Birleşmiş Milletler heyeti, çadır kentte incelemelerde bulundu

07 Aralık 2012 Cuma 14:23
Birleşmiş Milletler heyeti, çadır kentte incelemelerde bulundu






OSMANİYE (CİHAN)- Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi (WHO), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan 10 kişilik heyet, ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Osmaniye Konaklama Merkezi'nde kalan Suriyelileri ziyaret etti. Heyet çadır kentte incelemelerde bulundu.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaret sonrası heyet, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah´ı ziyaret etti. Vali Celalettin Cerrah, Osmaniye Konaklama Merkezi'nde, rakam değişmekle birlikte, yaklaşık 8 bin 200 civarında Suriyelinin misafir edildiğini ifade etti. Celalettin Cerrah, Son 2 ay içerisinde sadece ilaç bedeli olarak yaptığımız sağlık harcaması yaklaşık 1 milyon TL. Bu tutara diş ve göz tedavileri, ortopedik gereçler dâhil değil. Ayrıca bazı acil durumlarda hastanemizin Adana Devlet Hastanesi'ne gönderdiği hastalarımız oluyor. O ücretler de bu bedele dâhil değil. Onları da dâhil edersek bu rakam sanıyorum 1,5 milyon TL. civarında olur. dedi.

İnsan sağlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Cerrah, Suriyeliler bizim misafirimiz. Biz de ev sahibi olarak onların her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Ama her şeyden önce onların sağlığı bizim için çok önemli. Merkezde kurulmuş hastanede tedavileri görülüyor. Gerekirse il dışındaki hastanelere götürülüyor. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunan daha donanımlı hastanelerde müdahale gerektiren durumlar için ise hastalar ambulans helikopterle sevk ediliyor. şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Christina Profili ise Vali Cerrah´a kendilerini kabul ettiği için teşekkür ederek, Osmaniye Konaklama Merkezi hakkında izlenimlerini aktardı.

Geçtiğimiz günlerde 3 şehirde 4 ayrı kampı ziyaret ettiklerini kaydeden Dr. Maria Christina Profili, Bu sürecin oldukça zorlu bir süreç olduğunun farkındayız. Kamplarda yaşayan her bir bireye ayrı ayrı destek sağlamaya çalışıyorsunuz. Bunun yanında aciliyetleriniz ve günlük rutin işleriniz de devam ediyor. Bu insanların sayısı her geçen gün artmakta. Bunun yanı sıra sürekli bir sistemin oturtulmasının ve yürütülmesinin zorluğunun da farkındayız. Yaptığınız çalışmalar için sizi tebrik ediyoruz. İnsanların çevre ve yaşam koşulları sağlıklarını etkiliyor. Bu noktada kamplara yaptığımız ziyaretlerde hem sağlık hizmetlerinin sağlandığını hem de çevre koşullarının güzel bir şekilde yönetildiğini görmek bizi mutlu etti. diye konuştu.

İncelemeleri sonucunda, kamplarda yapılan hizmetlerin kağıda dökülmesini sağlayacaklarını da ifade eden Profili, Size tam desteğimizi sunmak için bizler buradayız. dedi.

Heyet üyeleri, Osmaniye Konaklama Merkezi'ndeki standartların oldukça yüksek olduğunu gördüklerini, desteklerine ihtiyaç duyulan alanlarda seve seve yardımcı olabileceklerini belirtti.

Suriye´deki olayların bir an önce bitmesini temenni ettiğini söyleyen Vali Cerrah, Komşumuzdaki olaylar sona erene kadar Suriyeliler bizim misafirimiz olmaya devam edecekler. Biz burada onlara ne kadar en iyi imkânları sağlasak da herkes kendi evinde kendi ülkesinde rahat eder. Biz misafirlerimize en iyi imkânları sunmaya gayret ediyoruz. Çünkü insana çok değer veriyoruz. ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelerin de üzerine düşen insani görevi yapması gerektiği ifade eden Vali Cerrah şunları söyledi: Diğer ülkelerin de Türk hükümetinin yanında yer almaları ve zor durumda olan bu insanlara yardım etmeleri gerekir. Çünkü biz büyük miktarda ödeneğimizi bu kamplara harcıyoruz. 1 Eylül tarihinde kampımız açıldı ve diğer hiçbir ülkeden yardım almadık. Diğer ülkelerin de süratle bu konuda ülkemize yardımcı olmaları gerekiyor. Bu onların insanlık görevi.

Vali Cerrah, kampı ziyaret eden heyet üyelerine teşekkür ederek sözlerini bitirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.