'Amatör balıkçılar denizlerdeki çeşitliliği tehdit ediyor'

06 Aralık 2012 Perşembe 10:13
'Amatör balıkçılar denizlerdeki çeşitliliği tehdit ediyor'






MUĞLA (CİHAN)- Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Çevre Bilimleri Uzmanı Nesimi Ozan Veryeri, Türkiye'de yılda en az bir defa av yapmak kaydıyla 200 bine yakını su altı olmak üzere 4 milyon civarında deniz amatör balıkçısı bulunduğunu söyledi. Kanundışı av ve ticareti yüzünden denizlerdeki balık stoklarının ve çeşitliliğinin hızla azaldığını ileri süren Veryeri, bilinçsiz amatör avcılığa karşı Sorumlu Amatör Balıkçılık projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu projeyle amatör balıkçılığın ekosisteme etkilerini yumuşatmayı ve ekonomiye katkılarını bilinçli balıkçılık prensipleri ve uygulamalarıyla desteklemeyi hedeflediklerini belirten Veryeri, 8 bin 500 kilometreden uzun kıyılarıyla Türkiye´de, 4 milyon civarındaki amatör balıkçıyla birlikte av malzemesi, tekne imalatı ve satışı, lojistik hizmetler, amatör balıkçının tuttuğu balığı tüketen kesim de düşünüldüğünde amatör balıkçılıkla ilişkili bireylerin sayısı 10 milyonu buluyor. Öyle ki balıkçılık malzemesi satan tek bir mağazadan, yılda 5 tona kadar olta kurşunu alınıp denize bırakılırken bin ile bin 500 arasında su altı tüfeği satılabiliyor. Trol ve gırgırlardan kaçarak üremek için kıyılara yaklaşan balıkların, bilinçsiz amatör avcılığı nedeniyle neredeyse değil üremek, hayatta kalmak için bile hiç şansı kalmıyor. dedi. Birçok ülkenin benzer sıkıntılarla karşılaştıktan ve durumun ciddiyetini anladıktan sonra hızla çeşitli önlem ve uygulamaları devreye soktuğunu anlatan Veryeri, Türkiye´nin de artık bu gerçekle yüzleşmesinin vakti geldi. Böyle giderse denizlerimizdeki çeşitliliği ve dengeyi bir daha kazanamamak üzere kaybedebiliriz. ifadelerini kullandı.

SAD olarak problemin yoğunlaştığı bölgelerde yürütecekleri projelerinin temel hedeflerinden birinin de kişilerin bu konudaki sorumluluğuna dikkat çekmek olduğunu söyleyen Nesimi Ozan Veryeri, Bugüne kadar birey olarak, balıkların neslinin tükenmesi veya korunmasında topu hep profesyonel balıkçılara attık. Artık bu sorumluluğu bireyler olarak da hissetmeliyiz. Denizlerimizi ve içindeki zenginliği, bireysel sorumluluklarımızın farkında olarak birlikte hareket edersek koruyabiliriz. şelinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.