Azerbaycan'da nar festivali

06 Kasım 2012 Salı 23:29
Azerbaycan'da nar festivali






  Birbirinden lezzetli narlar ve nardan hazırlanan yiyecek, içeceklerin sergilendiği festivale büyük ilgi gösterildi. Göyçay’da vişne kadar küçük nardan, 1,2 kilogram ağırlığında olana kadar onlarca çeşit nar yetiştiriliyor. Son zamanlarda Türkiye'deki tezgahlarda sıkça görülen kudret narı da bunlar arasında.

Azerbaycan’da faaliyet gösteren diplomatik temsilciler, milletvekilleri ve binlerce vatandaşın katıldığı festivalde, çeşitli yaş grubundan folklor gruplarının hazırladığı gösteriler ve nar şeklinde hazırlanmış küreden çıkan çocukların gösterisi izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.

Festivalde konuklara nar suyu ikram edildi, köylülerin hazırladığı stantlar ziyaret edildi. Daha sonra Göyçay Valisi Mansur Memmedov halka hitap etti. Memmedov şehir sakinlerini ve festival dolayıyla şehre gelen konukları selamlayarak katılımlarından dolayı teşekkür etti. 

Festivalde çeşitli yarışmalar da yapıldı. Bir dakika içerisinde en çok nar suyu hazırlayana tanelerini düşürmeden en kısa sürede nar yiyen yarışmacılara ödüller verildi.

Göyçay doğumlu Milletvekili Ceyhun Osmanlı nar meyvesini hemen herkesin çok sevdiğini ama Göyçay'da yetişen narın tadının diğerlerinden daha farklı olduğunu söyledi. Göyçay’da 65 çeşit narın yetiştirildiğini bildiren Osmanlı, "Çeşit zenginliği olarak dünyada hiçbir yer buradaki kadar nar yetiştirilemiyor Hatta dağlarda yabani olarak yetişen narlar bile var." dedi.

Şahadet köyü sakinlerinden Samet Hüseyinov ise narla hazırlanan yiyecekler hakkında bilgi verdi. Azerbaycan'da nar ekşisinin özellikle etli yemeklerle beraber tüketildiğini ifade eden Hüseyinov, Ayrıca nardança adlı reçelin sütlü yemeklerle tüketildiğini ifade etti. Nar ile içecek, börek, balık dolması, tavuk dolması da hazırlandığını bildiren Hüseyinov nar festivalinin nar üreticileri açısından bir bayram olduğunu dile getirdi.

Festivale davetli olarak katılan Doğuş da Azerbaycan’da bulunmaktan ve nar festivaline katılmaktan memnuniyetini belirtti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.