Beyoğlu'nda çöken bina; Tehlike hala devam ediyor

Beyoğlu'nda sabaha karşı çöken binada otururken evsiz kalan vatandaşlar, bir otele geçici olarak yerleştirildi. Zor durumda kalan vatandaşlara Beyoğlu Belediyesi sahip çıktı.

24 Temmuz 2018 Salı 23:38
Beyoğlu'nda çöken bina; Tehlike hala devam ediyor






Beyoğlu'nda çöken bina; Tehlike hala devam ediyor


İstanbul Beyoğlu'nda sabaha karşı çöken binada otururken evsiz kalan vatandaşlar, İmrahor'da bir otele geçici olarak yerleştirildi. Zor durumda kalan vatandaşları ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, mağdur 29 ailenin çevrede bulunan otellere yerleştirildiğini söyledi.

İstanbul'da sağanak yağmurun ardından önce bir inşaatın istinat duvarı, ardından ise içinde 9 dairenin bulunduğu binanın yıkılması yürekleri ağızlara getirdi. Göz göre göre yaşanan heyalanın ardından 29 aileye Beyoğlu Belediyesi sahip çıktı. 

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yıkılan bina ile çevrede evleri risk altında kalan vatandaşların geçici olarak otele yerleştirildiğini söyledi. Demircan yaptığı açıklamada risk altında bulunan tüm binaların incelendiğini belirterek 'Teknik çalışmaların sonucunu bekliyoruz' dedi. 

Yıkılan binanın çevresinde bulunan 9 binanın risk altında olduğunu belirten Başkan Demircan, "Hepimize geçmiş olsun. Sevindiğimiz tek şey hiçbir can kaybı olmadı, kimse yaralanmadı. Bu işi bu anlamda geçirmiş olduk. Hepimizin gözünün önünde cereyan eden hadisenin teknik raporları çıktıkça tam sebebini izah etmiş olacağız. Toplam 9 binayı tehdit altında gördük. Malum birisi çöktü 7 tane bağımsız vardı. 7 tane bağımsız binada mal sahipleri kiracılar olmak üzere çevredeki otellere yerleştirdik. Peşinden hemen 2 bina daha sıkıntı içindeydi. Orada da 22 tane ailemiz o binalarda onları da konaklatıyoruz. Toplam 29 aileyi otele yerleştirdik. Teknik raporlara göre diğer ailelerin durumunu belirleyeceğiz. Onun dışında 6 binamız var tedbir amaçlı binaları boşaltmıştık. Hem bakanlığımız, hem büyükşehirimiz hem belediyemiz olarak sahadaydık. İşin başladığı andan itibaren . sevindiğimiz tek nokta kimsenin canına bir şey gelmedi, gelen mala geldi. 9 bina risk altında 3’ü sıkıntılı diğer 6 binayı gözlemliyoruz. Ortaya konan teknik çalışmalar neticesinde her şey ortaya çıkar ve sizinle bölüşürüz" dedi.


ÖNCEDEN TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Beyoğlu Sütlüce Fuadiye Sokak'taki 4 katlı bir apartmanın altında toprak kayması meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, bina yakınındaki caddeyi trafiğe kapatırken, çevrede güvenlik önlemi aldı. Binadan parçalar kopmaya devam etti. 

7 dairenin olduğu binada yaşayanlar tahliye edilirken, çevredeki diğer binalar da tedbir amacıyla boşaltıldı. Binanın hemen yanında bir inşaat temeli olduğu ve kaymanın bu temel kazısından kaynaklandığı iddia ediliyor. Temeli sağlam olmadığı gözlenen binanın altındaki toprak kayması hızla devam etti. Ekiplerin kontrol altına aldığı bölgede bina bir süre sonra yerle bir oldu. 


"BAZI EMARELER OLUŞMAYA BAŞLADIĞINDA SÖYLEDİM"

Çöken binanın sahibi Emin Ertürk, toplantı sonrası açıklamada şunları söyledi:

" Yan tarafta bir inşaat başladı. Arda Turan'ın otel inşaatı. Arkadaşlar başladığında 'Hayırlı uğurlu olsun' dedim. Gerçekten de sevinirim ama başından beri de mühendis arkadaşımızla görüşüyoruz. Bu otel de dahil yapılan inşaatın her şeyini bilirim. Arkadaşımıza da söyledim. Buradaki kaya yapısı yana doğrudur. Arka taraftan kaymaz, yandan kayar. Arkadaşımız 'Evet, doğru söylüyorsunuz' dedi. Süreci takip ederken bazı emareler oluşmaya başladığında söyledim. Onlar da geldiler. Ölçtüler, biçtiler. 'Ölçüyoruz, bir hareket yok. Binada bir değişiklik yok' cevapları vardı. İçerde fiili olarak gözle görülür emareler olduğunu arkadaşımız da gördü, kabul etti ama 'Bizim bir danışman profesörümüz var. Bunlar sıkıntı değil. Emniyet için bir sıkıntı oluşturmaz' dedi. Bu profesör arkadaş bana 'Olmaz' diye bir yazı versin diye bir talepte bulundum ama o yazı bana gelmedi. Bu durumu biz, müteahhit arkadaşlarımız, başkanımız bir şekilde çözeceğimizi düşünüyorum. Can kaybı olmadığı sürece mağduriyetleri bir şekilde hallederiz."

ÇÖKEN BİNANIN ETRAFINDA OTURANLAR KAYMA ANINI ANLATTI

Yıkılan binanın çevresinde bulunan binalardaki oturanlar ve tahliye edilen vatandaşlardan bazıları binanın kayma anlarında yaşadıklarını anlattıllar.

"CANIMIZI ZOR DIŞARI ATTIK"

Yıkılan binanın yanındaki binalardan birinde oturan bir kadın, "Bir gümbürtü, sanki bomba patladı. Canımızı zor kurtardık. Hiç bir şey alamadım. Bina çöküyor diye yalın ayak dışarı fırladım. Zaten binaların arasında boşluk vardı. Biz binamız çöker diye düşünüyorduk önceden" dedi.

Başka bir kadın da "Gürültüye kalktık kendimizi zor dışarıya attık. Çatlaklar için uyardık. Belediyeye şikayet ettik. Dilekçe verdik. Kimse oralı olmadı. Şimdi de evlerimize giremiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Bu arada, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da yıkılan binanın sakinleri ile görüşecek. Görüşme için bina sakinleri yağışlı hava nedeniyle aynı cadde üzerindeki bir otelin lobisine alındı.

Anahtar Kelimeler:
Çöken Bina
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.