Barış Manço, 2023 vizyonunu 37 yıl önce dile getirmiş

07 Kasım 2012 Çarşamba 10:43
Barış Manço, 2023 vizyonunu 37 yıl önce dile getirmiş






 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki 2023 vizyonu tartışmaları devam ederken, konu ile ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. 7'den 77'ye bütün Türk insanının kalbinde yer edinen ünlü sanatçı Barış Manço'nun 2023 kavramını ilk kez 1975 yılında dile getirdiği belirlendi. Barış Manço'nun Kurtalan Ekspresi ile 1974-1975 yılları arasında üzerinde bir yıl çalışarak 2023 isimli albümü yaptığını belirten Koleksiyoner Ahmet Yıldırım, 2023 parçası Cumhuriyetimizin 100. Yılında birçok Türk devletleri ile beraber bir medeniyet kuracağından bahsediyor. dedi.


Son günlerde siyasetçiler arasında tartışma konusu olan 2023 kavramının yıllar önce merhum sanatçı Barış Manço tarafından dile getirildiği ortaya çıktı. Manço, 1974-1975 yılları arasında bir yıllık yoğun bir çalışma sonrası Kurtalan Ekspresi ile beraber ilk plağını 2023 ismi ile çıkarır. Manço bu plakta 2023 isimli enstrümantal bir eserde Kayaların Oğlu isimli bir şiirini seslendiriyor. Eser, Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023 yılında Türkiye'nin diğer Türk devletleri ile beraber bir medeniyet kuracağından bahsediyor. Albüm, Kol Bastı, Uzun İnce Bir Yoldayım, Acıh'da Bağa Vir, Yol Verin Ağalar Beyler, Yine Yol Göründü ve Tavuklara Kışşt De! türkülerle birlikte, türkü tarzı Manço eserlerini de bünyesinde bulundurur. Albümde Kayaların Oğlu ve 2023 Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yazılmış senfonik bir eser de bulunur. 5 parçadan oluşan Baykoca Destanı da albümün bir başka epik eseri.

Barış Manço'nun 2023 isimli albümünün Türkiye'de örneği olmayan 45'lik toplamalarının dışında yaptığı ilk uzun çalar (long play) olduğunu belirten Koleksiyoner Ahmet Yıldırım, İleri dönük bir albümdür. Daha çok Anadolu şarkıları yerine ileriye dönük bir albümdür. 2023 yılına atıfta bulunarak Kayaların Oğlu şiirini okumakta. Cumhuriyet'in 100. yılına atıfta bulunarak Türkiye'nin 100 yıl sonra neler yapabileceğini, ne seviyeye gelebileceğini işaret eden bir albüm olarak meydana çıkmış. diye konuştu.

2023 kavramının son yıllarda tartışma konusu olduğunu, 2023 hedeflerini hangi siyasinin hedef olarak belirlediğini bilmediğini vurgulayan Yıldırım, Ama 40 yıl önce Barış Manço'nun 2023 albümünü çıkardığını biliyorum ve yıllardır da 2023 albümünü dinliyorum. 2023 hedefini ilk kez Barış Manço'dan duydum. Bu albümü tekrar insanlarımızın dinlemesini istiyorum. Önemli bir albüm. Bazen dinleyip bir köşeye attığı değerleri hatırlama adına bir fırsat. 2023 parçası Cumhuriyetimizin 100. yılında birçok Türk devletleri ile beraber bir medeniyet kuracağından bahsediyor. Manço'nun bu albümü sadece Türkiye'de değil Avrupa ve ABD'de de müzikseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Türkiye'nin Rock müziği alanında önemli bir dönüm noktası olarak gösteriliyor bu albüm. şeklinde konuştu.

BARIŞ MANÇO'NUN 2023 ALBÜMÜNÜN KADROSU

Barış Manço'nun 1974-1975 yılları arasında bir yıllık çalışması sonucu çıkardığı 2023 albümünün kadrosunda şu isimler yer alıyor: Barış Manço: Korg 700s Synthesizer, Solina String Synthesizer, Watkins Fazer, 18 telli gitar, elektronik davul. Ohannes Kemer: Gitar, Leslie gitar, yaylı tambur, saz. Nurhan Özcan: Gitar, Osman Baysu: Bağlama, cura, kaşık, klaves. Mithat Danışan: Fender bas, stereo bas. Oktay Aldoğan: Flüt, soprano sax, tenor sax, klarnet. Celal Güven, Nur Moray, Caner Bora: Davul, tumba, korg, darbuka, tef.

2023 ŞARKISI KAYALARIN OĞLU ŞİİRİNİN SÖZLERİ

Barış Manço 1975 yılında çıkardığı plağında yer alan 2023 parçasında Kayaların Oğlu adlı bir şiirini okuyor. Kayaların Oğlu şiirinin sözleri şöyle:
1923'ün ılık bir ekim sabahında,
Kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum,
Toprak anayla kaya babanın oğluyum ben,
Toprak anam sevgi dolu, bereket dolu,
Toprak anam sessiz, ama toprak anam dopdolu...
Toprak anam toprak anam Anadolu,
Babamsa sağı solu belli olmaz,
Bir gürledi mi yer yerinden oynar,
Göğsünde çatırdamalar olurmuş,
Onun için derdi, onun için sayısız irili ufaklı,
Kaya parçaları vardır bu topraklarda,
Ve sen benim oğlum
Ve sen kayaların oğlu,
Bu taşı toprağı bir arada tutacaksın,
Kolay değil kayaların oğlu olmak,
Kuzeyden esen rüzgâra,
Güneyden gelen kavurucu sıcağa,
Karşı koruyacaksın onları,
Kolay değil, kolay değil,
Kayaların oğlu olmak,
2023'ün ılık bir ekim sabahında,
Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım,
Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi,
Kök salmaya başladım o sabah,
Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır,
Durmakta olan diğer çınarları fark ettim,
Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi,
Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar,
Ve 2023'ün ılık bir ekim sabahında,
Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu,
Beraberce seyre koyulduk...'' CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.