Asya-Avrupa zirvesinde ada gerginliği

07 Kasım 2012 Çarşamba 12:41
Asya-Avrupa zirvesinde ada gerginliği






TOKYO (CİHAN)- Laos'un başkenti Vientiane'de düzenlenen Asya-Avrupa Zirvesi'ne Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaları damgasını vurdu. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ile Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, adalar yüzünden söz düellosuna girdi.

Japonya Başbakanı Noda zirve sırasında yaptığı konuşmada, Tokyo'nun sorunlara uluslararası hukuk çerçevesinde barışçıl bir şekilde çözmeye önem verdiğini söyledi. Bunun üzerine Çinli bakan Jiechi, faşizm karşıtı savaşın (2. Dünya Savaşı) sonuçlarının reddedilemeyeceğini belirterek adalar üzerindeki iddialarının yasal olduğunu savundu. Bunun üzerine Başbakan Noda, tarihsel ve hukuki açıdan Senkaku Adaları'nın ülke egemenliğinin bir parçası olduğunu ve adaların Tokyo'nun kontrolünde olduğunu hatırlattı. Noda, Adalarla ilgili bir egemenlik sorunu yok. ifadelerini kullandı. Çin Dışişleri Bakanı Jiechi ise adaların tarihsel açıdan kendilerine ait olduğunu savundu.

Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Tokyo'nun adaları kamulaştırması Pekin'in büyük tepkisini çekmişti. Çin'de Japonya karşıtı gösteriler de yaşanmıştı. Senkaku Adaları'nın etrafında doğal kaynaklar olduğu tahmin ediliyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.