Bakan Çelik: İş sağlığı ve güvenliğinde daha almamız gereken yol var

29 Kasım 2012 Perşembe 13:04
Bakan Çelik: İş sağlığı ve güvenliğinde daha almamız gereken yol var






ANKARA (CİHAN)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile önemli değişiklikler yaptıklarının altını çizerek, yapılan değişiklikler konusunda işçi ve işverenin duyarlı olması çağrısında bulundu. İş sağlığı ve güvenliği noktasında şiçi kaza ve ölümlerinde rakamlar veren Çelik, Ölüm oranı 2002'de yüz binde 16,8 civarındayken, 2012'de bunu 7,6 düzeylerine çekmiş bulunuyoruz. Bu rakam son derece önemli, ama biz diyoruz ki AB ortalaması olan yüz binde 4'e çekelim. Aramızda neredeyse yarıdan yarıya kadar fark var. Daha almamız gereken yol var. dedi.

'İş Sağlığı Güvenliği Forumu'nun kapanış toplantısında konuşan Bakan Faruk Çelik, bu kapsamda yapılan yasal değişikliklere ve devam eden çalışmalara değindi. Bu projenin iş sağlığı güvenliği konusundaki bilincin gelişmesi ve beklenen sonuçlar konusunda yararlı olacağına inandığını aktaran Çelik, Dünyada her alanda değişim ve dönüşüm olmakta. Çalışma şartları da bu çerçevede yeni şekiller almaktadır. Bunun yanında da çeşitli riskler oluşuyor. Gıdadan inşaata, sanayiden giyime kadar her alanda ürünün kalitesi kadar hangi koşullarda ve nasıl üretildiği, üretim yapanların muhtemel risk durumları gibi hususlarda önem kazanmaya başladı. Bundan dolayı iş sağlığı güvenliği aslında yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünya çalışma hayatının sorunu olarak karşımızdadır. diye konuştu.

Dünyada iş gücüne bakıldığında yaklaşık 3 milyon iş gücünün söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, şöyle konuştu: Aslında bizim bildiğimiz iş kazalarının ve hastalıklarının yüzde yüzü önlenebilirken, dünyaya baktığımızda her gün 1 milyon iş kazasının meydana geldiği ve her yıl 2,3 milyon insanın iş kazalarından, meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettikleri, daha doğrusu her 1 dakikada 4 çalışanın hayatını kaybettiği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu tablo tabiî ki çok korkunç bir tablodur. Yılda bir Kuveyt büyüklüğü kadar ülke yok oluyor, Moğolistan büyüklüğünde bir nüfus yok oluyor. Kosova ve Makedonya kadar bir nüfus yok oluyor.

TÜRKİYE'DE 7.7 MİLYAR DOLAR KAYIP

İş güvenliği konusunun bir de mali boyutundan bakılması gerektiğini ifaden eden Bakan Çelik, 170 ülkenin GSMH'sinden daha fazla bir maddi kayıpla da dünya sanayinin karşı karşıya olduğunu, Türkiye'deki kaybın ise 7.7 milyar dolar olduğunu açıkladı

İş kazaları bakımından Türkiye'deki tablonun kendilerini üzdüğünü de vurgulayan Çelik, iyileştirmelerin devam ettiğini fakat sorunların olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye'de günde ortalama 172 iş kazası meydana geliyor, 4 ölüm 6 sürekli iş göremez durumu ile karşı karşıyayız. 2002 ile 2012 yılları arasında işçi sayısında yüzde 125'lik bir artış söz konusudur. Ölümlü iş kazalarına baktığımız zaman yüzde 2 buçukluk bir artıl söz konusudur. Yine iş kazalarında, 2002 yılında 872 kişi, 2010 yılında 1444 kişi, 2012'nin ilk 11 ayında ise 895 çalışanımız emekçimiz hayatını kaybetmiş bulunuyoruz. Ölüm oranı 2002'de yüz binde 16,8 civarındayken, 2012'de bunu 7,6 düzeylerine çekmiş bulunuyoruz. Bu rakam son derece önemli ama biz diyoruz ki AB ortalaması yüz binde 4'e çekelim. Aramızda neredeyse yarıdan yarıya kadar fark var. Daha almamız gereken yol var.

Türkiye'de iş kazalarının hangi sektörde daha yoğun olduğuna değinen Çelik, şu bilgileri verdi: Yüzde 18,3'ünün metalden eşya üretiminde gerçekleştiğini, yüzde 14,4'ünün madende, yüzde 10,2 inşaat sektöründe meydana geldiğini görüyoruz.

İş kazalarının sadece insan hayatını ve genel ekonomiyi etkilemediğine dikkat çeken Bakan Çelik, yaptıkları bir çalışma ile iş sağlı ve güvenliğinin işletmenin imajını yüzde 98 etkilediğini, üretimi yüzde 90 etkilediğini, ürün kalitesini yüzde 85 etkilediğini, ürünün pazarlamasında yüzde 50 etkin olduğunu, iş kazası sayısını 88 azalttığını, müşteri memnuniyetini yüzde 70 ve kayıp çalışma oranını da yüzde 60 etkilediğini söyledi.

Bakanlık olarak, özellikle bu dönem içinde önemli değişim ve dönüşümlere imza attıklarının altını çizen Çelik, özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusu ve bunun yanında sendikalar sözleşmesi ve toplu sözleşmenin yürülüğe girmesi ile intibak yasası gibi önemli çalışma hayatında temel düzenlemelerinin yürürlüğe girdiğini dile getirdi. Toplu sözleşme sürecinde işveren ile işçiler arasındaki uzlaşmaz tutumdan bahseden Çelik, fakat bugün önemli bir işveren konfederasyonu ile işçi konfederasyonunun önemli bir projeyi birlikte yaptıklarından çok memnun olduğunu aktardı. Bakan Çelik, çalışan ile çalıştıran arasındaki birlikteliğin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

KAYIT DIŞINDA HEDEFİMİZ YÜZDE 15'LER

Kayıt dışı ekonomilerin dünyanın en büyük sorunu olduğunu vurgulayan Çelik, bununla mücadelenin örgütlü toplumdan geçtiğini kaydetti. Bu oranları yüzde 53'lerden yüzde 37'lere çektiklerini anlatan Çelik, istihdam stratejileri çerçevesinde 2023 yılında kayıt dışının yüzde 15'lerde olduğu bir Türkiye hedeflediklerini bildirdi.

6331 SAYILI YASAYA İŞVEREN DE İŞÇİ DE DUYARLI OLMALI

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile önemli değişikliklerin olduğunu yineleyen Bakan Çelik, bu yasayı yalnız bakan anlatsın ya da bakanlık anlatsın demenin olmayacağını, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. İşçi ve işverenin duyarlı olması gerektiğini aktaran Çelik, ölmeden önce önlem alınmasının önemine dikkat çekti. Çelik, 1 milyon 495 bin iş yerinin yüzde 2'si iş sağlığı güvenliği kapsamındayken, bugün işletmelerin yüzde yüzünün bu kanun kapsamında olduğunu vurguladı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI YANLIŞMIŞ GİBİ YAYINLAR YAPILIYOR

İş yerlerini az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli diye 3 sınıfa ayırdıklarını anlatan Çelik, denetimlerin bu çerçevede gerçekleşeceğini belirtti. Medyadaki bazı yayınlara da tepki gösteren Çelik, iş sağlığı güvenliği ile sanki yanlış şeyler yapılıyormuş imajı verilmeye çalışıldığını sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.