Almanya'da zamların sonu gelmiyor

05 Aralık 2012 Çarşamba 13:33
Almanya'da zamların sonu gelmiyor






FRANKFURT (CİHAN)- Almanya'da bu yıl yapılan fiyat artışlarının tartışmasız şampiyonu akaryakıt ürünleri olurken, yapılan son araştırmalar elektrik fiyatlarının gelecek yıl AB ortalamasının yüzde 45 üzerinde seyredeceğini ortaya çıkardı. Diğer kötü haber ise sağlık sektöründen geldi ve Alman Eczacılar Birliği ilaçlardan alınan katkı paylarının sigortalılara maliyetinin yılda 2 milyar euroyu bulduğunu açıkladı.

Federal hükümetin enerji dönüşümü politikalarına ilişkin hedeflerinden her geçen gün biraz daha uzaklaştığını tespit eden uzmanlar başlangıçta öngörülen hedeflerin artık ekonomik olarak nitelenemeyeceği açıkladı.

Danışmanlık şirketi McKinsey tarafından gerçekleştirilen ve dört ayda bir güncellenen 2012 Enerji Dönüşümü Endeksi başlıklı araştırmada hükümetin enerji alanında 15 hedefinden yalnızca 5 tanesini yakalayabildiğine dikkat çekildi. Buna göre son çeyrekte bahsi geçen hedeflerin çok azında iyileşme sağlanırken, birçoğunda geriye gidildiği belirlendi. Eldeki son veriler sadece solar enerji altyapısının genişletilmesinde ve bu sektörün sağladığı istihdamın arttırılmasında olumlu gelişme kaydedildiğini gösteriyor. Ancak bu iki gelişmeyle birlikte iyi haberlerin de sonu geliyor.

SANAYİ ELEKTRİĞİ BİLE YÜZDE 20 DAHA PAHALI

Elektrik şebekesinde istikrar sağlanamadığını belirten McKinsey uzmanları, bu hedefin yakın gelecekte de gerçekçi görünmediğini belirtti. Bunun işareti olarak da şebekeye yapılan müdahalelerin maliyetinin üç kat artması gösterildi. Raporu hazırlayan uzmanlar halen sanayi elektriğinin AB ortalamasının yüzde 20 üzerinde olduğunu belirterek, federal hükümetin fiyat dengesinde kat ettiği ilerlemenin eksi yüzde 35 olduğunu kaydetti. Bu da Başbakan Angela Merkel'in (CDU) geçen yıl 1 kilovatsaat elektrikten alınan çevre katkı payının (EEG) 3,6 sentte sabitleneceği yönündeki hedefinin artık neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor.

HALKIN ALIM GÜCÜNDE HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Federal hükümetin halkın alım gücünü koruma hedefini de yakalayamadığını belirten enerji uzmanları, Almanya'da hanelerin elektriğe AB ortalamasından yüzde 32 daha fazla para ödediğini belirledi. Buna göre Almanya'da ortalama bir aile 3 bin 500 kilovatsaat elektrik için yılda 920 euro öderken, AB ortalaması bunun 220 euro altında seyrediyor. Raporda bunun ciddi bir yekun olduğuna dikkat çeken McKinsey uzmanları, Aradaki fark tüketim giderleri için kullanılamamış oluyor. dedi. 2013 yılında ise halkın elektriğe hane başına 95 euro fazla para ödemesi ve böylelikle AB ortalamasına kıyasla aradaki farkın yüzde 45'e kadar yükselmesi bekleniyor.

ADAC: BENZİNDE REKOR YILI OLDU

Öte yandan Alman Otomobil Kulübü'nün (ADAC) açıkladığı son veriler 2012 yılında akaryakıtta zam rekoru kırıldığını gösterdi. Buna göre E10 tipi benzinin fiyatı geçen yıla kıyasla litre başına 8,2 Cent zam görerek 1,604 euroya yükselirken, motorin de litre başına 7 sent zam görerek 1,481 euroya yükseldi. ADAC uzmanların yılın ilk 11 ayını esas alarak hazırladığı zam tablosunda yılın sonuna geldiğimiz aralık ayında da belirgin bir iyileşme beklenmiyor.

HALK İLAÇLARA 2 MİLYAR EURO KATKI PAYI ÖDÜYOR

Yılın sonunda tüketicilerin huzurunu kaçıracak son kötü haber ise sağlık sektöründen geldi. Alman Eczacılar Birliği'nden (DAV) yapılan açıklamada resmi hastalık kasalarına bağlı sigortalıların ilaçlarda paket başında ödediği katkı paylarının belirgin oranda arttığı belirtildi. Buna göre ilaçlardan 2012'de geçen yıla kıyasla 10 sent fazla katkı başkanı ayı alındığı ve sigortalıların bir kutu ilaca kendi cebinden ortalama 2,60 euro ödediği belirtildi. Bu yıl yapılan zamların 2009 yılına kıyasla 30 sent fazla olduğuna dikkat çeken DAV, artışların bilhassa katkı payı mecburiyeti getirilen ilaç sayısının artmasından kaynaklandığına işaret etti. Böylelikle sigortalılar ilaçların katkı payları için 2012 yılında kendi ceplerinden yaklaşık 2 milyar euro ödemek zorunda kaldı. Sosyal kuruluşlardan SoVD'nin başkanı Adolf Bauer, Bild Online'a yaptığı açıklamada artışları sert bir dille eleştirerek, Siyasilerin buna acilen müdahale etmesi gerekiyor. Sigortalılar tek taraflı olarak ağır bir yükle başa çıkmak zorunda kalıyor. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.