Binali Yıldırım TÜSİAD’ın YİK toplantısında konuştu

TÜSİAD’ın YİK toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Gümrük Birliği’ni 2017’den itibaren yeniden gözden geçireceğiz. Gümrük Birliği’nde ne var? Sanayide durum ne? Bu alanlarda güncelleme yapılacak. O gümrük birliğinde de bize madik attılar" dedi.

01 Aralık 2016 Perşembe 11:20
Binali Yıldırım TÜSİAD’ın YİK toplantısında konuştu






TÜSİAD’ın YİK toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Gümrük Birliği’ni 2017’den itibaren yeniden gözden geçireceğiz. Gümrük Birliği’nde ne var? Sanayide durum ne? Bu alanlarda güncelleme yapılacak. O gümrük birliğinde de bize madik attılar" dedi.
TÜSİAD’ın 45 yıllık tarihi var. Gerek başkanlar söyledi. Kapasitesiyle, temsiliyle Türkiye için, Türk iş dünyası için, çok önemli bir sivil toplum teşkilatımız. TÜSİAD camiasının küresel ölçekte varlık gösterip Türkiye’nin adını dünyaya duyurması sizlere özellikle yatırım yaptığımız vatandaşları…
Çalışanları, çalıştıranları hiçbirinden ayrı tutmuyoruz. Bu fabrikaların bacası tütmezse bunu vermeyen.
Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne milli iradeye bahsedemeyiz. Sizler bir yandan ülkemiz için üretiyorsunuz. Ülkemizin kalkınması için çalışıyorsunuz.
15 Temmuz’da büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Alçak bir darbe girişiminde bulunuldu. Bu darbe girişiminin başarısız olmasının arkasındaki en önemli sebep, vatandaşımızın, Türk milletinin demokrasi bilincinin gelişmiş olmasıdır. Milletimiz hiç tereddüt etmeden bayrağını alan herkes meydana indi.
Ve böylece uygar dünyada emsali görülmemiş bir işi başardık. Bunu Avrupalılar da anlayamıyor. Amerikalılar da anlayamıyor. Biz Türk milletini anlayamadık diyorlar. Bombalar, mermiler geliyor gözünü kırpmadan diyorlar… Bunun ne anlama geldiğini uzun süre anlayamadık diyorlar. Bu milletin adı Türk milletidir. Bağımsızlık bizim karakterimizdir.
Ekonomik belirsizlik söylentileri had sahfada. Bunun arka planına baktığımız zaman 8 Kasım’daki ABD seçimlerinin tahminlerin dışında Cumhuriyetçi adayın kazanması yatıyor.
Sayın Trump seçim kampanyasında sürekli ABD’nin daha çok kendi içine yoğunlaşacağını dış dünya ile ilgilerini azatlacağını anlattı.
ABD’nin son 50 yıldır ihmal ettiği altyapısının refahını artıracak çalışmalara daha çok yoğunlaşacağım dedi.
Şu 8 Kasım’dan bugüne kadar olayları sadece Türkiye’ye mahsus görürsek yanlış yapmış oluruz. Küresel bir gelişme değil bu. Türkiye nasibini almıştır. En fazla Meksika bizimki ikinci sırada geliyor. Bütün ülkelerde para birimlerinde dolara karşı değer kaybı var. Tek istisna İngiliz parası, o da daha önce Brexit ile beraber kayba uğradı.
Suriye’de Irak’ta devlet yok. 5 seneyi geçti arkadaşlar. 911 kilometre sınırı olan ülke Türkiye. Türkiye bu kadar iç ve dış sorunlarla, bölücü terör örgütünü, FETÖ’yü, Rusya ile yaşadığımız sorunları hepsini bir araya koyun, bu kadar olay başka ülkelerin başına gelseydi aynı anda yerle bir olurdu.
Allah’a şükür, Türkiye bütün bunların üstesinden gelmeyi başardı. Niye? Çünkü Türkiye’de istikrar var, güven var. Son 14 yılda Türkiye’nin her şeye rağmen 27 çeyrek ardı ardına büyümesinin en temel nedeni istikrardır, güvendir, siyasi güçlü iktidardır.
Şimdi bizim bir ayrışmamız olduğu doğru. Doğruları konuşalım. Bütün para birimleri yüzde 5-6 yaptıysa bizimki onun iki katı oldu.

