Belçika: Karar, bağımsız Filistin Devleti yolunda önemli adım

30 Kasım 2012 Cuma 10:43
Belçika: Karar, bağımsız Filistin Devleti yolunda önemli adım






BRÜKSEL (CİHAN)- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan tarihi oylamada, Filistin´e `gözlemci kuruluş´ yerine `gözlemci üye olmayan devlet´ statüsü kazanmasının yankıları sürüyor. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Filistin´in bağımsız devlet olması yolunda bu kararın çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Bağımsız Filistin devletinin kurulması için on yıllardır verilen mücadelede tarihî bir adım geride kaldı ve 193 üyeden 138´i Filistin´in başvurusuna kabul oyu verdi. Tam üyelikten bir önceki aşama üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin´in bu gelişmeyle `bağımsız devlet´ olmaya bir adım daha yaklaşıldığı ifade ediliyor. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, BM kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, BM´de alınan karar Filistin Devleti yolunda çok önemli bir aşama. Belçika da uluslararası kamuoyu gibi Filistin´in bağımsız devlet olmasını arzu ediyor. dedi.

Reynders, Filistin´in BM´de statü yükseltilmesinin tam bağımsız devlet olmak için yeterli olmadığının da altını çizerek, Belçika, bu yönde kalıcı bir çözümün ancak Filistinlilerin devlet kurumlarının inşası, kamu çalışanları ve uyumlu bir işbirliği ile olacağına inanıyor. sözlerine yer verdi. Filistin sorununda Belçika´nın tercihinin iki ülkeli çözümden yana olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Reynders, kurulacak bağımsız Filistin Devleti´nin İsrail ile `barış ve huzur içinde´ yaşabilmesi için demokratik, yaşanabilir ve kalıcı olması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Öte yandan Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ayrıca 27 üyeli Avrupa Birliği´nin BM´deki Filistin kararında ortak bir tavır belirleyememiş olmasının kendisinde hayal kırıklığı yarattığını vurguladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.