlerin bulunduğu bölgeler, Fırtına obüsleri ve ağır silahlarla baskı altına alındı.

Suriye’nin Afrin kentinde bulunan terör örgütlerine yönelik TSK tarafından başlatılan Zeytin Dalı Harikatı sürüyor. Operasyon kapsamında Kilis’e atılan roketlerin ateşlendiği bölge olarak bulunan terör örgütü PYD denetimindeki Bursiya Dağı bölgesinin ele geçirilmesi için dün başlatılan operasyona bugün de devam edildi. Sabah saatlerinden itibaren bölgede toplanan Özgür Suriye Ordusu güçleri, öğleden sonra harekete geçti. Türkiye sınırında bulunan birliklerden Fırtına obüsleri ile yapılan top atışlarının ardından harekete geçen TSK unsurlarının desteklediği ÖSO güçleri, uçaksavar ve ağır silahlarla PYD’li teröristlerin bulunduğu bölgeyi yoğun ateş altına aldı.

SİS VE YAĞMUR ENGELİ

PYD’li teröristlerin sık sık özellikle keskin nişancı atışı ile saldırdığı TSK ve ÖSO unsurları, oluşturulan hendek ve siperlerde kendilerine korumaya çalıştı.

Bu arada bölgedeki yoğun yağmur ve sis nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi operasyona katılan birliklerin yavaş hareket etmesine neden oldu. Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede akşam saatlerine doğru, sessizlik hakim oldu ve birlikler mevcut yerlerini koruyarak PYD’li teröristlerin olası saldırılarına karşı konuşlandı.

DÜĞÜNE GİDİYORUZ BİZ'

Hatay Kırıkhan Yalankoz mevkiindeki sınır karakolundan Afrin'e giden komando birliği komutanları, arkadaşları ve vatandaşlar tarafından uğurladı. Operasyona bölgesine giden bir askerin, "Düğüne gidiyoruz biz" demesi duygu dolu anlar yaşanmasına sebep oldu.

Afrin'de çatışma bölgesine giden askerler askeri araçlara binerken, yoldan geçen araçların sürücüleri korna çaldı. Bazı vatandaşlar bayrak açarken bazıları da alkışlarla askerleri uğurladı. Operasyon bölgesine giden bir asker, "Düğüne gidiyoruz biz" demesi çevrede bulunanları duygulandırdı. Helallik alan askerler, birbirlerine ve komutanlarına sarıldı. Askerlerin araçlara binmesinden sonra, araçlar Afrin'e doğru hareket etti.


ŞEHİT TEDAŞ ÇALIŞANI TOPRAĞA VERİLDİ

Hatay'ın Kırıkhan ilçesi Suriye sınırındaki Kaletepe Mahallesi'ne kurulan çadır kente yapılan saldırıda şehit olan TEDAŞ çalışanı 30 yaşındaki Şahin Elitaş'ın cenazesi Kırıkhan Devlet Hastanesi morgundan alınarak alınan Kurtlusoğuksu Mahallesi'nde baba evine getirilip helallik alındı. Ardından Kırıkhan Mezarlık Kompleksi'ne getirilen şehit için burada cenaze namazı kılındı. Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu'nun kıldırdığı cenaze namazına Hatay Valisi Erdal Ata, AK Parti Hatay Milletvekilleri Fevzi Şanverdi, Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ile kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda kişi katıldı. Kılınan cenaze namazı ardından 2 çocuk babası Şahin Elitaş'ın cenazesi Kırıkhan Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi. Şehidin eşi Sevda, annesi Emine ve babası Bostan Elitaş tören boyunca gözyaşlarına hakim olamadı.

ŞANLIURFA'DA 8 KİŞİYE AFRİN GÖZALTISI

Şanlıurfa'da sosyal medya hesaplarından 'Zeytin Dalı' harekatı ile ilgili yaptıkları paylaşımlarla terör örgütü propagandası yaptıkları belirlenen 8 kişi, polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Zeytin Dalı' harekatı aleyhinde sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan kişiler hakkında soruşturma başlattı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kent merkezinde zırhlı araçlarla düzenledikleri eş zamanlı operasyonda 8 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin sosyal medyadan harekat aleyhine paylaşımda bulunurken, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edip, terör örgütünün propagandasını yaptıkları belirtildi.


