Başkan Durak çöp tesisine sert çıktı: Kurşun sıkılırsa karşısında dururuz

04 Aralık 2012 Salı 14:54
Başkan Durak çöp tesisine sert çıktı: Kurşun sıkılırsa karşısında dururuz






İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka ilçesi sınırlarında bulunan Yamanlar'a katı atık bertaraf tesisi yapacağı tartışmasında, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'tan çok sert cevap geldi. Sessizliğini aralık ayı meclis toplantısında bozan Durak, İzmir için yapılabilecek en kötü seçimdir. Bu mücadelede bize kurşun sıkılırsa karşısında dururuz. dedi.

Söz konusu çöp tesisinin Yamanlar'a yapılacağının iddiadan ibaret olduğunu belirten Başkan Durak, Henüz resmiyete dökülmüş bir durum yok ama işleyen bir süreç varsa da bilgimiz dışındadır. Bu iddianın doğru olma ihtimali karşısında söyleyebileceğim tek şey, İzmir için yapılabilecek en kötü seçimdir. diye konuştu. Karşıyaka'nın çöp problemiyle yıllarca acı içinde yaşadığını söyleyen Durak, Bu sorun halledilmezse gerçekten çok sıkıntı çekeriz. Bizim soluduğumuz havada, içtiğimiz suda sorun olacak. İnsan olarak canıma kastediliyorsa önlem almak görevimdir. Resmî görevle, atamayla gelenler yarın buradan gidebilir ama biz buradayız, tartışmak zorundayız. Taraflı, siyaset yaparak bakarsak bunu çözmemiz kolay değil. Biz artık huzurlu yaşamak istiyoruz, yaşadığımız bölgenin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Sorunun çözümü de vardır. Eski tarihlerde hazırlanan projeler var. Biz kendi bölgemizde yatırım bekliyoruz, çöp değil. sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Katı atık bertaraf tesisinin yapılmak istendiği bölgenin sadece Karşıyaka değil, bütün İzmir için önemli olduğunu vurgulayan Cevat Durak, Yamanlar, İzmir'e nefes aldıran ve aldıracak olan, geriye kalmış nadir yeşil bölgelerden biridir. Bu alanda yapılması düşünülen tesisin gerçekleştirilmesi durumunda hava, su ve toprak kalitesi, biyolojik çevre karakteri büyük zarar görecektir. Çöp depolama alanından süzülen yağmur sularıyla toprak ve yer altı suyu kirlenecek, Yamanlar kaynak suyu kaybedilecektir. dedi. Başkan Durak, bölgenin şehrin dörtte birinin su ihtiyacını karşılayan kaynaklara sahip olduğuna da dikkat çekerek, Bu bölgedeki 70 tane su kuyusu ve pompa istasyonu ile Yamanlar suyu Emiralem, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova'nın ihtiyacını da karşılamaktadır. Bir başka ifadeyle bölgede yaşayan 1 milyonun üzerinde İzmirlinin evinde Yamanlar suyu akmaktadır. Bu suyun olası bir sızıntıyla kirlenmesi demek, 1 milyon kişinin evindeki musluklardan zehir akması demektir. Bugün 'uygundur' diye görüş beyan edenler, 1995 yılında ıslah edilmeyen dereler yüzünden kaybedilen 65 candan da sorumludur. Şimdi verecekleri bu kararla da bölgede yaşayan 1 milyon insanın geleceğini tehlikeye atmaktadırlar. Karşıyaka Belediyesi olarak, bu konuda rapor hazırlayacak kurumların konuya ne kadar bilimsel gerçeklere dayalı yaklaşacağının takipçisi olacağız. şeklinde konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşüp konunun ciddiyetini anlatacağını belirten Başkan Durak, Böyle bir hata yapmamalarını istiyoruz. Üniversitelerimiz dahil her tarafın görüşünü alacağız. Bu işin siyasetini yapmadan, çığırtkanlığını yapmadan insanlarımızı düşünüyoruz. Gelecek nesillere bakışımızı ortaya koyacağız. Çocuklarımıza, 'Körfezi kirlettik ama böyle bir şey yapmayacağız.' diyeceğim. Halkımızın bize verdiği görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. dedi. ÇED sürecinde bütün gerçeklerin ortaya çıkacağını söyleyen Durak, yanlışlığın zaman kaybetmeden anlaşılmasını ve sağduyu hakimiyetinde sağlıklı bir karar verilmesini diledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.