Atalay: Yolsuzlukla mücadelede ciddi mesafe aldık

05 Aralık 2012 Çarşamba 11:52
Atalay: Yolsuzlukla mücadelede ciddi mesafe aldık






ANKARA (CİHAN)- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yolsuzlukta mücadele konusunda Türkiye'nin 2002 yılından bugüne ciddi mesafeler aldığını vurgulayarak, Daha atılacak adımlarımız olduğunu biliyoruz. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yılı Yolsuzluk Algılama Raporu'nu yayınlandı. Bu rapora göre Türkiye ciddi bir ilerleme kaydetti. Her yıl biraz daha bu konuda olumlu bir mesafe alıyoruz. Bu rapora göre Türkiye için AB ülkelerinin birçoğundan daha iyi bir algılama söz konusu. dedi.


Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında Güçlendirilmiş Bütünlük Sistemleri için Şeffaflık ve Hesap Verilebilirliğin Geliştirilmesi Uluslararası Konferansı düzenlendi. Konferansa Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Shahid Najam ile yurt içi ve yurt dışından birçok davetli katıldı.

Yolsuzluğun temel insan haklarına, adalet ve özgürlüğe, hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin değerlerine karşı ciddi bir tehdit olduğunu anlatan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi bu çok uluslu problemi ifade eden oldukça kapsamlı ve detaylı bir enstrüman olmasına rağmen bu sözleşmenin uygulanmasının gözetim ve uygulanması önem arz ediyor. Ülkemiz 2000-2001 yıllarında zorlu ekonomik krizlere maruz kaldı. Bu krizler büyük ölçüde finans sektöründe özellikle de bankacılık sektöründe yolsuzluk ve yanlış uygulamalardan kaynaklandı. Ancak 2003 yılından bu yana Başbakanımızın liderliğinde Türkiye, kamu sektöründe hesap verilebilirliğin açıklığın, şeffaflığın sağlanmasında ve yolsuzlukla mücadelede kapsamlı gelişmeler sağladı. diye konuştu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yılı Yolsuzluk Algılama Raporu'nu yayınladığını belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Bu rapora göre Türkiye ciddi bir ilerleme kaydetti. Her yıl biraz daha bu konuda olumlu bir mesafe alıyoruz. Bu çalışmalarımız algılamayı da etkiliyor. Hem Türkiye´deki algılamayı hem uluslararası algılamayı Türkiye'nin şeffaflık algılaması her gün biraz daha ileri seviyeye gidiyor. Bundan memnuniyet duyuyoruz. dedi. Yeni rapora göre Türkiye´nin için AB ülkelerinin birçoğundan daha iyi bir algılama söz konusu olduğunun vurgulandığını ifade eden Atalay, Hükümet olarak 10 yıldır bu konuda her gün biraz daha şeffaflığı nasıl arttırırız kamuyu vatandaşa daha fazla nasıl açabiliriz, hem yerel hem genel yönetimde vatandaşın her şeyi daha iyi nasıl bilmesini sağlarız diye çaba sarf etti. Hem saydamlığı arttırma hem hesap verilebilirliği arttırma yönünde hem yasal düzenlemeler yapıldı hem de kurumlarımız da bu manada idari süreçler olarak çok önemli tedbirler aldı. açıklamasında bulundu.

SAYDAMLIĞIN ARTTIRILMASI YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN EN ÖNEMLİ UNSURU

Yolsuzlukta mücadele konusunda Türkiye'nin2002 yılından bugüne ciddi mesafeler aldığını hatırlatan Atalay, Daha atılacak adımlarımız olduğunu biliyoruz. Bu konu bütün ülkelere için bu konuda en fazla başarı sağlayan ülkeler dahil sürekli üzerinde çalışılması gereken bir konu. Saydamlığın artırılması demokrasinin olmazsa olması, yolsuzlukla mücadelenin en önemli unsuru. Demokratik sistemlerde toplum, siyaset kurumunu değerlendirirken önce bilmek durumunda, toplumun denetlemesinin ki o seçimlerdir, en önemli unsuru daha fazla bilgi. İşte bunu sağlama yönünde bu saydamlığı sağlama yönünde çok ileri adımlar atılmıştır. şeklinde konuştu.

YOLSUZLUĞUN YILLIK MALİYETİ 1,26 TRİLYON DOLAR

Yolsuzluğun boyutlarının tam olarak tarif edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Shahid Najam ise şunları söyledi: Yasa dışı mali akışların yani yolsuzluk, rüşvet ve vergi kaçırmanın kalkınmakta olan ülkelere maliyetinin her yıl 1,26 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu boyutta bir sorunla karşı karşıyayız. Bu miktar İsviçre, Güney Afrika ve Belçika ekonomilerinin bütününe tekabül ediyor. Bu para 1,4 milyar insanın yoksulluktan kurtarılmasını da sağlayacak. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.