ADANA'DAN AFRİN OPERASYONUNA 1 MİLYON BAYRAKLA DESTEK

Adana Büyükşehir Belediyesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'deki terör örgütlerine yönelik Zeytin Dalı Harekâtı'na destek için kentte 'Bayraklar asılsın terörün kökü kazınsın' adıyla 1 milyon Türk bayrağı dağıtım kampanyası başlattı. MHP İl Başkanı Bünyamin Avcı ile Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ'ın da katılımıyla Adana Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan törende bayraklarını alan vatandaşlar, 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları attı. Burada bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Afrin'in kendileri için sadece sınır ötesi harekât olmadığını belirtirken, şunları söyledi:

"Afrin; sınırlarımızın öte yakasından ülkemize musallat olan terör belasının, fideliği ve fidanlığı olmuştur. Osmaniye'nin hemen arkasında bulunan Gavur Dağları dediğimiz Amanonslar'a terörist ihraç eden bir bataklık haline gelmiştir. Türk milletinin kuvvet ve kudretini dünya üzerinde nerede bize yönelik bir hain hareket varsa, gücümüzü ve kuddetimizi onlara karşı göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kendi topraklarımıza terör ihraç eden PKK'nın oradaki uzantısı YPG ve PYD'nin fideliği ve fidanlığı haline dönüşmüş olan Afrin'i temizlemek, güvenli bir nokta haline getirmek için Mehmetçiklerimiz, şehit Türk analarının evlatları bir kez daha Afrin'e harekât başlatmıştır. Onların arkasındayız."

Başkan Sözlü, konuşmasının ardından esnafları ziyaret ederek Türk bayrağı dağıttı.

SURİYELİLER, AFRİN HAREKÂTINI SEVİNÇLE KARŞILADI


Ankara ve Kastamonu'da yaşayan Suriyeli sığınmacılar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'ndeki terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı sevinçle karşıladı. Suriyeli Adnan Hacıismail, "Bu operasyonu destekliyoruz. Sayın Recep Erdoğan'ı destekliyoruz. Türk ordusuna bu operasyonla ilgili başarıları dileriz. Ben o kadar heyecanlıyım ki bordo bereli askerlere ben de katılmak isterdim" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) hazırladığı rapora göre, Ankara'daki 80 bin Suriyeli sığınmacının yarısı Altındağ ilçesinde yaşıyor. Altındağ'ın Ulubey Mahallesi'nde ise 10 bini bulan Suriyelilerin nüfusu, Türk vatandaşlarını geçti. Buradaki Suriyeli sığınmacılar, ülkelerindeki savaşın bitmesini ve geri dönmek istediklerini dile getirdi. Ulubey Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli Hasan Ahmedi ve Hasan Hatip, ülkelerinde şu anda çok zor bir hayat olduğunu ve süregelen savaşın bitmesini istediklerini söyledi.
Hasan Cuma Hatip (14) ise "5'inci sınıf öğrencisiyim. Türkiye'den memnunum. 4 yıldır Türkiye'de okuyorum ve Türkçeyi öğrendim. 4 kardeşim var. Burada mutluyuz. Savaş çıktığı için buraya geldik. Herkes kendi vatanına dönmek ister. Ailem, 'Belki döneriz, savaş bitmek üzere' diyor ama bekliyoruz" diye konuştu.

Muhammed Doulah da "Suriyeliyim 6 sene önce savaştan çıktım. Evliyim, 1 çocuğum var. Burada hayat iyi, çalışıyoruz. Savaşlar bittiği zaman biz Suriye'ye döneceğiz. Bütün Suriyeliler olarak Türkiye'yi seviyoruz" ifadelerini kullandı.

