Akdeniz Üniversitesi'nde toprakta çizi açma makinesi geliştirildi

06 Aralık 2012 Perşembe 14:31
Akdeniz Üniversitesi'nde toprakta çizi açma makinesi geliştirildi






ANTALYA (CİHAN)- Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Antalya Mutasyon Projesi Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. İlhan Çağırgan, bitki ıslahında çapa, el veya traktörle yapılan toprakta çizi açma işini geride bırakacak alet geliştirdi. 'Çizer' isimli cihazla 2 haftada 15 kişi tarafından yapılan işi, bir kişi bir günde yapabilecek.

AÜ Ziraat Fakültesi´nde yaptığı toplantı ile makineyi basına tanıtan Prof. Dr. M. İlhan Çağırgan, söz konusu buluşun dünyada ilk olduğunu söyledi. Toprakta çizgi açma işinde şu an kullanılan yöntemin elle veya traktörle çekilen toprağı yırtıp kesek çıkartılarak yapıldığını açıklayan Çağırgan, Bundan sonra bu işlemi tekerlek ve tesviye küreği kombinasyonu ile yaparak, dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Bu buluşun homojen ve keseksiz (katılaşmış toprak parçası) bir tohum yatağı oluşturuyor. Böylece on binlerce farklı bitki sırasının ekimi mümkün olacak. diye konuştu.

Makinenin özellikle küçük tohumlu bitkilerin ekimine uygun olduğunu belirten Çağırgan, Türk Patent Enstitüsü´nün bu buluşu `Faydalı Model´ olarak tescil ettiğini bildirdi. Kendi buluşları ile tohum yatağı işleminin daha kolay olacağını söyleyen Çağırgan, Sıra çizi açma işlemi normalde çapa benzeri toprağı yırtan aletlerle çoğunlukla elle veya ender olarak da makine ile yapılıyor. Fakat makine ile yapılan bu çizi açma işlemi bol bol kesik çıkarıyor. Hele elle yaptığınız zaman daha sonraki işleri mekanize etme imkanı olmuyor. dedi. Çağırgan, bu buluşun maliyetinin diğer makinelere göre ucuz olduğunu söyleyerek, yaklaşık bin 500 liradan satışa çıkarılacağını sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.