Azerbaycan ile Rusya arasındaki radar üssü krizinde sona gelindi

06 Aralık 2012 Perşembe 18:28
Azerbaycan ile Rusya arasındaki radar üssü krizinde sona gelindi






BAKÜ (CİHAN)- Bakü ve Moskova arasında krize neden olan Gebele radar üssü ile ilgili anlaşmanın yılsonuna kadar imzalanacağı bildirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, basına yaptığı açıklamada ortak paydanın sağlanması adına önemli mesafelerin kat edildiğini bildirdi. Aralık ayı sonunda mevcut mukavelenin süresinin sona ereceğini hatırlatan Memmedyarov her hangi bir problemin yaşanmaması adına görüşmelerin hızla yürütüldüğünü ifade etti.
Azerbaycan'ın Gebele şehrinde bulunan ve 1985 yılında kullanıma giren Daryal tipi radar SSCB'nin füze savunma kompleksinin 8 baz istasyonundan biri . Radar üssü İran, Türkiye, Hindistan dahil Ortadoğu'yu bütünüyle, ayrıca Hint Okyanusu ve Avustralya kıtasının bir bölümünü kontrol olanaklarına sahip. Üs, ayrıca, bu bölgelerden atılabilecek orta mesafeli, nükleer başlıklı füzelerin ilk atış anından itibaren yerini ve rotasını tespit edebiliyor.
Azerbaycan, radar üssünü 2002 yılında imzalanan anlaşma uyarınca Rusya´ya yılda 7 milyon dolar karşılığı bu yılın sonuna kadar kiraya verdi. Azerbaycan hükümeti söz konusu üs için Rusya'dan yıllık 300 milyon dolar istiyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.