Balık ekmek şenliği İzmir'in beldelerine taşındı

29 Kasım 2012 Perşembe 14:59
Balık ekmek şenliği İzmir'in beldelerine taşındı






İZMİR (CİHAN)- Sosyal sorumluluk projesi kapsamında balık tüketimini arttırmak ve çocuklara balığı sevdirmek için ilköğretim okullarında Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) tarafından düzenlenen balık ekmek şenlikleri, İzmir'in beldelerine de taşındı. Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesindeki Şükrü Saraçoğlu İlköğretim Okulu'nda düzenlenen şenlik coşkulu geçti. Yaklaşık 500 öğrenci, ekmek arasında verilen levrek, minekop ve çipuraları çok sevdi.

Balık yeme alışkanlığının küçük yaşta oluşması gerektiğini belirten STG ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz, Ülkemizdeki balık tüketimini arttırmak, balığın besin değerinin öneminin anlaşılmasını sağlamak amaçları doğrultusunda iki yıldır balık ekmek şenlikleri düzenliyoruz. İlk kez İzmir merkezin dışında düzenledik. Haftada en az bir kez balık yiyen çocukların, algılama ve dikkat yetisi gelişiyor. Amacımız, Türkiye'de kişi başına 8 kg. civarında olan balık tüketimini 15 kg.'a çıkarmak. 'Haftada en az iki gün balık, yaşam boyu sağlık' sloganıyla tanıtım çalışmalarımıza devam edeceğiz. dedi.

Su ürünleri sektörünün ihracatta da ciddi bir sıçrama gösterdiğine işaret eden Kopuz, 2000 yılından sonra ihracatını her yıl arttırdığını, 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar seviyesinde su ürünleri ihraç eden Türkiye'nin, 2012 yılının ilk 10 aylık döneminde 368 milyon 717 bin dolarlık ihracatı yaptığını, yıl sonunda bu rakamın 450 milyon doları geçmesini beklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE'DE SU ÜRÜNLERİ

Türkiye'deki su ürünlerinin üretim alanı 26 milyon hektarın üzerindedir. Kültür balıkçılığı yoluyla yapılan üretimin, toplam su ürünleri üretimi içindeki payı 1990 yılında yüzde 1'ken son yıllarda yüzde 20'lere ulaştı. Kültür balığı üretimi, işlenmesi ve ihracatına yönelik ciddi yatırımlar yapılmış, buna bağlı olarak üretim, 5 bin ton seviyelerinden 140 bin ton seviyelerine ulaşmıştır. Halen Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliği yapan bin 400 civarında çiftlik bulunmaktadır. Bu çiftliklerde levrek, çipura, alabalık, mavi yüzgeçli orkinos gibi türler üretilmektedir. Ayrıca az miktarda da olsa sarıağız, lahos, minekop, sinagrit, sivriburun karagöz, eşkine, fangri, sargoz, kırmızı bantlı mercan, midye ve karides yetiştiriciliği de yapılmaktadır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.