BELMEK kursları yoğun ilgi görüyor

07 Aralık 2012 Cuma 10:44
BELMEK kursları yoğun ilgi görüyor






ANKARA (CİHAN)- Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BELMEK), 32 branşta verdiği eğitimle Başkentli kadınların yeteneklerini geliştirmesine imkan tanıyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde 439 usta öğretici ile 6 ana merkez ve 160 kurs yerinde sürdürülen kurslarda, alanında uzman eğitmenler; mefruşattan resme, gümüşten ahşap boyamaya kadar çeşit çeşit dalda kurs veriyor.

Yıl sonunda düzenlenen, bir yılın el emeği göz nuru sergilerde ise en çok dikkat çeken bölümlerden biri taş bebekler oluyor. Birbirinden renkli kıyafetleri, sevimli yüz hatları ve geleneksel kültürü yansıtması ile büyük beğeni kazanan taş bebek yapımı kursuna ilgi her sene giderek artıyor. Üç boyutlu karikatür çalışması olarak tanımlanan taş bebek yapımı, ince ve dikkatli bir el emeği gerektiriyor. Öncelikle pürüzsüz taşlar, derelerin denizlere kavuştuğu yerlerden özenle toplanıyor, içlerinden irili ufaklı dört tanesi seçilerek, masanın başına oturuluyor. Bundan sonrası çok ince ve özenli bir çalışma gerektiriyor. Yapılacak tiplemeye karar verildikten sonra seramik hamuru hazırlanıyor ve tiplemenin kıyafetine göre dikkatlice taşların üzerine giydiriliyor. Kıyafet süslemelerinde çeşitli pullar, boncuklar, danteller gibi materyaller kullanılıyor. Yüz hatları ise göz nuru akıtılarak kıl kadar ince fırçalarla boyanıyor.

Doğadan toplanan taşlar birbirinden farklı olduğu için her bebek de birbirinden farklı özellikler taşıyor. 'Üç Boyutlu Karikatüristik' çalışma olarak adlandırılan bu kurslar sayesinde yöresel kıyafetler, Osmanlı halk yaşantısındaki tiplemeler, saray kıyafetleri ve Nasrettin Hoca gibi milli kahramanlar bugüne taşınıyor.

BELMEK´in göz nuru taş bebek kursları 4 bölgede devam ediyor. Mamak, Altındağ, Çankaya ve Çayyolu bölgelerinde 3 uzman eğitmen tarafından verilen kurslara 112 öğrenci devam ediyor. Taş bebek yapımı eğitmenlerinden Arzu Tınaz, büyük emek isteyen bebeklerin en az 24 aşamadan geçtiğini ifade ederek, Kültürümüz çok zengin. Bu zengin kültürü yansıtmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Rusların matruşkası nasıl dünya çapında tanınıyorsa bizim taş bebeklerimiz de tanınsın, bilinsin istiyoruz. dedi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.