Ankara'da can veren iki kişi Tunceli'de 20 bin kişi uğurlandı

ANKARA'daki intihar saldırısında ölen Mesut Mak ile Adil Gür, Tunceli'de yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı törenle gözyaşları arasında toprağa verildi.

12 Ekim 2015 Pazartesi 17:00
Ankara'da can veren iki kişi Tunceli'de 20 bin kişi uğurlandı






Ankara'da can veren iki kişi Tunceli'de 20 bin kişi uğurlandı

ANKARA'daki intihar saldırısında ölen Mesut Mak ile Adil Gür, Tunceli'de yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı törenle gözyaşları arasında toprağa verildi.

Ankara'daki intihar saldırısında yaşamlarını yitiren İzmir'de Tarım-Orkam Sendikası yöneticisi ve Emek Partisi üyesi Mesut Mak ile 1980 askeri darbesinin ardından gittiği yurt dışından özel izinle Türkiye'de bulunan Emek Partisi üyesi Adil Gür' için memleketleri Tunceli Cumhuriyet Meydanı'nda cenaze töreni düzenlendi. Törene HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Tunceli milletvekilleri Ali Can önlü ve Edibe Şahin, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, sendika yöneticileri, sivil toplum örgütleri ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Mak ile Gür'ün yakınları törende tabutlara sarılarak gözyaşları döküp, ağıtlar yaktı. Ölenlerin yakınlarının sinir krizleri geçirdiği cenaze töreninde konuşan HDP Tunceli Milletvekili Edibe Şahin, barış isteyenlerin düzenlemek istediği mitingin kana bulandığını belirterek, "Artık bölge halkı güven içinde değil, Cizre, Silopi, Amed, Nusaybin ve Silvan'da yaşananlar ortada. Bu halk diyor ki; 'Ben kendi güvenliğimi alırım.' Öz yönetimi ile cevap veriyor, İşte bu öz yönetimin bugün Türkiye'nin ihtiyacı olduğu daha net ortaya çıktı. Artık Türkiye'nin her yerinde bu tekçi iktidara tek cevap vererek tekçiliğe karşıyız" dedi.

TÜZEL: HESAP SORACAĞIZ

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, hükümeti sert dille eleştirip, son gelişmelerin vahşet olduğunu belirterek, bugün Türkiye'nin birçok yerinde cenazelerin toprağa verildiğini ve acı, grev, direniş olduğunu söyledi. Tüzel, şöyle dedi:

"Bu ülkeyi yönetenleri iyi tanıyoruz, şimdiye kadar halklarımız üzerinde gerçekleştirilen katliamların arkasındaki güçleri iyi biliyoruz. 10 Ekim günü Ankara'nın göbeğinde bomba patlatan İŞİD militanlarını, bu cihatçılara kimlerin kapılarını açtığını, kimlerin bunları besleyip büyüttüğünü de çok iyi biliyoruz. Hepimizin herhalde aklına düşünüyor neden patlatılan bu bombalar, neden bu devlete, hükümete, faşizme karşı, savaştan beslenen kandan beslenen güçlere karşı ayağa kalkan boykot, grev, miting, yürüyüş, panel forum düzenleyen halk güçlerinin içersinde patlatılıyor? Neden devrimci, sosyalist ve barış güçleri içersinde bu katliamlar tertipleniyor? Neden bir tane devlet gücü devlet temsilcisinin bundan canı yanmıyor? Aksine polisi, bakanı bizim karşımıza geçerek gülerek seyrederek konuşuyor. İşte bunlar bize bu katliamın kimlerin tertiplediğini çok iyi gösteriyor. Onlardan hesap soracağız."

Levent Tüzel, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın saldırıda hayatlarını kaybedenler adına başsağlığı mesajı almaya haklarının bulunmadığını öne sürerek, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı, Başbakan onlar gerçeği söylemiyorlar. Onlar bizi temsil etmiyorlar. Bu devlet, bu acımasız katliamlar tertipleyen, can alan, diktatörlük kurmak isteyen bu devlet bizi temsil etmiyor. Onlar bizim acımızı temsil edemezler, bizim adımıza başsağlığı mesajı kabul edemezler. Biliyoruz k,i Türkiye'de ve Ortadoğu coğrafyasında bir tarafta halkları kanla boğmak isteyen, sindirmek isteyen emperyalistler, kapitalistler ve onların gerici işbirlikçi yöneticileri diğer tarafta bizler, mazlum halklar, barışseverler, acımasızca katledilenler, sömürülen işçi sınıfı ve 9 yaşındaki küçük çocuktan 70 yaşındaki insanımızı katleden acımasızlar karşısında dim dik ayakta duran halklar var halklar var."

Konuşmaların ardından Mesut Mak ile Adil Gür'ün cenazeleri vatandaşların omuzlarında 3 kilometre uzaklıktaki Tunceli Cemevi'ne götürülürken, Şehit Nahit Bulut Polis Merkezi önündeki zırhlı araçlardaki polislerin cep telefonu ile görüntü çekmeleri gerginliğe neden oldu. Cenaze tertip komitesinin araya girmesiyle gerginlik büyümeden önlendi. Cemevinde dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından Mak ile Gür, Atatürk Mahallesi Asri Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.
Son Güncelleme: 12.10.2015 17:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.