BDP: Bütün dokunulmazlıklara karşıyız

06 Aralık 2012 Perşembe 14:33
BDP: Bütün dokunulmazlıklara karşıyız






ANKARA (CİHAN)- BDP, parti olarak eşit vatandaşlık gereği bütün dokunulmazlıklara karşı olduklarını bildirdi. Sadece milletvekili dokunulmazlığı değil; asker, rektör gibi bütün dokunulmazlıkların kaldırılması ve herkesin kanun önünde eşit olmasını istediklerini belirten BDP, bu konuda yapılacak anayasa değişikliğine ilk destek verecek parti olacaklarını iddia etti.

BDP Kadın Meclisi, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Yasama dokunulmazlığıyla toplumda üstün ve dokunulmaz insanlar sınıfı oluşturmak değil, milletvekillerinin görevlerini gereği gibi yapabilmeleri, iktidarın ve diğer güçlerin baskısından korunmaları ve bir suç iddiasıyla da olsa görevlerinden geçici de olsa uzaklaştırılmalarını önlemek için konulan bir madde olduğunun dile getirildiği açıklamada, amacın, milletvekillerinin siyasi eylemleri nedeniyle yargılamalarının engellenmesi olduğu ifade edildi.

Türkiye'de ise milletvekillerinin dokunulmazlığının, siyasi eylemlerden ötürü kaldırılıp yargılanmalarının yolunun açık olduğunun belirtildiği açıklamada, seçim öncesinde milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının neredeyse bütün siyasi partilerin seçim vaatlerinden biri olduğu hatırlatıldı. Ancak seçim sonrası BDP dışında bu vaadinin arkasında duran olmadığının savunulduğu açıklamada, Başta hükümet olmak üzere diğer partiler de baktılar ki eğer dokunulmazlık kaldırılırsa partilerinde neredeyse vekil kalmayacaktır. Çünkü onlar yasama dokunulmazlığı olan milletvekili dokunulmazlığını şahsi menfaatleri doğrultusunda sonuna kadar kullanmışlardır. Dolayısıyla biriken dokunulmazlık dosyaları bir türlü genel kurula getirilmemiştir. denildi.

KÜRTLERİ MECLİSTEN ATMAK İÇİN DOKUNULMAZLIK GETİRİLİYOR

Kürtleri Meclis'ten atmak için darbe niteliğinde dokunulmazlıkların gündeme getirildiğinin ileri sürüldüğü açıklamada, Darbe niteliğindedir. Çünkü milletvekili dokunulmazlığı iktidar istedi diye kaldırılamaz, Anayasaya aykırıdır. Zaten yasama dokunulmazlığının asıl amacı, parlamento içindeki grupları çoğunluğu elinde bulunduran iktidarın baskısından korumak içindir. İktidar, Mecli'steki BDP'li vekillerin önce dokunulmazlığını kaldırarak, daha sonra onları tutuklayarak söz konusu Kürtler olduğunda hak, hukuk ve anayasayı tanımadıklarını açıkça belli etmektedir. ifadeleri kullanıldı.

Anketlere bakılırsa, halkın yüzde 98'inin bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediğinin vurgulandığı açıklamada, Kürtleri sindirme aracı olarak sadece BDP'li vekillerin dokunulmazlığını kaldırarak, 'vekil de olabilirsin ama Kürt olamazsın'ın dayatılmak istendiği savunuldu.

Aslında bu ülkede Kürt vekillerin neredeyse hiçbir zaman dokunulmazlığı olmadı. denilen açıklamada, 1994 yılında yaşanılanlar anlatıldı. Parti olarak, eşit vatandaşlık gereği bütün dokunulmazlıklara karşı olunduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: Sadece milletvekili dokunulmazlığı değil; asker, rektör vb. bütün dokunulmazlıkların kaldırılması ve herkesin kanun önünde eşit olmasını istiyoruz. Bu konuda yapılacak anayasa değişikliğine ilk destek verecek parti de biziz. Fakat eşitlik gereği olarak bütün dokunulmazlıkları kaldırmayıp, sadece Kürtlere ve özellikle kadın vekillerimize yönelik bir linç kampanyası olarak BDP'li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması kabul etmiyor, bu konuda her düzlemde cevabımızı vereceğimizi tekrarlamak istiyoruz. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.