Avrasya'nın adı da güzergahı da değişecek

06 Kasım 2012 Salı 18:44
Avrasya'nın adı da güzergahı da değişecek






İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, 11 Kasım'da koşulacak Avrasya Maratonu öncesi Cihan TV Network tarafından hazırlanan GündemArtı Spor programının konuğu oldu.

Program sunucusu Halil İbrahim Ekiz ile Takvim gazetesi spor yazarı Hayri Ülgen'in sorularını cevaplayan Genel Müdür Alpaslan Baki Ertekin, bu yıl 34.'sü düzenlenecek ve 11 Kasım'da koşulacak Avrasya Maratonu'nun çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Ertekin, Bu yıl 34. koşulacak olan Avrasya Maratonu, 'Vodafon İstanbul Avrasya Maratonu' adıyla koşulacak. Altın Maraton olarak koşulacak olması, bunun yanında 2012 Avrupa Spor Başkenti olan İstanbul'da yapılacak olması ise bu yılki organizasyona ayrı sorumluluklar yüklüyor. Bu da bizim işimizi daha titiz yapmamıza neden oluyor. dedi.

Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, bir çok ünlü maratonun global markalar tarafından desteklendiğini gördüklerini belirterek, Londra, Berlin, New York gibi ünlü maratonların önemli sponsorları olduğunu biliyoruz. Biz de bir global marka olan Vodafon'la Avrasya Maratonu'nu evlendirdik. Bundan sonra 3 yıl boyunca Avrasya Maratonu, Vodafon İstanbul Avrasya Maratonu olarak koşulacak. Bu isim buraya parasını veripte getirdiğimiz dünyaca ünlü maratoncuların gelme nedeni olacak. Çünkü ünlü maratoncular tercih edecekleri maratonda iki unsura dikkat ediyorlar. Biri gidecekleri destinasyon ki burada İstanul bu konuda şanslı, ikincisi ise bu organizasyonu kim yapıyor ve kimin desteği ile yapıyor. Burada da Vodafon ismi büyük katkı sağlayacak. diye konuştu.

ÇOK CESUR VE KRİTİK BİR KARARDA İLK ADIMI ATTIK

Avrasya Maratonu'nun isminin değişmesi ve Londra, Berlin, New York, Tokyo gibi 'İstanbul Maratonu' olma ihtimalinin sorulması üzerine ise Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, şöyle cevap verdi:

Bu söylediğinizi yapmak için çok cesur ve kritik bir karar almak gerek. Biz bu yıl ilk adımı attık. Avrasya Maratonu Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük organizasyonu ve amiral gemisi. 2020'ye giden yolda en önemli değer Avrasya Maratonu ama bu ismin dünyada bir karşılığı yok. Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener ve ekibinin de isteği bu yönde. Biz ilk adımı bu yıl attık. Vodafon İstanbul Avrasya Maratonu yaptık ve 3 yıl da böyle yapılacak. Sonra da Milli Olimpiyat Komitesi'nin de desteğiyle İstanbul Maratonu olarak koşulacak. Çünkü İstanbul hem Türkiye için hem de daha çok dünya için önemli bir kent, çok önemli bir isim.

HEDEF 6. 7. MAJÖR MARATON OLMAK

İstanbul Maratonu isminin katılım değerlerini de artıracağını belirten Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, maratonun isminin ve iştirakçilerinin bunda büyük rol oynayacağını söyledi. 2009 yılında ve daha öncesinde de Avrasya Maratonu'nun sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerinin sponsorluğunda yapıldığını belirten Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, şunları söyledi:

İsim konusunda, güzergah konusunda radikal değişiklikler yapılmalı. 2009'da biz göreve gelince, bronz maraton olarak koşulan Avrasya'yı önce gümüş şimdi ise altın maraton olarak koşuyoruz. Burada önemli ticari markalar, basınla birlikte hareket etme ve halkın desteği. Bunların hepsi başarıldı. Şimdi altın maratonuz, ticari markaların olması halk nezdinde itibar artışı oluyor. Atletler için de bu önemli. Şuan 13 bin çipli maratoncumuz var. Bu yıl 20 bin çipli maratoncumuz koşacak. Hedefimiz ve olması gereken de 40 bin çipli maratoncumuz olması, bunu başaracağız.

