Alternatif enerjili araçları ticarileştireceğiz

17 Temmuz 2011 Pazar 19:53
Alternatif enerjili araçları ticarileştireceğiz






Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, alternatif enerjili araçlara ilişkin çalışmaların yarışma aşamasında kalmayacağını, sanayicileri de işin içine katarak ticarileştirilmesine zemin hazırlayacaklarını söyledi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından İzmir Ülkü Yarış Pisti'nde düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları yüksek hava sıcaklığında yapılmasına rağmen ilgi gerek katılımcı gerekse seyirci bakımından doyurucu oldu. Türkiye'nin dört bir yanından 33 üniversiteden yarışa katılan 39 güneş arabası, damalı bayrağı görebilmek için yarıştı. 30 tur sonunda Astay Gayrimenkul sponsor olduğu İstanbul Üniversitesi ekibi, 'Socrat' isimli aracıyla birinci olarak tamamladı.Alternatif enerji kaynakları konusunda farkındalığı artırmak ve üniversite öğrencilerini temiz enerji teknolojilerini geliştirmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışlara, üniversiteler büyük ilgi gösterdi.
33 üniversiteden 37 takımın yer aldığı Formula G 2011 Güneş Enerjili Araba Yarışları'nda son iki yılın birincisi 15 üniversiteden 19 takımın katıldığı Hidromobil 2011 Hidrojen Arabaları Yarışı'nda ise İzmir Makine Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu, ''Poseidon 3'' adlı aracıyla birinci oldu. İkinciliği İTÜ ''Hydrobee'' adlı aracıyla üçüncülüğü Uludağ Üniversitesi Makine Toplululuğu ''Timsah'' isimli aracıyla kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi tasarım ödülüne, Erciyes Üniversitesi de özel ödüle layık bulundu. Yarışları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve AK Parti Bornova ilçe Başkanı Hüseyin Özkan da izledi.

Bakan Ergün, yarışlar sonrası ekipleri tek tek ziyaret ederek, sohbet etti. Dereceye girenleri kutlayan Ergün, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışlarda üniversitelerin sadece arabalarını değil teknoloji uygulama ve takım çalışması becerilerini de yarıştırdığını söyledi. Bu alanda Türk takımlarının edindiği tecrübe ile uluslararası yarışmalarda da iddialı olmaya çalıştığını, buna bakanlık olarak destek sağlayacaklarını kaydeden Ergün, şöyle konuştu: Bakanlığımızın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına dönüşümüyle birlikte bakanlığımızla TÜBİTAK arasındaki ilişki de çok daha güçlü bir konuma gelmiş olacak. Artık bu tür çalışmalar sadece yarışma safhasında kalmanın ötesine geçecek, ticarileşme safhası da yaşanmış olacak. İnşallah bunlar, otomobil piyasasında önemli bazı aktivitelerin olması, yeni teknolojilerin gelişmesi, fosil yakıttan elektrikli yakıtlara geçilirken güneş enerjisinin de bu araçlarda rol almasına yol açacak. Bakan bir yarışmacının ulusal olarak yapılan yarışmanın uluslararası olması talebini de değerlendirmeye alacaklarını söyledi.
Bakan Ergün, Gaziantep Üniversitesi Oretron takımının güneş enerjili arabasını kullandı. Aracı pistte test eden Bakan Ergün, güneş enerjili araba kullanmanın çok keyifli olduğunu söyledi. Bakan Ergün, Hidromobil 2011 yarışlarının da startını verdi. Yarışlar sonrası düzenlenen ödül töreninde konuşan Bakan Ergün, Ar-Ge çalışmalarının ülkelerin en önemli faaliyeti olduğunu, petrol ve doğalgaz kaynakları yeterli olmayan Türkiye'nin eğitimli insan gücünü kullanmak zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Ergün, bu yarışmalara sanayicilerin daha fazla ilgi göstermesini beklediklerini ifade etti. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Bakan Ergün, eski Bakan Mehmet Aydın ve Vali Kıraç verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.