Ankara'nın Gazze şartı masada, Gazze’ye ambargo kalkıyormu?

Türkiye İsrail yakınlaşmasında Gazze'ye yönelik İsrail ambargosunun da masada olduğu ortaya çıktı.

19 Aralık 2015 Cumartesi 10:05
Ankara'nın Gazze şartı masada, Gazze’ye ambargo kalkıyormu?






Ankara'nın Gazze şartı masada, Gazze’ye ambargo kalkıyormu?

Türkiye İsrail yakınlaşmasında Gazze'ye yönelik İsrail ambargosunun da masada olduğu ortaya çıktı. Ankara -  Telaviv hattında yaşanan pazarlıklarda Gazze'ye yönelik ambargonun gözardı edildiği yolundaki tartışmalar sürerken, Star Gazetesi, görüşmelerde önemli ilerlemeler sağlandığını iddia etti. Gazete haberinde 'Gazze ambargosunu kaldırmaya bir adım daha yaklaşıldı' ifadesini kullandı

GAZZE AMBARGOSU 8 YILDIR DEVAM EDİYOR

Türkiye, Gazze’ye 2007 yılından bu yana uygulanan İsrail ambargosunun kaldırılması konusunda, dünyanın başaramadığını başarmaya bir adım daha yaklaştı.

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara sonrası ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen müzakerelerde, Türkiye’nin olmazsa olmaz şart olarak masaya koyduğu, “Gazze Ambargosu kalkmalı” maddesinde ilerleme sağlandı. STAR’ın üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, bu hafta İsviçre’nin Zürih kentinde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve MOSSAD Başkanı Yossi Kohen ile yürütülen müzakerelerde, “Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması” şartında da ilerleme sağlandı. Türk yetkili, “Türkiye’nin 3 talebi vardı. Özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması.

Mevcut durumda, abluka ile ilgili bir ilerleme var. Nihai tabloya yaklaştık. Görüşmeler halen sürüyor ama olumlu bir görüşme trafiği ve olumlu bir süreç var. Ancak bundan fazlasını şu anda konuşmak için çok erken” dedi.

ERDOĞAN KAZANDI

Türkiye, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinin, uluslar arası sularda İsrail tarafından vurulmasının ardından, Tel Aviv ile ilişkilerin normalleşmesi için “Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi”, “Saldırıda ölen 9 Türk’ün ailelerine tazminat ödenmesi” ve “Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması” şartlarını ortaya koymuştu. İsrail ABD’nin de baskısı ile Mart 2013’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak özür dilemişti. Bu süreçten sonra da iki ülke arasında bir anlaşmaya varmak için görüşmeler başlamış, ancak tazminat konusunda anlaşmaya varılamadığı gibi İsrail ablukanın kalkmasına yanaşmamıştı.

Gazze ablukasının kaldırılması konusundaki kararlılığının, özür ve tazminat kadar kesin olduğunu her fırsatta vurgulayan Erdoğan, Mavi Marmara tazminatı konusunda bir ilerleme sağlansa bile Gazze ablukası kaldırılmadan veya İsrail’in Gazze ambargosunun kalkacağı yazılı bir protokole bağlanmadan ilişkilerin normalleşmeyeceğini ilan etmişti.

FİLİSTİN'E AMBARGO DARBESİ

Gazze’de yaşayan 1.6 milyon Filistinli, 2007 yılından bu yana, İsrail ambargosu nedeniyle temel insan haklarının yanı sıra, temel gıda maddelerinden bile yoksun bir hayatı sürdürmeye çabalıyor. KAYNAK: STAR GAZETESİ
Son Güncelleme: 19.12.2015 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.