Aynı mahalledeki Türk vatandaşı Fatih Yılmaz ise iç içe yaşadıkları Suriyeliler hakkındaki düşüncelerini, şöyle ifade etti:

"Burası artık bir Suriye mahallesi oldu. Burada Türk diye bir şey yok artık. İnşallah iyi olur. Bir problem yaşamıyoruz. Kendileri ticaretlerini kendileri yapıyor. Bizimkiler gitmiyor. Onların yemekleri ayrı, bizimkilerinki ayrı. Buradakilerin kimseye zararı yok. İnşallah savaş biter, Türkiye orada başarılı olur da bir an önce giderler ve herkes rahata kavuşur."

'BEN DE BORDO BERELİ OLMAK İSTİYORUM'

Kahramankazan ilçesinde yaşayan Suriyeliler de Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili konuştu. Suriyeli sığınmacılar, operasyonla bölgedeki terör unsurlarının yok edileceği inancında olduklarını ve bunu mutlulukla karşıladıklarını anlattı.
Türkiye'ye 5 yıl önce sığınan 2 çocuk babası Adnan Hacıismail (26), "Bu operasyonu destekliyoruz. Sayın Recep Erdoğan'ı destekliyoruz. Türk ordusuna bu operasyonla ilgili başarıları dileriz. Ben o kadar heyecanlıyım ki bordo bereli askerlere ben de katılmak isterdim. Biz; PYD ve YPG, oradaki örgütleri ortadan kaldırmak istiyoruz. İnşallah Türkiye bu operasyonla başaracak ve Afrin'i o örgütlerin elinden alacak" dedi.
Operasyonu yürekten desteklediklerini belirten 3 çocuk babası Abdullah Hacıismail (53) de "Ben Azez'de kalıyordum. Akrabalarım Azez'de hastanenin yanında yürürken YPG ve PKK'lıların hastaneyi bombalamalarıyla yaralandılar. Bu operasyon başarılıdır ve inşallah Türkiye bu operasyonla başaracak, çok güzel gidiyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE SINIRINI KORUMASI İÇİN HAKLIDIR'

Suriye'de doktorluğu bırakıp Türkiye'ye sığınan Abdullah Muhammed Elhasır (36) ise şunları söyledi:

"Bu iş uzun zamandır beklenen bir şeydir. Türkiye'nin sınırını koruması için Suriye'ye girmesinde hakkı vardır. Bu hak nereden geliyor; Orada Kürt partileri kendi aralarında değil de başkalarına karşı ayrımcılık yaptı. Fırat Kalkanı Harekâtı'yla başlayan süreçte Türkiye ile birlikte bizde bu orduyu ve Türkiye'yi destekliyoruz. Hatta bizim çocuklarımız da bu orduda var. Biz de Türkiye'nin yanındayız. Uzun zamandır bunu bekliyoruz. Dolayısıyla bu operasyonun yapılması bizim için çok iyi oldu."

'ALLAH TÜRK ASKERİNİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN'

Kastamonu'da yaşayan Suriyeliler de Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyona destek verdiklerini söylediler.
5 yıldır Kastamonu'da yaşadığını belirten Muheymod Kuteybe, "Her şey için Tayyip Baba'ya teşekkür ederiz. Biz bu operasyon haberini duyunca içimiz çok ferah oldu. Biz PKK ve IŞİD'den Suriye'nin temizlenmesini istiyoruz. Allah Türk askerini başımızdan eksik etmesin" dedi.

Suriyeli Saban Basar ise "Her şey için Türk milletine, Türk Başkanına teşekkür ederiz. Şu an bu haberi duydukça içimiz çok ferah oldu. Televizyonlarda gördüğümüzde Türk bayrağı dalgalanıyor. İnşallah PKK ve DEAŞ kalmasın" diye konuştu.

Son Güncelleme: 23.01.2018 14:14
Anahtar Kelimeler:
Zeytin Dalı Harekatı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.