Barzani; Irak ve Suriye haritaları yeniden çizilmeli

Barzani, Suriye ve Irak'ta yaşanan olayları değerlendirirken söz konusu iki ülkenin sınırlarını belirleyen Sykes Picot Anlaşması’na atıfta bulunarak 'Artık bu anlaşma miadını doldurdu, ortadoğuda yeni bir antlaşma zamanının geldi' dedi.

23 Ocak 2016 Cumartesi 00:54
Barzani; Irak ve Suriye haritaları yeniden çizilmeli






Barzani; Irak ve Suriye haritaları yeniden çizilmeli

Kürdistan bölgesel hükümeti ve IKBY Başkanı Mesud Barzani, Irak'ta birlikte yaşama kültürünün yok olduğunu belirterek '2003 yılında umutla Bağdat'a bağlandık, ama artık olmuyor' dedi. Barzani, Suriye ve Irak'ta yaşanan olayları değerlendirirken söz konusu iki ülkenin sınırlarını belirleyen Sykes Picot Anlaşması’na atıfta bulunarak  'Artık bu anlaşma miadını doldurdu, ortadoğuda yeni bir antlaşma zamanının geldi' dedi.

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, İngiltere’nin ünlü gazetesi Guardian’a verdiği röportajda, bu yıl 100. yılını dolduran Sykes Picot Anlaşması’nın artık miadının dolduğunu ve ortadoğuda yeni bir anlaşmanın üzerinde çalışılma zamanının geldiğini bildirdi. Bugün yayımlanan röportajda Barzani, özellikle Irak ve Suriye’de bundan sonra birlikte yaşamanın imkanı olmadığını, bu nedenle sözkonusu ülkelerin haritasının yeniden çizilmesi gerektiğini vurguladı.
Barzani ayrıca, bağımsız Kürdistan’a hiç olmunmadığı kadar yakınlaşıldığını, bu gerçeğin artık uluslararası camiada da kabul gördüğünü yeniledi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, “Irak ve Suriye mezhep ve milletler arasında zaten ayrışmıştır, 100 yıl boyunca denenmiş bir anlaşma üzerinde ısrarcı olmanın fayda getirmeyeceği aşikardır” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’ni Afrika ülkelerine benzetilmemesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Biz Afrika’dan önce bu tecrübeyi yaşadık, 2003 yılında bütün çabamızla Bağdat’a bağlandık ancak gördük ki olmayınca olmuyor, çünkü Irak’ta birlikte yaşama kültürü sona ermiştir” dedi.
Son Güncelleme: 23.01.2016 00:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.