"Ailenin temel dinamikleri, anne ve 5 'S' kuralı"

04 Aralık 2012 Salı 14:50






DİYARBAKIR (CİHAN)- Uzmanlar, ailenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için `annelik´ görevi olan kadına büyük görevler düştüğünü söylüyor. Türkiye´de aile yapısının sağlam temeller üzerinde durduğunu dile getiren uzmanlar, bu kurumun devam etmesi için aile bireyleri arasında sevgi, saygı, sadakat, sabır ve sorumluluk gibi vasıfların yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aile, toplumun en küçük yapı birimi olduğundan ötürü insanlık için en önemli kurum. Bu önemli kurumun devam etmesi için aile bireyleri arasında sıkı ve sarsılmaz ilişkilerin olması gerekiyor. Aile içinde en önemli görev ise `yuvayı dişi kuş yapar´ sözünün de doğruladığı `annelik´ vasfı olan kadına düşüyor. Uzmanlar, aile kurumunun devamı için kadınlara büyük görevler düştüğünü belirtti.

Gülnihal Derneği Başkanı Mihriban Ezayı, kadın ve ailenin toplum için çok önemli olduğunu söyledi. Kadının annelik vasfından ötürü ailenin ve toplumun kurucusu olduğunu dile getiren Ezayı, Bu nedenle kadın ne kadar sağlam, ne kadar bilgili, ne kadar donanımlı olursa, aile ve toplumda da o ölçüde gelişme olacaktır. dedi.

Aileyi zedeleyen ve ahlaki çöküntüye sebep olan birçok etkenlerin olduğunu belirten HAKYAT Vakfı Başkanı Necla Hattapoğlu da ailenin temelinde kadının olduğunu belirtti. Hattapoğlu, erkeği doğuran, yetiştiren, aileyi bütünleştirenin kadının olduğunu ifade etti. Bütünleşen dünyada kültür alışverişi yaşanırken, çizilecek aile politikalarında ülkelerin ve milletlerin hassasiyetlerinin göz önüne alınması gerektiğine dikkat çeken Hattapoğlu, faydalı kültür olgularını, gelenek ve görenekleri, evrensel ahlak değerlerini baz alarak, devletin yetkili kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleri ile çalışma yaptığı zaman, bir çok değerleri aktarmada daha başarılı olacağını ifade etti.

TÜRKİYE´DE SAĞLAM BİR AİLE YAPISI VAR

Kadının, toplumun temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Evren Daşdağ, Temel taşlardan birini, aile oluşturuyor. Aile de toplumun temel taşı. Türkiye, bu kadar dejenerasyona rağmen neden hala ayakta duruyor. Çünkü sağlam bir aile yapımız var. Biz bunu daha ileriye taşımak istiyoruz. dedi.

İngiltere ve Amerika´da buluğ çağındaki genç kızların okullarda koşup oynaması gereken yaşta bebekleriyle oynadığını ve devletin onları koruyarak çocuklarına sahip çıktığını kaydeden Daşdağ, Türkiye´nin aile modelinde ne kadar öncü olduğunu gördüm. Aile kavramının ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. ifadesini kullandı.

AİLENİN DEVAMI İÇİN 5 `S´ KURALINA DİKKAT EDİLMELİ

Eğitimci Ayşe Serap Şahiner, geleneklere bağlı bir toplum olan Türkiye´de ailenin çok önemli olduğunu kaydetti. Aile kurumunu çadıra benzeten Şahiner, bu çadırın 5 ayağı olduğunu dile getirerek, 5 'S' kuralı olarak adlandırılan sevgi, saygı, sadakat, sorumluluk ve sabrın bir ailede kesinlikle olması gerektiğini dile getirdi. Şahiner, aile çadırın birer direği olan bu vasıflardan birinin olmaması halinde ailenin çökebileceğini söyledi.

Aile bireyleri arasında herşeyden önce Allah rızası içi birbirini sevmenin olması gerektiğini dile getiren Şahiner, şöyle konuştu: Ancak ortasında öyle bir direk olmalı ki, çadırı en iyi tutan ana direk olmalı. O ana direk olmazsa o çadır yıkılır. Yani o aile yıkılır. O çadırdaki ana direk, Allah hesabına birbirimizi sevmek, saymak, birbirimize Allah için sabretmek, birbirimize Allah için sorumluluklarımızı hatırlamak, Allah´ın bizim için sunduğu sorumluluklarımızı ve görevlerimizi yerine getirmektir.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.