Bilişim sektörüne eğitim dopingi

14 Temmuz 2011 Perşembe 17:40
Bilişim sektörüne eğitim dopingi









Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim meydanlarında sık sık vurguladığı bilgisayarlı eğitimin en önemli parçası olan tablet bilgisayarlar, Türk bilişim sektörünü dünya devler ligine taşıyacak. Proje tamamlandığında 7 milyar liralık bir katma değer ortaya çıkaracak. Okullara dağıtılan ilk tablet bilgisayarların finansmanını hazine sağlarken, ikinci ve sonraki dağıtımların maliyetlerinin alınacak olan reklamlarla finanse edilmesi hedefleniyor.

YERLİ ÜRETİM TÜRKÇE YAZILIM


Tablet Bilgisayar üretimi konusunda Türkiye'nin uzak doğulu rakiplerinden daha iyi teknolojik imkanlara sahip olduğunu belirten uzmanlar, Başbakan Erdoğan'ın büyük önem verdiği proje sayesinde bilgisayar üretiminin, otomobil üretimi gibi büyük bir katma değer ortaya çıkaracağını belirtiyorlar. İlk ve Orta öğretim için ayrı ayrı seviye yazılımlarıyla hazırlanacak olan tablet bilgisayarları ile Milli Eğitim Bakanlığı dünyanın en büyük eğitim ağlarından birine sahip olacak. Projenin tam olarak uygulamaya geçmesinin ardından 15 milyon tablet bilgisayar ile birlikte sayıları 4 milyonu bulan öğretmen, eğitimci, okul ve veli bilgisayarıyla 19 milyonluk devasa bir bilişim ağı ortaya çıkacak.

MALİYETE AKILLI FORMÜL

Yerli teknoloji ile gelişen ve yeni şartlara göre üretilecek olan  tablet bilgisayarların içeriği ve kullanım alanları tamamen eğitime yönelik olacak. Eğitim yazılımları konusunda çok sayıda uzman kuruluşun bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'dan bu konuda bilgi almaya çalıştığı öğrenildi. Dört yılda tamamlanacak olan proje için uzmanlar 7.5 milyar dolarlık bir bütçe çıkarıyor. Devlet eliyle yerli pazardan sağlanacak olan bilgisayarların masrafı, eğitim ağına alınacak olan reklamlar, ve bu konuda sponsor olmak isteyen gönüllü şirketlerden sağlanacak.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL BAŞLIYOR

Tablet bilgisayarların öğrencilere dağıtımı için ilk adım önümüzdeki yıl atılıyor. 3. sınıf sonrası ortaöğretime kadar dağıtalacak olan tabletler için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı, kitap basımını azaltarak tablet bilgisayar yükünü hafifletirken, tabletli eğitime her yıl 1 milyon yeni bilgisayar dahil edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, yabancıların ihaleye girmesini "Türkiye'de üretim ve Türk yazılım sektörüyle yoğun işbirliği" şartını getirecek...


UZMANLAR GÜVENLİK AÇIKLARINA DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye'de tablet PC ve Reeder güvenliği konusunda uzman olan Hamza Şamlıoğlu ise bakanlık yetkililerinin güvenlik açığına dikkat etmesini ve daha fazla güvenlik önlemi alması konusunda uyarıyor. Şamlıoğlu, çok sayıda kötü niyetli yazılımın ve adını duyurmak isteyen hacker çetelerinin MEB ağlarına sızmaya, milyonlarca cihazı ele geçirmeye çalışacağına dikkat çekiyor..

Eğer öğrencilere dağıtılacak olan tablet  PC ise bir akıllı telefon ile bilgisayar arasındaki konsept olur. Çok yararlı üstüne üstlük eğitim için çok iyi olacağını düşünüyorum. Eğer Reeder olacak ise sadece kitap okuma, kitap okurken ses dinleme gibi özellikleri olur tek yararı kitap basma olmaz bu cihazlardan dersler okunur.

MALİYET YÜKSEK GÜVENLİĞE DİKKAT

Oluşacak devasa platform derken bu tablet PC'ler için özel bi rnetwork açılması ve sadece network üzerinden çalışabilmesi gibi birsistem ise... Maliyeti yüksek olur fakat bilgi paylaşımı konusunda çok yararlı olabileceğini düşünüyorum. Tabi akabinde kontrolü de çok zor olacaktır. Çocukları bir şekilde özel yazılımlarla porno sitelere karşı ve zararlı sitelere karşı durdurabilirsiniz. Fakat gençler birazakıllı ve teknolojiyi seven tipler olduğunda cihazların ROM'larını değiştirerek bu tip filtrelerin önüne geçebilirler.

Dışarıdan bu networke ulaşmak ve sistemi hack etmek için çok kişi sisteme saldıracaktır. Sistem güvenliği çok önemli bir hale geliyor. Bunun yanı sıra sisteme çocukların müdahalesi ile zararlı yazılım larkurulması ile de sistem güvenliği tehlikeye düşebilir. Bunun gibibirçok senaryo var.

ÖZEL YAZILIMLAR GEREKLİ

Onlara özel işletim sistemi yazarak olabilir kisitlanmis surumlerveya embedded çözumler ile bu risklerin önlerine geçilebilir. Özel işletim sistemi ya da yazlım yapılıp kısıtlı haklar ile calisması saglanması gibi root olamama gibi sınırlamalar getirilir. Hatta başka networklere baglanamama başka uygulama yukleyememe gibi sınırlamalar  düşünülebilir

Tedbir alımmaz ve bu cihazlar internet ortamlarına baglanmasında kısıtlamalar olmazsa en buyuk sorun Botnetler olur oncelikli hedefler olurlar. Birçok kötü niyetli kişi bu sistemleri hack edip kendi zombileri haline getirmek isteyecektir.

TÜRK YAZILIMCILARA DÜNYA AÇILIR

Bu uygulama Türk yazılımcıları için önhemli bir fırsattır.  Android yazılımcılığı popüler olup yeni iş dalları ortayaçıkar.  Çünkü hali hazirda eğitim araç gereçleri altında bu tip yazılımları yapan firmalar var. Bunlara yenileri eklenecek yazilimcılar bu sistemlere ozel uygulama geliştirerek, lab ortamları online ders isleme anlatım videolu çözumler odev takibi ödev hazırlama ve dağıtma gibi pek çok alana yayılabilecek


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.