3 yıl önceki hedefimiz altın maraton olmaktı, bunu başardık ve bu yıl altın maraton olarak koşuyoruz. Bundan sonraki hedef dünyada koşu kültürü olan her ülkeden en az bir kişiyi İstanbul'da koşturmak. Biz dünyada en iyi yapılan maratonları takip eden grup içindeyiz. Bizim üzerimize düşen 5 majör maratondan bir tanesine eklenmek ve 6. majör ya da 7. majör maraton olmak. Bu sene Tokyo'nun bir başvurusu var. O kabul edilirse 7. majör maraton olmak. Biz bu 5 maratonu takip eden ilk 20 grubun içindeyiz. 3 senelik bir planlama ile altın maraton olduk. Bize düşen, en iyi 5 maratonun yanına 6. 7. maraton olarak eklenmektir. Tokyo müracat etti, yıllar sonra Tokyo majör maraton olacak biz de 7. majör maraton olmak istiyoruz.

Altın maraton olmanın şartları olduğunu, bunun da maratonculara değerlerini verip koşturmak olduğunu belirten Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, Altın maratonda kadınlarda ve erkeklerde birincilere 50'şer bin dolar para ödülü var. Biz bu maratoncuları burada yarıştırmak için ayriyeten bedellerini ödüyoruz. Altın maraton olmanın bize maliyeti 110 bin dolar. Paris bunu 600 bin dolara yapıyor. Bu da 40 kişi içinden seçilen maratoncular bizi altın maraton yaptı. Biz tercih nedeniyiz, bunu da ödediğimiz parayla gösterdik. 30 bin dolara Paris'e gideceğine 10 bin dolara İstanbul'da koşuyor. Bu yıl 12 - 13 atlet geliyor. diye konuştu.

Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, eğer büyük bir sürpriz olmazsa Elvan Abeylegesse'nin de 15 kilometrede koşacağını söyledi.

ZOR BİR GÜZERGAH VE REKORU ENGELLİYOR

Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, güzergah değişikliği ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:

Güzergah değişikliğini bugüne kadar bir platformda dillendirmedik. Dünyanın en güzel resim veren maratonu Avrasya maratonu. Dünyanın incisi üzerinden geçiliyor. İki kıtada koşuluyor, bu çok önemli. Dünyanın incisi boğazdan geçiliyor. Bunlar çok önemli. AIMS kurallarına göre yarışın başladığı ve bittiği yerde bir eğim standartı olması gerek. Altunizade'de başlıyorsan, Sultanahmet Meydanı'nda bitiriyorsun. Bu rekor gelmesini zorluyor. Berlin ve New York maratonları gibi biraz daha düz zeminde koşulmalı. Bunu Başkanımız Kadir Topbaş ile bile paylaşmadık. Ancak 3 yıl içinde majör maraton olmak istiyorsuk güzergah değişikliği şart. Koşmuş insanı bırakın yeni koşmaya başlayan insanı bile sahilden Sultanahmet Meydanı'na koşturmaya çalışırsan yorarsın. Bu yüzden de Avrasya Maratonu'nda rekor çıkmıyor. Halk Koşusu kalabilir ama maratonda güzergah değişikliği gekeriyor. Rekor çıkaracak bir güzergah tercih edilebilir. Majör maraton olmak için bunu isteyebilirler.

Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, Vodafon'un isim sponsurluğundan verdiği paranın da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin harcadığının onda biri kadar olduğunu söyledi.

Vodafon İstanbul Avrasya Maratonu'nda profesyonel atletlerin izlenmesiyle ilgili sıkıntı yaşandığı, insanların halk koşusuna katılma düşüncesiyle izleme olmadığının hatırlatılması üzerine ise Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin şunları söyledi:

Bu en büyük sıkıntımız. Start E5 üzerinden veriliyor, koşunun büyük bölümü otobanda oluyor. Sadece son bölüm, Sarayburnu - Sultanahmet Meydanı arasında izleyici oluyor. Bu yıl 3 ayrı noktaya fanzon bölgesi kuracağız, müzikle insanları bu bölgelerde toplayacağız ve yarışları da izlettireceğiz.


AVRASYA MARATONU NASIL BAŞLADI?

İstanbul Avrasya Maratonu, ilk olarak Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya'dan Avrupa'ya maraton fikri, 1979'da bir grup Alman turistin girişimiyle hayata geçti.

1979 yılında koşulan bu yarışın galibi Hasan Saylan olmuştu. Kıtalararası Avrasya Maratonu başladığı günden bu yana tam üç defa güzergah değiştirdi. Son yıllarda Halk Koşusu, 15 km ve Maraton olarak 3 farklı güzergahta koşulan maraton, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizatörlüğünde Spor A.Ş tarafından düzenleniyor. Türkiye'de uluslararası nitelikteki en önemli maraton yarışı olarak ön plana çıkıyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.