Balkon demirleri için Yargıtay'dan önemli karar: Sökülecek

Balkon demirlerini kullanarak artan hırsızlık olayları karşısında çaresiz kalan vatandaşın hukuk mücadelesi Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde verdiği kararla şikayetçinin komşusuna ait balkon demirlerinin sökülmesiyle ilgili kararı onayladı.

02 Nisan 2018 Pazartesi 11:21
Balkon demirleri için Yargıtay'dan önemli karar: Sökülecek






Balkon demirleri için Yargıtay'dan önemli karar: Sökülecek


Evinin balkonunda yatay demir korkuluk yaptıranlar için Yargıtay'dan tarihi karar. Hızla artan hırsızlık olaylarında yoğun olarak kullanılan balkon demirleri için Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onayladı. Verilen karar gereği, hırsızların soygun olaylarında kullanabileceği yatay balkon demiri kullananlar için, komşularının şikayetçi olması halinde 'Emsal' niteliği taşıyan karar gereği sökülebilecek.


Ankara Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, balkon demirleriyle ilgili olarak yerel mahkemenin verdiği kararı, "emsal" niteliği taşıyacak bir yorumla hüküm verdi.


İzmir'de alt kat komşusunun yaptırdığı balkon demirlerinden rahatsız olan bir kişi şikayetçi oldu. Alt katında oturan komşusunun, uyarılmasına rağmen evinin balkonuna yatay konumda ferforje yaptırdığından şikayet eden M.K, böylelikle komşusunun hırsızların kendi evine çıkmalarını kolaylaştırdığını iddia etti.

SÖKÜLMESİNE KARAR VERİLMESİNİ İSTEDİ

Edinilen bilgilere göre, daha önce aynı şekilde başka dairelere hırsız girdiğini, huzurunun bozulduğunu, sabaha kadar uyuyamadığını ileri süren M.K, bu nedenlerle davalıya ait penceredeki yatay demir çubukların sökülmesine ve eski hale getirilmesine karar verilmesini istedi.

MAHKEME ŞİKAYETÇİYİ HAKLI BULDU

İzmir 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme şikayetçiyi haklı buldu. Mahkemenin kararında, davalının bağımsız bölüm yatay balkon korkuluk demirlerini, bilirkişi asıl ve ek raporunda açıklandığı üzere baklava dilimi şekline dönüştürmesine, yatay (L) harfi şeklindeki ferforje korkuluklarının sökülmesine karar verildi.

SÖKÜM İÇİN BİR AYLIK SÜRE VERİLDİ

Mahkemece, davalıya söküm işlemi için bir aylık süre verildi. Bir ay içinde yaptırmaması halinde, ferforjelerin tümüyle sökülerek, eski hale getirilmesine hükmedildi.

KARAR YARGITAY TARAFINDAN ONANDI

Karar, davalı komşu tarafından temyiz edildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, mahkemece davanın kabulüne karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığına karar verdi.

Daire, usule ve kanuna uygun olan yerel mahkeme hükmünü oy birliğiyle onadı.

Son Güncelleme: 02.04.2018 08:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.