Bilirkişi, Saathane'de tarih tespit etmedi

04 Aralık 2012 Salı 14:52
Bilirkişi, Saathane'de tarih tespit etmedi






SAMSUN (CİHAN)- Saathane Meydanı Esnaf ve Mülk Sahipleri Temsili Heyet Sözcüsü Yücel Türe, Saathane Meydanı'nda uygulanacak imar uygulamasına açtıkları davada bilirkişinin mahkemeye çoğunlukla meydanın bulunduğu yerde tarihi arastaya rastlanmadığı yönünde görüş bildirdiğini açıkladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İlkadım İlçesi Saathane Meydanı'nda hayata geçirmeyi planladığı ve esnafların itirazı sonucu davalık olan imar uygulaması planında, bilirkişi raporunu tamamlayıp mahkemeye sundu. Saathane Meydanı Esnaf ve Mülk Sahipleri Temsili Heyeti Sözcüsü Yücel Türe, kendisine avukatları aracılığıyla ulaştırılan bilirkişi raporunun ayrıntılarını anlattı.

SANAT TARİHÇİSİ, SAATHANE 'KORUNSUN' DEDİ

Mimar, harita mühendisi, şehir plancısı ve sanat tarihçisinden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin Saathane Meydanı'ndaki tarihi evlerde inceleme yaptığını söyleyen Türe, İnceleme sonucunda sadece sanat tarihçisinin dışındaki bilirkişi heyeti üyeleri, Saathane Meydanı'nda tarih izine rastlanmadığı yönünde mahkemeye görüş bildirdi. Sanat tarihçisi ise Saathane Meydanı'nda korunması gereken bir tarihi arasta olduğunu beyan etmiştir. dedi.

MAHKEME DEVAM EDİYOR

Bölge İdare Mahkemesi'ne Saathane Meydanı uygulama imar planı hakkında açtıkları davanın iki esasa dayandığını söyleyen Türe, Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği planda tarihin gözardı edilmesi ve bazı teknik eksikliklerin bulunması nedeniyle konuyu mahkemeye taşıdık. Mahkemeye Saathane Meydanı'nın eski Samsun'a dair izler taşıdığı ve tarihi bir ticari arastaya sahip olduğunu belirten çeşitli dökümanlar sunduk. Mahkeme süreci devam ediyor. diye konuştu.

TÜRE'DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Öte yandan, Samsun'un tarihi birçok yerinin aslına uygun korunmayarak yok edildiğini öne süren Saathane Meydanı Esnaf ve Mülk Sahipleri Temsil Heyeti Sözcüsü Yücel Türe şunları söyledi; Samsun'da Bedestan Çarşısı, Selahiye Mahallesi'nin bulunduğu yerde Ermeni Mahallesi, Demirciler Yokuşu ve birçok tarihi mekana sahip çıkılmayarak adeta yok edildi. Eski Samsun'un izlerini taşıyan Saathane Meydanı ve çevresi de geniş bir meydan açma düşüncesi ile hazırlanan uygulama imar planıyla yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu konu tekrar sağduyu ile görüşülerek ele alınmalıdır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.