Bunun sebeplerini biliyoruz. Unutmayalım, Türkiye olarak geçtiğimiz 4 ay içerisinde uçurumun eşiğinden döndük.
15 Temmuz darbe girişimini söylüyoruz. 60 darbesi Türkiye’nin milli geliri 583 dolar. 1959’da 61’de 194 dolara düşmüş. 80’den önce kişi başı milli gelir 1860 dolar ihtilal olmuş, 1195’e düşmüş. Nereden nereye. İhtilaller ülkeyi fakirleştiriyor. Kazanımları kaybettiriyor. 15 Temmuz darbesinde biz, ciddi bir sarsıntı yaşamadık. Niye? Çünkü darbe başarılı olmadı.
Bu dönemde hepimizin ülkemizin birliği beraberliği için ortak sorumluluğumuz olduğunu ifade etemek isterim. Bakın 50 yılı aşkın bir süredir. Türkiye terörle mücadele ediyor. Bir terörümüz vardı iki terörümüz oldu.
Bölücü terör olsun FETÖ olsun bunların hepsinin üstünden geleceğiz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde olmadığı kadar mücadelede başarılıyız. İnlerine yuvalarına girdik.
Bunların ifadeleriyle de terörü çökerteceğiz. 65. hükümetin ilk gününde bir şey dedim. Milletimiz rahat olsun. Bu terör belasını en alt sıraya düşüreceğiz. Sürekli terörün konuşulduğu sürekli olayların olduğu bir ülkeye yatırımcı nasıl kolay kolay karar versin. Durum böyle değil ama algı böyle. Gerçeği kabul edelim. Yabancı dostlarımız gelince dışarıdan izlerken savaş var sanıyoruz. Gelince bu kadar güzel ülke olamaz diyoruz. Bu kendiliğinden olmuyor. Ülkede mutlaka irade olacak.
Düşünün yargı bağımsız hukuk devleti eyvallah suç işlemiştir gel kardeşim hesabını ver diyorsun. Tanımam gelmem diyor. İçimizden hangisi böyle davranabilir. Eş yönetim eşbaşkan eş yönetim bunlar bizim. Hayrımıza işler değil. Bunlar bölücülüktür. Bu mikrobu bünyemizden atmazsak diğer sorunlar önemsiz hale gelir.
Bölgede yaşayan Türk vatandaşlarımızla vize sorunumuz yok. Hepimiz biriz kardeşiz. 79 milyon Türkiye’yiz.
Bölücü terör örgütünün Kürt sorunu diye bir sorunu yok. Sorun oradaki vatandaşlarımızın bölücü terör örgütü diye bir sorunu var.
Biz sessiz ortak olacağız sizler aktif ortak olacaksınız. Bu bölgeyle ilgili getirdiğimiz tespitleri imkanları incelemenizi istiyorum.
Gümrük Birliği’ni 2017’den itibaren yeniden gözden geçireceğiz. Gümrük Birliği’nde ne var? Sanayide durum ne? Bu alanlarda güncelleme yapılacak. O gümrük birliğinde de bize madik attılar. Serbest dolaşım vardı üstüne yattılar.
Şunu da görmezden gelmiyoruz bugün ticaretin yarısı Avrupa’yla finansal iişkilerin yüzde 80’i Avrupa’da ilişkileri koparacak değiliz.
Bu sadece Avrupa Türkiye ilişkileri açısından değil.
Avrupa’yı hep koruyacağız diye bir şey yok. Biz önce ülkemizi koruruz. Ülkemizin geleceği herkesten önce gelir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.