Bilişim uzmanlarını gülme krizine sokan haber

Teknoloji üssü TİB binasında, ev bilgisayar kullanıcılarının bile yapmayacağı hatayı yaptıran SABAH Gazetesi haberi okuyanlara pes dedirtiyor.

29 Ocak 2015 Perşembe 13:18
Bilişim uzmanlarını gülme krizine sokan haber






Bilişim uzmanlarını gülme krizine sokan haber

17 Aralık sonrası yasadışı dinleme iddialarının odağına yerleşen TİB'le ilgili iddialar dudakları uçuklatan cinsten. Hükümete yakınlığı ile bilinen gazeteler TİB'te bilgisayar sistemlerinin çöktüğünü, bunun da yasa dışı dinlemeleri yapan ekibin 'Paniklemesin'den kaynaklandığını iddia etti. Teknoloji üssü TİB binasında, ev bilgisayar kullanıcılarının bile yapmayacağı hatayı yaptıran SABAH Gazetesi haberi okuyanlara pes dedirtiyor.

KONUNUN UZMANLARINI GÜLME KRİZİNE SOKAN HABER

Sabah Gazetesi'nde bugün yer alan TİB'le ilgili haber, bilişim sektörü uzmanlarını gülme krizine soktu. Habere göre TİB'de yasa dışı dinleme yapan ekip karşı operasyonlar başlayınca paniğe kapılıp yanlış dosyaları sildi, üstüne üstlük iz bıraktı, bu yüzden TİB'in sistemi çöktü.
TİB gibi teknoloji üssü bir binada her türlü riskin hesaplanarak sistem mühendisliğinin gerektirdiği tüm ekipmanların bulunması gerektiğini söyleyen uzmanlar 'Burada sistem çökmesi diye bir kavrama yer yok, deprem bile olsa TİB içinde sistem çökmez, ayrıca bir TİB'deki sistemi bir dosya silerek çökertmek te imkansız' yorumunu yaptılar.

GERİDE İZ BIRAKMIŞ

Hükümete yönelik 17 Aralık darbe girişimi sonrası TİB'deki yasa dışı dinlemeleri silmeye çalışan Paralel Yapı'ya mensup Bülent Kocagürbüz'ün, yasa dışı dinlemeleri silerken ikinci bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Son operasyonda tutuklanan isimlerden biri olan Kocagürbüz'ün yasadışı dinleme kayıtlarını yok etmek için silmeye çalışırken, panikle sistem dosyalarını da sildiği ve TİB sistemini çökerttiği öğrenildi. Paralel Yapı'nın da geride birçok iz bırakan ve yakayı ele veren Kocagürbüz'ü gözden çıkardığı belirtiliyor.

PANİKLEYİP HATA YAPMIŞLAR

Paralel Yapı'nın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) üzerinden devletin zirvesini yasa dışı dinlemesine ilişkin yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor. 17 Aralık'tan sonra devletin gizli görüşmelerinin yapıldığı kriptolu telefonların dinlendiğinin anlaşılmasından sonra, TİB içinde ciddi bir soruşturma başlatılmıştı. TİB'de ne yapıldığını ortaya koyacak log kayıtlarının da silindiğinin anlaşılmasıyla, bu kayıtları geri getirebilecek bir uzman ekip çalışmalara başlamıştı. Log kayıtları kurtarılmaya başlanırken, o dönemlerde yaşanan ilginç bir olay TİB'deki verileri silmeye çalışanları da ele verdi. Üst düzey kaynakların verdiği bilgiye göre, 17 Aralık sonrası TİB içindeki köstebekleri bulmak için çalışma başlatılınca, içerideki Paralel Yapı mensupları da paniğe kapıldı. Yasa dışı dinlemelerin depolandığı harddiskler kurum dışına kaçırılamadığı için bir odada imha edilmeye çalışıldı. Son TİB operasyonunda tutuklananlardan Bülent Kocagürbüz'ün yasa dışı dinleme kayıtlarını yok etmek isterken büyük bir skandala imza attığı öğrenildi.

İZ BIRAKTI, GÖZDEN ÇIKARDILAR

TİB'de koordinatör görevinde olan ve şu an tutuklu yargılanan Bülent Kocagürbüz'ün illegal dinleme kayıtlarını silerken panikle TİB'in işleyişinde önemli bir yer tutan sistem dosyalarını da sildiği ifade edildi. Kocagürbüz'ün yanlışlıkla sistem dosyalarını silmesinin, bir süreliğine TİB sisteminin çökmesine neden olduğu belirtildi. Sistemin neden çöktüğü araştırılınca da, Kocagürbüz'ün dinleme kayıtlarını yok etmeye çalışırken sistemi çökerttiğine dair somut verilere ulaşıldığı kaydedildi. Üst düzey kaynaklar, TİB'de tutuklananlarla ilgili de önemli istihbarat bilgilerine ulaştıklarını belirtiyor. TİB'de kimin dinleneceğine ilişkin işlemi Kocagürbüz'ün yaptığı belirtilirken, log kayıtlarını ve yasa dışı dinlemeleri silmeye çalışırken Kocagürbüz'ün geride ciddi izler bıraktığını, bunların mahkemeye de sunulduğu belirtiliyor. Paralel örgütün de Kocagürbüz'ün kayıtları silmeye çalışırken yaptığı hatalardan haberdar olduğu ve geride çok iz bırakan Kocagürbüz'ü gözden çıkardığı ifade ediliyor. KAYNAK SABAH
Son Güncelleme: 29.01.2015 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.