Amerika'dan Ankara'ya şok çağrı: Başika Kampı'ndan Türk askerleri çekilsin

Türkiye'nin Başika yakınlarında kurduğu askeri eğitim kampına ABD'den ilk tepki. ABD yönetimi, Türk askeri varlığının tamamının Irak topraklarından geri çekilmesini istedi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başika'ya yönelik IŞİD saldırısı ise kınandı.

17 Aralık 2015 Perşembe 01:39
Amerika'dan Ankara'ya şok çağrı: Başika Kampı'ndan Türk askerleri çekilsin






Amerika'dan Ankara'ya şok çağrı: Başika Kampı'ndan Türk askerleri çekilsin

Irak, Rusya, İran'ın ardından Amerika Birleşik Devletleri de Musul yakınlarında Başika Eğitim Kampı'ndaki Türk askerlerinin geri çekilmesini istedi. İstek ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, Irak Başbakanı Abadi ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası geldib Biden, Türkiye'nin Irak'taki bütün askerlerini çekmesi çağrısında bulunduğunu söylediği bildiriliyor. Terör örgütü IŞİD'e yönelik mücadelede ABD - Türkiye ittifakının derin yara alması anlamını taşıyan açıklamada Ankara'nın müttefikleriyle danışmadan uygulamaya koyduğu askeri hareketliliğin bölgede gerginliği tırmandırdığı kaydediliyor.

IŞİD SALDIRISINA KINAMA

Bu arada ABD yönetimi Irak'ın Musul kentinde bulunan Başika kampına IŞİD tarafından düzenlenen saldırının ardından açıklama geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada saldırı kınandı.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Irak Başbakanı Haider Abadi ile yaptığı telefon görüşmesi ile ilgili de Biden'ın ofisinden açıklama geldi. Açıklamada "Telefon görüşmesinde Biden, ABD'nin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yineledi ve Türkiye'ye, Irak hükümeti tarafından izin verilmemiş bütün askeri güçlerinin Irak topraklarından çekerek aynı şeyi yapmama çağrısında bulundu." denildi.

ABD: TÜRK GÜÇLERİ IRAK'TA İZİNSİZ KONUŞLANDI

Biden'in ofisinden yapılan açıklamaya göre Biden, telefon görüşmesinde Abadi'ye ''Türk güçlerinin yakın zamanda kuzey Irak'a konuşlandırılması Irak hükümetinden izin alınmadan gerçekleştirildi'' diye hatırlatmada bulundu. Açıklamaya göre ayrıca ''iki lider de Türk güçlerinin geri çekilmesi yönünde gelen ilk işaretleri memnuniyetle karşıladı, bu geri çekilmenin devam etmesi gerektiğinde mutabakata vardılar ve yabancı güçlerin Irak'da ancak Irak hükümeti ile koordineli ve izinli olarak bulunabileceğini tekrar ettiler.''

"TÜRKİYE IRAK TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMELİ"

Telefon görüşmesinde ''Başkan Yardımcısı, ABD'nin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yineledi ve Türkiye'ye, Irak hükümeti tarafından izin verilmemiş bütün askeri güçlerinin Irak topraklarından çekerek aynı şeyi yapma çağrısında bulundu.''

Başika'ya IŞİD tarafından yapılan saldırıdan sonra açıklanan bu telefon görüşmesi ilk kez Türkiye'den, açıkça, Irak'daki Başika'da bulunan güçlerini çekme çağrısı yapmış oldu zira Irak, bu güçlerin Bağdat'tan izinsiz olarak orada bulunduğunu birçok kez tekrarladı.
Son Güncelleme: 17.12.2015 01:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.