Avrupalı turistler, Anadolu'da dokunan kilimlerdeki sanata hayran kalıyor

16 Temmuz 2011 Cumartesi 22:23
Avrupalı turistler, Anadolu'da dokunan kilimlerdeki sanata hayran kalıyor






ANTALYA (CİHAN)- Antalya'ya tatile gelen Avrupalı turistler, tarihi kilim ve halılardaki sanata hayran kalıyor. Anadolu insanının engin hoşgörü ve insan sevgisinin ilmek ilmek dokunduğu kilim ve halılar Avrupalı turistlerin evlerini süslüyor. Antalya'nın Kaş ilçesinde 25 yıldır Avrupalı turistlere tarihi halı ve kilim satan Kervan Halıcılık İşletme Müdürü Mehmet Korkmaz, Alman, İngiliz, Fransız, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Norveç, İsviçre ve İtalyan turistlerin el dokuması halı ve kilimlere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. İç Anadolu Bölgesi Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri ile doğu illerinde ev hanımlarının el emeği göz nuru halı ve kilim dokumalarını turistlere satarak ülke ekonomisine döviz girdisi sağladıklarını belirten Korkmaz, yabancı konukların genelde kök boyası ile dokulan halıları tercih ettiğini ifade etti. Yabancı konuklara değişik bölgelerde 60 çeşit halı ve kilim satışı yaptıkları bilgisini veren Korkmaz, kilim ve halıların fiyatlarının üzerindeki desen, kök boyası, işlemesi ve kullanılan malzemeye göre farklılık gösterdiğini kaydetti. Korkmaz, İç Anadolu'da ev hanımları ve genç kızların dokuduğu halıları Kaş'ta turistlere satıyoruz. Turistlere sattığımız halılar genelde tarihi halı ve kilimler.
Avrupalı turistler genelde ev ve işyerlerine sermek ve duvarına asmak için kök boyasından yapılı almayı tercih ediyor. Kilim ve halı desenlerini çok beğeniyorlar. Avrupalı turistlerin ev ve işyerlerini Anadolu kadınlarının el emeği ve göz nuru eserleri süslüyor. diye konuştu. Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de uzun yıllar tarihi halı ve kilim sattığını belirten Umur Halıcılık Sahibi Hayri Umur, turistlerin isteği doğrultusunda ipek halı dokuması da yaptıklarını ifade etti. En sonra Almanya bir Hristiyan din adamı için Hz. İsa'nın 11 havarisi ile son yemek yediği mekanı tasvir eden ipek halı dokuması yaptıklarını belirten Umur, dokumayı 8 ayda yaptıklarını kaydetti. Halı dokumayı ülkenin tanıtımı amacı ile 5 bin 500 liraya yaptıklarını belirten Umur, tarihi halı ve kilimleri en fazla başta Almanlar olmak üzere Orta Avrupa ve İskandinav ülke turistlerine sattıklarını kaydetti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.