Atilla Aytek vefat etti; Efsane müdür kalbine yenik düştü

Türk polis teşkilatının efsane isimlerinden, bir döneme damgasını vuran emekli Emniyet Müdürü Atilla Aytek vefat etti. Kalp krizi geçiren Aytek'in cenaze programı henüz belli değil

30 Haziran 2016 Perşembe 03:22
Atilla Aytek vefat etti; Efsane müdür kalbine yenik düştü






Atilla Aytek vefat etti; Efsane müdür kalbine yenik düştü

Türk polis teşkilatının efsane isimlerinden, bir döneme damgasını vuran emekli Emniyet Müdürü Atilla Aytek vefat etti. Kalp krizi geçiren Aytek'in cenaze programı henüz belli değil

1984 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Daire Başkanı iken MİT'ten Mehmet Eymür ile birlikte ünlü babalar operasyonunu yaparak uzun süre Türkiye'nin gündemini sarsan Atilla Aytek akşam saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Bir dönem Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ve Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı da yapan Aytek, daha sonra da 17 yıl boyunca Gençlerbirliği kulübünde İlhan Cavcav'ın Asbaşkanlığını yapmıştı.

DOKUNULMAZ DENİLEN İSİMLERİ O SORGULADI

Atilla Aytek Kimdir, 12 Mart Muhtırası ardından dönemin İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emri ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nda görev yapan Mehmet Eymür'ün talimatıyla başlatılan Türkiye'de ilk 'Babalar operasyonu'nu Türkiye'de yıllarca konuşuldu.  Eymür, dönemin İstanbul Emniyeti Mali Şube Müdürü Vural Yener ile koordineli bir şekilde çalışarak, yeraltı dünyasının önemli aktörlerinden Uğurlu, Bezal, Mirza ailelerini, Zihni İpek’i, Muhammet Akil Çubukçu’yu ve çok sayıda uyuşturucu ve silah kaçakçısını gözaltına almış, sorgulamış ve mahkemeye sevk etmişti.

İKİNCİ BABALAR OPERASYONU'NUN MİMARIYDI

İkinci Babalar Operasyonu, ilkinden 11 yıl sonra, 9 Şubat tarihinde düzenlendi. İkinci operasyonun başında yine Mehmet Eymür vardı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra, kaçakçılığın terörün başlıca unsurlarından biri olduğu kanaatine varan devlet MİT Kaçakçılık İstihbarat ve Harekat Daire Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile yakın koordinasyon içinde olayların üzerine gitmesine karar verdi. MİT Müsteşarlığı bünyesinde Kaçakçılık Şubesi kurulmuş ve şube müdürü olarak Mehmet Eymür atanmıştı. Kaçakçılık konusunda Atilla Aytek’in başında olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Daire Başkanlığı ile çok yakın koordinasyonu başlayan MİT Kaçakçılık Şubesi, 9 Şubatta Dündar Kılıç, Behçet Cantürk, Vahit Kaynar ve Abuzer Uğurlu’yu sorguya alınması teklifini Genelkurmay Başkanlığı’na yapmış, teklifin uygun karşılanması üzerine gözaltına alınan babalar, sorgulandıktan sonra Ankara Sıkıyönetim Mahkemesine sevk edilmişti. Ankara'da sıkıyönetim'in kaldırılması ile Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmeye başlayan davalar beraat kararı ile sonuçlandı ve tutuklu bulunan sanıklar Dündar Kılıç ve Behçet Cantürk serbest bırakıldılar.

Daha sonra Susurluk Kazası'nda hayatını kaybedecek olan emniyet müdür yardımcısı Hüseyin Kocadağ Babalar Operasyonunda tutuklanan sanıklardan Cantürk ile ilişkili olduğu için meslekten uzaklaştırıldı, Danıştay kararıyla mesleğe döndü.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.