Başkanlık seçimlerinde 2 değil, 7 başkan adayı 'yarıştı'

07 Kasım 2012 Çarşamba 01:23
Başkanlık seçimlerinde 2 değil, 7 başkan adayı 'yarıştı'






Amerika'da tüm dikkatler 2012 başkanlık seçimleri için Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney'e odaklanmışken sandığa giden 10'dan fazla başkan adayı daha var. Merkez medyanın hemen hemen hiç ilgi göstermediği bu siyasi partiler de kendi aralarında televizyon tartışmaları yapıp seçildikleri takdirde nasıl bir siyaset izleyeceklerini halka duyurmaya çalıştı.

Barack Obama & Joe Biden, Mitt Romney & Paul Ryan ikilileri dışında bir çok siyasi parti ve başkan adayıları da bu yarışa katılıyor. 2012 başkanlık seçimi için sandığa giden diğer parti başkan adayları ile yardımcıları şöyle; Gary Johnson & James P. Gray (Liberal Parti), Jill Stein & Cheri Honkala (Yeşil Parti), Virgil H. Goode Jr. & James Clymer (Anayasa Partisi), Rocky Andelson & Louis Rodriguez (Adalet Partisi) ile Peta Lindsay & Yari Osorio (Sosyalist Özgürlükçü Parti), James Harris & Maura DeLuca (Sosyalist İşçi Partisi), Jerome ''Jerry'' White & Phyllis Scherrer (Sosyalist Eşitlik Partisi), Stewart Alexander & Alejandro ''Alex'' Mendoza (Sosyalist Parti USA veya Özgürlükçü Birlik Partisi), Anrre Barnett & Ken Cross (Reform Partisi), Lowell ''Jack'' Fellure & Toby Davis (Yasakçı Parti), Rosanne Barr & Cindy Sheehan (Barış ve Özgrülük Partisi), Merlin Miller & Harry Bertram (Amerikan Üçüncü Mevki Partisi), Tom Hoefling & J.D. Ellis (Amerikan Partisi veya Bağımsızlar Partisi), Gary Johnson & Jim Gray (Özgürlükçü Parti), Tom Stevens & Alden Link (Tarafsız Parti) bulunuyor.

Yalnız bu alternatif partilerin hepsi Demokrat ve Cumhuriyetçiler gibi ülke genelinde 50 ayeletin 50'isinde seçime katılmıyor. Örneğin New Jersey eyaleti oy pusulasında ismi bulunan alternatif parti sayısı 8. Alternatif partilerin başkan adayları ya da başkan yardımcıları genelde emekli siyasetçi, yargıç, akademisyen veya aktivistlerden oluşuyor.

Geçtiğimiz ay yukarıda ismi geçen ve Amerika'da 'Üçüncü Partiler' olarak adlandırılan alternatif parti başkan adaylarından dördü ilk münazara programını yaptı. İlk münaraza programına katılan Liberal Parti'nin başkan adayı Gary Johnson, Yeşiller Partisi başkan adayı Jill Stein, Adalet Partisi başkan adayı Rocky Andelson ile Anayasa Partisi başkan adayı Virgil Goode olurken tartışmanın moderatörlüğünü CNN'nin tanınmış emekli program sunucusu ve yapımcısı Larry King üstlenmişti.

Münazara programını düzenleyen Özgür ve Eşitci Seçimler Vakfı (Free and Equal Election Foundation), program sonunda düzenlediği internet üzerindeki oylama neticesinde ikinci tartışma programının Liberal ile Yeşiller partinin başkan adayları arasında olacağını duyurdu. Zira Vakfın seçim neticesine göre ilk iki sırada Liberal ve Yeşiller partisin başkan adayları yer almıştı.

Gerry Johnson ile Jill Stein arasında yapılan ikinci münazara RT (Russia Today) Rus televizyonunun Washington D.C. deki stüdyolarında 30 Ekim'de gerçekleştirildi. İkili, Demokrat ve Cumhuriyetçi partilere nazaran oldukça radikal politikaları savundu. Johnson da Stein da seçildikleri takdirde, ülke genelinde marihuanaya (esrar) izin verme sözü verirken, insanların özel ilgilerinin Washington tarafından kontrol edilmesinin doğru olmadığını savundu. Stein, ayrıca tüm Amerikan halkına bedava sağlık, eğitim hizmeti, sunmayı vaat etti. Stein, başkan seçilmesi durumunda yeşil enerjiye yapacağı büyük yatırım ile işsizliğe de çözüm vaadinde bulundu.

Liberal Johnson ise başkan olması durumunda, askeri harcamalarda büyük kesintiye giderek tüm harcamaları elden geçireceği sözünü verdi. İkinci münazara Rus televizyonu dışında www.freeandequal.org/live adresinden canlı yayınlandı. Ancak vakıf ve RT yetkilileri alternatif parti başkan adayları arasında yapılan birinci ve ikinci münazara programının kaç kişi tarafından izlendiği konusunda bir bilgi vermekten kaçındılar.

Amerikan siyaset tarihinde alternatif partilere seçimlerde şans tanındığı görülmemiş ancak bağımsız senatör veya milletvekili adayları için durum farklı olabiliyor. Nitekim Maine eyaletinde bugün sandıktan milletvekili ile birlikte senatörlük seçimi için de oy kullanılıyor. Maine eyaletinin iki senatöründen birisinin anketlere göre bu seçimde bağımsız adayı Angus Kings olacağını gösteriyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.