Balyoz davasında gerekçeli kararın taslağı tamamlandı

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:23
Balyoz davasında gerekçeli kararın taslağı tamamlandı






İSTANBUL (CİHAN)- Balyoz davasında 'darbeye eksik teşebbüs' suçlamasıyla 324 sanık hakkında verilen hükmün gerekçeli kararının taslağı tamamlandı. Bugüne kadar bin 500 sayfayı bulan taslak üzerinde yaklaşık 2 hafta daha çalışmayı planlayan mahkeme heyeti, gerekçeye ilave edilebilecek başka bir açıklama olup olmadığına karar verecek. Bu süreçte yazım işleminin de tamamlanmasıyla birlikte gerekçeli kararın son incelemelerin ardından 15 gün içerisinde CD ortamında sanık avukatlarına verilmesi bekleniyor.

Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 21 Eylül 2012 tarihinde verdikleri kararın ardından gerekçeli kararın taslağını hazırladı. Yaklaşık iki haftalık süreçte de son incelemelerini yapacak olan mahkeme heyeti, bu son inceleme sırasında gerekçeye ilave edilecek başka bir açıklama olup olmadığına da bakacak. Bu iki hafta sonunda ise son şekli verilecek.

Gerekçeli karar için sadece sanık isimlerinin 150 sayfayı bulacağı belirtildi. İsim listesinin ardından da 3 iddianamenin toplam 80 sayfalık özetine yer verilecek. 30 sayfa da iddia makamının (savcının) esas hakkındaki mütalaası, 200 sayfada da deliller değerlendirilecek. Bu bölümde hukuka uygun olarak elde edilmiş ve mahkeme tarafından kabul edilmiş delillerin değerlendirmesi yapıldı. Daha sonra delillere neden itibar edildiği değerlendirilirken eksik suç, iştirak ve suç vasfı konularında açıklamalar yapıldı.

SANIKLARIN HUKUKİ DURUMLARI BİN SAYFADA DEĞERLENDİRİLDİ

Delillerin sağlıklı olup olmadıkları ise 110 sayfalık bir bölümde anlatıldı. Davanın en önemli delilleri olan CD'ler ile harddisk içindeki dijital veriler ile bu delilleri destekleyen yan delillere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Bütün bunların ardından da sanıkların tek tek hukuki durumları da yaklaşık bin sayfada değerlendirildi.

Üç iddianamenin incelenmesi sırasında avukatlar tarafından ilk Balyoz iddianamesinde var olduğu iddia edilen çelişkiler de giderilerek daha anlaşılır ifadeler kullanıldı. Dava dosyasındaki sadece dijital verilere itibar edilip edilmemesi gerektiğine de yer verildi.

Seminerin suç olup olmadığı açıklamasına yer verilirken, davada sanık olarak yargılanan insanların tamamının neden seminerde olmadığı konularında da açıklamalar yapıldı.

Dava dosyasında bulunan bilirkişi raporlarının genel değerlendirmesi yapılırken, neden başkaca bir bilirkişi raporuna lüzum görülmediği izah edildi.

Bilirkişilerin mahkeme yerine geçemeyeceğini belirten Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklar ve avukatları tarafından mahkemeye sunulan raporlarda bilirkişilerin kendilerini mahkeme heyeti yerine koyduklarını söyledi. Diken, bilirkişilerin sadece mahkemeye teknik olarak yol gösterebileceklerini, nihai kararın mahkeme tarafından verilebileceğini söyledi.

Balyoz davası yargılama sürecinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Çağlayan'da devam eden yargılamalarına ilişkin kararların yüzde 75'ine de bizzat iştirak ettiğini ve imza attığını belirten Başkan Diken, sadece Balyoz davasına kanalize olmadıklarını söyledi. Bu kararların da tamamında bizzat emeği olduğunu kaydeden Diken, aralarında Albay Yeşil'in de bulduğu 56 sanıklı dava dosyasını, karar yazmak için bir hafta okuduğunu belirtti.

Göreve getirildiğinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz davası hariç toplam 900 tutuklusu bulunan 420 dava dosyası bulunduğunu hatırlatan Diken, bugün itibariyle dosya sayısının 230'a indiğini söyledi. Bütün dosyaların kapsamlı olduğunu belirten Diken, bu dava dosyalarının kararları için aylarca uğraşıldığını kaydetti.

BALYOZ'A BAKAN MAHKEME HEYETİNDEN 3 HAKİMİN ATAMASI YAPILDI

Öte yandan, Balyoz yargılaması ile normal dava dosyalarının yargılaması için iki heyet oluşturulan ve hakim sayısı 8'e çıkarılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 hakimin farklı görevlere atandığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde ise bir hakimin daha atamasının yapılmasının beklendiği öğrenildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 21 aylık yargılama sonucunda 21 Eylül 2012 tarihinde kararını açıklamışı. Toplam 325 sanık hakkında ceza hükmü verilmişti. Bu sanıklardan 324'ü hakkında Darbeye eksik teşebbüs suçundan 13 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezaları verilmişti. Emekli Albay Hakan Büyük'ün de, Belge saklamak suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmedilmişti.

Kararda eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanığın 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararda hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 214 sanığın 16 yıl, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 sanığın 13 yıl 4 ay, bir sanığın 15 yıl ve emekli Albay Hakan Büyük'ün de 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti. Mahkeme ayrıca 36 sanığın da beraatine hükmetmişti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.