Avrupa ülkelerinde dört ay işsiz kalan her gence iş bulunacak

04 Aralık 2012 Salı 11:12
Avrupa ülkelerinde dört ay işsiz kalan her gence iş bulunacak






FRANKFURT (CİHAN)- Avrupa Birliği gençler arasında rekor düzeye ulaşan işsizliğe çare bulmak için bu kez çok tartışılacak bir tasarıyı gündemine aldı. Yeni tasarıya göre AB üyesi ülkelerin, işsizlik süresi dört ayı geçen 25 yaşın altındaki her gence en az staj olmak üzere mutlaka iş bulması zorunlu hale gelecek. Ancak AB Sosyal Hizmetler Komiseri Laszlo Andor'un tavsiye niteliğini aşmayan ve her gence iş imkanı sağlanmasını öngören `Gençlik Teminatı'nın pratikte nasıl işleyeceği ise belirsizliğini koruyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi (FAZ) yarın Brüksel'de tanıtılacak olan tasarı için Avusturya, Hollanda ve Norveç'te gençlik işsizliğine karşı uygulanan tedbirlerin örnek alındığını yazdı.

AB Komisyonu Gençlik Teminatı düzenlemesiyle meslek öğrenim yerini ya da işini kaybeden gençlere en geç dört ay içinde yeni bir iş, staj ya da meslek öğrenim yeri sağlamayı hedefliyor. Ancak AB üyesi ülkelerin bu garantiyi nasıl sağlayacağı tasarıda büyük oranda kendi inisiyatiflerine bırakılıyor. Sosyal Hizmetler Komiseri Andor'un hazırlattığı tasarı sosyal kuruluşlar arasında sıkı işbirliği yapılmasını ve iş bulma kurumlarının sürece olduğundan daha erken dahil edilmesini öngörüyor. Bu arada aynı tasarıda AB ülkelerinin 25 yaşın altındaki gençler arasında işsizliği azaltmak için geliştireceği projelere AB'nin sosyal fonlarından destek verilmesinin istendiği öğrenildi.

ÖNCELİKLİ HEDEF GÜNEY AVRUPA'DAKİ İŞSİZLİĞİ AZALTMAK

AB Komisyonu gençler için planladığı iş teminatıyla öncelikli olarak krizdeki Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan işsizliği azaltmayı hedefliyor. Komisyonun verilerine göre AB genelinde halen 25 yaşın altında 7,5 milyon gencin ne herhangi bir işi ne de meslek öğrenim yeri bulunuyor. Bu kesimde yaşanan işsizliğin maliyeti ise yılda 150 milyar euro ile AB'nin GSYİH'sinin yüzde 1,2'sine yaklaşıyor. Gençler arasında işsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerin başında yüzde 55'i aşan oranlarıyla Yunanistan ve İspanya geliyor.

Ancak krizdeki Güney Avrupa ülkeleri ile bazı Doğu Avrupa ülkelerinin yaşadıkları mali krize rağmen, gençlere kısmen bile olsa Komiser Andor'un istediği iş teminatını nasıl vereceği, hazırlanan tasarıdan anlaşılamıyor.

Bu arada Gençlik Teminatı ile öngörülen hedefleri yakalayamayan ülkelere herhangi bir müeyyide uygulanması düşünülmezken, yasa tasarısı daha ziyade tavsiye niteliğinde hukuki bağlayıcılığı olacak şekilde hayata geçirilmek isteniyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.