AYM'den Alpay ve Altan için çıkan karara mahkeme hayır dedi

AYM Mehmet Altan hakkında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi. FETÖ'nün yayın organı ZAMAN gazetesi yazarı Şahin Alpay'ın serbest bırakılmasını da yerel mahkeme reddetti

11 Ocak 2018 Perşembe 23:52
AYM'den Alpay ve Altan için çıkan karara mahkeme hayır dedi






AYM'den Alpay ve Altan için çıkan karara mahkeme hayır dedi

 
Anayasa Mahmekesi'nin hak ihlali kararı verdiği Gazeteci Mehmet Altan hakkında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi. FETÖ'nün yayın organı ZAMAN gazetesi yazarı Şahin Alpay'ın serbest bırakılmasını da yerel mahkeme reddetti


Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Şahin Alpay hakkında hak ihlali kararı vermesinin ardından davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Alpay'ın tutukluluk durumunu yeniden ele aldı. FETÖ sanığı gazeteci Şahin Alpay'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından durumları yeniden değerlendirilen gazeteci Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi


Kapatılan Zaman gazetesi eski yazarı Şahin Alpay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararını değerlendiren İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Alpay’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme kararında, AYM’nin gerekçeli kararı kendilerine tebliğ edildiğinde tutukluluk halinin yeniden değerlendirileceğini belirtirken, üye hakimlerden biri, AYM’nin kararının kesin ve mahkemeyi bağlayıcı olmasını gerekçe göstererek muhalefet şerhi koydu.


Kapatılan Zaman gazetesi eski yazar ve yöneticisi 30 sanığın da aralarında bulunduğu FETÖ davasında tutuklu yargılanan gazeteci Şahin Alpay hakkında, Anayasa Mahkemesi’nin oy çokluğuyla verdiği hak ihlali kararı, yargılamayı yapan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi.


Mahkeme, sanık Şahin Alpay'a ilişkin gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edilmemesi ve Alpay'ın tahliyesine ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından tedbir mahiyetinde bir karar verilmemesi nedeniyle de sanık vekilinin tahliyeye ilişkin talebini reddetti. Bu aşamada sanığa atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, sanık hakkında istenen cezanın üst sınırı ve delillerin toplanmamış olmasını göz önüne alan mahkeme, oy çokluğuyla Alpay'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Heyet, Anayasa Mahkemesi tarafından Alpay'a ilişkin gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edildiğinde sanığın tutukluluk halinin incelenerek tekrar değerlendirilmesine karar verirken, üye hakimlerden biri tutukluluğun devamı kararına muhalefet şerhi koydu. Üye hakim şerhinde, AYM’nin tutukluluğa ilişkin özel nitelikteki kısa kararının kesin ve mahkemeyi bağlayıcı nitelikte olmasını gerekçe gösterdi.


Anayasa Mahkemesi’nin kararı


Anayasa Mahkemesi bugün verdiği kararda, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Alpay’ın hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın oy birliği ile kabul edilebilir olduğuna karar vermişti. Anayasanın ilgili maddelerinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar veren Anayasa Mahkemesi ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğini yerel mahkemeye göndermişti.


Alpay’ın 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Şahin Alpay’ın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, ve silahlı terör örgütü üyeliği suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi istenmişti. İddianamede sanık Alpay’ın da arlarında bulunduğu köşe yazarlarının yazılarındaki ifadelerin “mecaz” ya da “metafor” olarak izah edilemeyeceği belirtilerek, “Ön hazırlık niteliğinde yazılar yazan şüpheli yazarların, basın ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak devlet yetkililerinin ve kurumlarının haklarını ihlal niteliğinde ifadeler kullanarak örgüt amacına hizmet ettikleri, askeri darbe çağrısında bulunmaktan çekinmedikleri, örgütsel hedef ve amacı tamamlayan yazılarla FETÖ-PDY terör örgütü hiyerarşisi içerisindeki görevlerini yerine getirdikleri” bilgisine yer verilmişti.

AYM, 'HAK İHLALİ' KARARI VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay'ın bireysel başvurularını görüşmüş, 6'ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla başvurucularla ilgili ihlal kararı vermişti.

Anayasa Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından Şahin Alpay ve yazar Mehmet Altanın avukatları, İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemelerine tahliye talebini içeren dilekçelerini sunmuştu.

AYM, "ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için" kararın bir örneğini Altan ile Alpay'ın yargılandıkları mahkemelere göndermiş, İlgili mahkemelerin AYM'nin aldığı kararı değerlendirmeye aldıkları ve bu konuda bir karar vereceği öğrenilmişti.

Son Güncelleme: 11.01.2018 21:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.