Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni yapan şirketler iflasın eşiğinde

11 Temmuz 2011 Pazartesi 12:34
Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni yapan şirketler iflasın eşiğinde






MUĞLA (CİHAN)- Milas-Bodrum Havalimanı'nın yeni dış hatlar terminalini yap-işlet-devret modeliyle inşa eden İtalyan şirketi Astaldi'nin kendi adına iş yaptırdığı birçok şirketin, paraları ödenmediği için iflasın eşiğine geldiği ileri sürüldü. Terminal inşaatında teklif usulüyle iş verilen şirketlerin, işlerini bitirmelerine rağmen Astaldi'den alacakları için kanuni yollara başvurduğu öğrenildi. Bodrum'da faaliyetlerini sürdüren şirketler, Devletten hâlâ ihale almaya devam eden Astaldi hiç mi incelenmiyor? Yetkililerin mağduriyetimizi görmesini istiyoruz. diyor.Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum'a yaz sezonunda her gün ortalama 100 uçak inip kalkıyor. Devlet Hava Limanları Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından kapasite yetersizliği sebebiyle yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ve geçen mayıs ayında bitirilmesi gereken yeni dış hatlar terminalinin çalışmaları isehâlâ devam ediyor. Yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak terminalin temeli, 14 Şubat 2010'da atıldı. Astaldi tarafından yapılan terminal, 100 milyon euroya mal olacak. Sözleşmeye göre geçen mayıs ayında bitirilmesi gereken terminalin, aksaklıklar sebebiyle 15 Ekim 2011'de tamamlanması hedefleniyor.Milas-Bodrum Havalimanı'nda 2010 yılından bu yana çalışmalarına rağmen doğru dürüst para alamadıklarını ileri süren Yetimoğlu Hafriyat'ın sahibi Ali Yetimoğlu, Burasının hafriyat işini, teklif usulüne göre ilk Kadıoğlu İnşaat'tan aldık. Anlaşmaya göre yüzde 30'u peşin, kalan kısmı 30 ile 50 gün arasında değişen günlere göre çekle ödecekti. İşi bitirdik ama parayı vermediler.
 Üç aylık çekler verdiler, onları da ödemediler. Kadıoğlu'nun sahibi öldükten sonra burasının ihalesini, Teknotes Teknolojik Tesisler A.Ş. kazandı. Eski alacaklarımızı vermedikleri gibi kendi dönemlerindeki hakedişlerimizi bile alamadık. Terminaldeki işimizi bitirdik ama yaklaşık 900 bin lira alacağımızı kaldı. Kendilerine yakın firmalara zamanında ödeme yapılıyor ama bizi sürekli oyalıyorlar. Alacaklarımız için yasal süreç başlattık. 25 yıllık şirketiz, ilk defa devletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getiremedik. Vergilerimi dahi bu ay ödeyemedik. Çok mağdur edildik, iflasın eşiğine geldik. Çalışanlarımızın maaşlarını bile ödeyemez durama geldik. Bu konuda başta Muğla Valiliği olmak üzere DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan yardım istiyoruz. Sadece ben değilim, bu şirket adına iş yapan irili ufaklı birçok şirket de aynı mağduriyeti yaşıyor. şeklinde konuştu.Konu hakkında görüşü alımak istenen Astaldi Proje Müdürü İskender Bilgin ise telefonu açmadı.Havalimanı sekiz tane yolcu köprüsü, 66 check-in bankosu ve 750 araç kapasiteli otoparka sahip olacak terminalle 95 bin 927 metrekare toplam alana kavuşacak. Yeni terminal binasında, güvenlik sistemleri son teknolojiyle donatılacak. Bagajlar, EDS ile otomatik taranacak. Yeni binanın hizmete girmesiyle mevcut terminal binası, iç hatlara hizmet vermeye başlayacak. Proje kapsamındaki önemli iş kalemleri 95 bin 927 metrekare kullanım alanlı terminal binası, terminalden bağımsız 765 metrekare kapalı alana sahip CIP binası, 38 bin 500 metrekare açık otopark, 8 bin 500 metrekare viyadük, 13 bin metrekare beton kaplama servis alanı, 23 bin metrekare asfalt servis yolu, toplam 102 bin 500 metrekare ilave apron ve yaklaşık 180 bin metrekare peyzaj düzenlemesi olarak açıklandı.Türkiye'nin en moderni olmaya aday Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin yapımı, ilk ihaleyi kazanarak DHMİ ile sözleşme imzalayan Teknotes Teknolojik Tesisleri A.Ş.'ye verilmişti. Mayıs 2011'de tamamlanması planlanan ancak ihale ve daha sonra yaşanan gelişmeler sebebiyle ilerleyemeyen proje, Astaldi firmasına devredilmişti. CİHAN

ASTALDİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

“Milas - Bodrum Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali” ile ilgili olarak CHA Muğla Muhabiri Kayber Avcı tarafından  hazırlanan ve sitenizde 11.07.2011 tarihinde yayınlanan “Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni Yapan Şirketler İflasın Eşiğinde”  haberi doğru bilgiye dayalı bir haber değildir.


Astaldi’nin itibarına zarar verecek bir üslup ile kaleme alınmış olan haberde ifade edildiği gibi, firmamızın çalıştırdığı şirketlere ödeme yapmadığı bilgisi doğru değildir. Konuyla ilgili aşağıda bulunan açıklamamızın değerlendirilmesini ve haberle ilgili olarak gerekli olan düzeltmenin  yapılarak önceki haberin yayından kaldırılmasını  rica ediyoruz.


Astaldi’nin “Milas - Bodrum Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali” için çalıştırdığı firmalara kesinlikle herhangi bir borcu bulunmamaktadır. İddia edilen alacakların Astaldi ile hiçbir şekilde alakası olmadığı gibi, Astaldi şirketi hakkında açılmış hali hazırda herhangi bir İcra Takibi’de kesinlikle söz konusu değildir.


Milas- Bodrum  Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali Projesi, 15 Mayıs 2009 tarihinde mahkeme kararı ile Teknotes Mühendislik İnşaat Taahhüt Tic. Ve San. A.Ş. ile Sırp Belgrade Tesla Airport arasında kurulmuş olan Mondial Milas Bodrum Havalimanı Uluslararası Terminal İşletmeciliği ve Yatırım A.Ş.’ye verilmiştir.


Ne yazık ki, takip eden süreçte proje ön görülen şekilde ilerleyememiştir.

Buna müteakip,  Astaldi tüm hukuki gerekliliklerini eksiksiz yerine getirerek yukarıda bahsi geçen Mondial firmasının hakim ortağı olmuş ve takiben 15 0cak 2011 de Astaldi S.p.A işe başlamıştır.


Astaldi firması dünya geneline yayılan tecrübe ve iş birikiminin yanı sıra, finansal gücünü de bu projeye yansıtarak, bitimine 273 gün kala tüm riskleri göz önüne alarak projeyi kaldığı noktadan devralmış ve inşaatına hızlı bir şekilde başlamıştır.


Projeyi, özkaynakları ile finanse eden Astaldi, karşılaşılan tüm hukuksal, teknik ve maddi zorlukları büyük bir özveri ve profesyonellik çerçevesinde ele alarak bertaraf etmeyi kendine hedef koymuş ve bunu şimdiye kadar başarı ile yerine getirmiştir. Başka bir deyişle ölü olan bir projeyi diriltmeyi, ayağa kaldırmayı başarmıştır. Bugün itibariyle, tüm yurtiçi ve yurtdışı kritik satın alma bağlantıları yapılmış olup, projenin hedeflenen süre içinde bitirilmesine çalışılmaktadır. Nitekim, Haziran ayı sonu itibariyle işin % 20’lik kısmından fazlası tamamlanmıştır. Söz konusu oranın önemi Astaldi’nin işe dahil olduğu tarihteki %3 lük ilerleme ile karşılaştırıldığında daha iyi anlaşılmaktadır.


Astaldi’nin tüm projelerinde olduğu gibi tedarikçi ve taşeronlara verdiği önem ve onlar ile akit edilen iş sözleşmeleri gereği ortaya çıkan sorumluluklarını eksiksiz yerine getirme konusundaki kurumsal politikası bu proje için de üst seviyede geçerlidir. Astaldi tarafından bu projede, örneğine az rastlanır ödeme terminleri gerçekleştirilmiş olup, bu durum tüm taşeron, tedarikçi ve projeyi az çok takip eden herkesin malumudur.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.