"BDP'nin dokunulmazlıkları toplumsal hassasiyet dikkate alınarak çözülmeli"

06 Aralık 2012 Perşembe 13:40






ANKARA (CİHAN)- AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının toplumsal hassasiyetler de dikkate alınarak çözülmesi gerektiğini söyledi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının, bir siyasi temsili boğmaya yönelik bir proje olmadığını vurgulayan Bağlı, BDP'li milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşmasının da mutlaka bir müeyyidesinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Bağlı, dokunulmazlıklar konusunu, BDP'nin, 'bir siyasi düşünceyi, hareketi, bir ideolojiyi, bir temsili boğmaya yönelik girişim' olarak değerlendirdiğini ifade etti. Bunun doğru bir değerlendirme olmadığına dikkat çeken Bağlı, 1994'lerle de mukayese edilmesinin bundan dolayı yanlış olduğunu kaydetti.

Bağlı, 1994'dekinin gerçekten bir siyasi temsili engelleme amacı olduğunu dile getirerek, Ama bugün bir siyasi temsili engellemeye yönelik bir amaç yok. Ne Türkiye'de ne AK Parti'de ne muhafazakar kamuoyunda ne liberal kamuyonunda ne AK Parti kamuoyunda, gerçekten bir siyasi temsili boğmaya yönelik bir proje yok. Böyle bir düşünce, böyle bir niyet de yok. Siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması da bunu çok net bir biçimde gösteriyor. dedi.

SİYASİ BİR SONUCU OLUR

Olayın, bir hukuki bir de siyasi boyutu bulunduğuna dikkat çeken Bağlı, Hukuken baktığımızda, gerek Venedik kriterleri, gerek siyasetin temel işleyiş teorisi açısından bakıldığında, hiçbir biçimde bu tür bir eyleme, şiddet ve terör unsurlarıyla aynı görüntüleri veren bir yapı, bir siyasi varlık olarak meşru bir biçimde kabul görmez. Bunu kimse zaten kabul etmez. Ama siyasi bir sonucunun da olacağını var saymak mümkündür. Burda hem hukukun meşruiyeti hem siyasetin, silahın gölgesinden kurtarılması hem de toplumsal hassasiyeti dikkate alarak o yönde bir strateji izlemek gerekiyor. diye konuştu.

ÖRGÜTE PROPAGANDA ALANI SUNAR

Bunun, terör örgütü PKK'ya bir propaganda, malzeme alanı sunacağını dile getiren Bağlı, şunları söyledi: Ama bence 94'teki kadar çok fazla karşılık bulacağını zannetmiyorum. Tabi ki yine bir karşılık bulur. Bir kere dokunulmazlıkların kalkması demek 94'teki gibi bunların polis marifetiyle alınıp götürülmesi anlamına gelmiyor. Böyle bir durum oluşmayacak asla. Mahkeme süreci devam edecek. Hukuki sürecin sonucunda ne çıkacağını görmek gerekiyor.

TERÖRİSTLERLE KUCAKLAŞMA, SAĞDUYULU KAMUOYUNU YOLDAN ÇIKARMAYA MATUF BİR HAREKET

'Silahlanın' diye çağrıda bulunan terör örgütleriyle kucaklaşanların, doğal olarak bu konuyla ilgili hukuki tarafın bu olduğunu bildiklerini belirten Bağlı, Türkiye'de varolan sağduyulu kamuoyunu, bir nevi yoldan çıkarmaya matuf bir hareket olduğundan kimsenin kuşkusu yok. Özellikle bunu yaptılar, özellikle bunu yapıyorlar. Hani özellikle yaptıkları için bana göre bu konuyla ilgili bir müeyyide olmalı. Dokunulmazlıkların kaldırılması şeklinde mi olur başka bir şekilde de düşünülebilir mi, bilmiyorum. Ama mutlaka tahammülen suç işlemeyi toplumsal selameti dikkate alarak gözardı ettiğinizde, başka bir toplumsal selametin bozulma riski de var. Dikkatli davranılması gerektiğinden kuşku yok. diye ifade etti.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.