Ankara - Moskova arasındaki kriz donduruldu

Ankara Moskova hattında diplomatik görüşmeler sonuç verdi. Erdoğan'ın mektubu, Putin'in kararlı tutumu Rusya ile Türkiye arasında derinleşen kriz donduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin ypüz yüze görüşmeye hazırlanıyor.

30 Haziran 2016 Perşembe 02:23
Ankara - Moskova arasındaki kriz donduruldu






Ankara - Moskova arasındaki kriz donduruldu


Ankara Moskova hattında diplomatik görüşmeler sonuç verdi. Erdoğan'ın mektubu, Putin'in kararlı tutumu Rusya ile Türkiye arasında derinleşen kriz donduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin ypüz yüze görüşmeye hazırlanıyor.

İlk görüşme olumlu geçti

Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015 günü hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mektup ile yumuşama sürecine girmişti. Yaşanan kriz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin dün ilk kez telefonda görüştü. Öğle saatlerinde yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten Cumhurbaşkanlığı kaynakları şu açıklamayı yaptı:

Rus turistlere Türkiye serbest!


Putin, ticari ilişkiler için müzakere talimatı verdi, vatandaşlarına Türkiye kısıtlamasını kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in telefon görüşmesi sonrası Kremlin’den de bir açıklama geldi: Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği mektubun iki ülke ilişkilerinde krizi sonlandıracak zemini oluşturduğunu söyledi. Putin, ekonomik ve diğer alanlarda işbirliğinin yeniden tesis edilmesi için hükümeti Türk kuruluşlarıyla irtibat kurmakla görevlendirecek. Rus pilotunu öldürmesiyle suçlanan Türkiye vatandaşı ile ilgili soruşturma sürecinin objektif olacağı konusunda ümit ifade edildi.

Yüz yüze görüşecekler

Erdoğan ile Putin görüşmede ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler için işbirliğine işaret etmişlerdir. Liderler yüz yüze görüşme konusunda ise mutabık kaldı.

Terörizme kınama

Putin, görüşmede, İstanbul’daki menfur terör saldırısını da kınayarak,Türk halkına taziyelerini iletti. İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat için mutabık kaldı.

Yeni bir sayfa açalım

Putin’in, “Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil, yeni bir sayfa açalım” ve “Tekrar görüşmekten büyük memnuniyet duyuyorum” mesajları ön plana çıktı. Görüşmede Putin, Rusya ve Türkiye’nin yapacağı işler olduğunu vurguladı.

İlk buluşma Çin’deki G-20 zirvesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 4-5 Eylül tarihlerinde Çin’de düzenlenecek 2016 G-20 Hangzhou Zirvesi’nde ayrı bir görüşme yapacağı belirtildi. En son 15-16 Kasım 2015’te Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşen G-20 zirvesinde bir araya gelen iki liderin en önemli gündemi Suriye‘ydi.  Liderler arasında, Suriye konusunda sürece ilişkin konular değerlendirilmiş, görüşme yaklaşık 1 saat sürmüştü.

Putin’in mesajları:

- Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil.
- Yeni bir sayfa açalım.
- Terörle mücadelede dün gece verdiğiniz mesajlara katılıyorum.
- Bölgenin iki büyük ülkesi Rusya ve Türkiye’nin yapacağı işler var.


Erdoğan’ın mesajları:

- İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız.
- Rusya ile işbirliğimizi daha da geliştireceğiz.
- Halklarımızın talebine kulak vermemizi önemli buluyorum.

Bakanlar Soçi’de takvimi planlayacak

Rusya Soçi’de yarın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılacak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus Mevkidaşı Sergey Lavrov ile sürecin takvimini planlayacak.

Güçlerimizi birleştirelim

Lavrov yaptığı açıklamada Suriye krizi konusunda tekrar diyaloğa geçebileceklerini ifade ederek İstanbul’daki saldırıyla da ilgili bir açıklama yapan Lavrov şunları kaydetti: Kınamak yetmez, güçlerimizi birleştirelim.

Ticari müzakereler için jet talimat

“İki lider teröre karşı sıkı işbirliği ihtiyacını vurguladı” denilen açıklamada Putin’in ticari ilişkilerin başlaması için müzakere talimatı verdiği bildirildi.

Kısıtlama kalktı

Telefon görüşmesinin ardından Putin verdiği talimatla Rus turistlerin Türkiye’yi ziyareti konusundaki kısıtlamaları kaldırdı. Türkiye, Rus turistlerin en çok tatil yaptığı ülkelerin başında geliyor. 2014’te 4.5 milyon Rus turistin geldiği Türkiye’de bu rakam 2015’te 3.6 milyona inmişti.

Bu arada Ruslar, İstanbul’daki alçak saldırıda hayatını kaybedenler anısına Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği önüne çiçek bıraktı.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.