Bolşevik Devrimi Rus halkını böldü, yeni devrime çoğunluk karşı

07 Kasım 2012 Çarşamba 01:23
Bolşevik Devrimi Rus halkını böldü, yeni devrime çoğunluk karşı






Rusya 7 Kasım 1917'de gerçekleşen Bolşevik Devrimi'in yıl dönümünü kutluyor. Komünist Parti taraftarları her yıl olduğu gibi Kızıl Meydan'da bulunan ilk Sovyet lider Vladimir Lenin anıtına karanfil bırakarak kutlamalara başladı. 4 Kasım'da Polonya'nın işgalinden kurtuluş adında Birlik Günü'nü kutlayan Rusya, Sovyetler Birliği'nin kuruluşunu sağlayan devrimlere destek vermekte kararsız.

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre 1917 Bolşevik Devrimi'nin artıları olduğu kadar eksileri de var. Rusya halkının yüzde 27'sine göre Bolşevik Devrimi sosyal kalkınmaya önemli katkı sağladı. Bolşevik Devrim'e destek, 2002'de yüzde 34'leri buluyordu.

Bolşevik Devrimi 'felaket' olarak tanımlayanlar ise yüzde 18'lere çıktı. 2002'de bu oran yüzde 10'larda kalmıştı. Halkın yüzde 17'sine göre de Bolşevik Devrimi ülkenin gelişiminin önünde önemli bir engel oluşturdu.

Bolşevik Devrimi'ne destek yüzde 37 ile en çok Komünist Parti'den. Rusya halkı yüzde 43 ile zor yaşam koşullarının devrime neden olduğunu ifade ederken, yüzde 17'ye göre zayıf hükümet yapısı, yüzde 11'e göre siyasi maceralar, yüzde 10'a göre de dış güçler devrimin gerekçesi.

Modern Rusya'nın herhangi bir devrim olmaması gerektiğini savunanlar ise yüzde 78'leri buluyor. Ankete katılanların yüzde 89'u ülkede yaşanacak bir devrimin trajik sonuçları olacağını düşünüyor.

Rusya'nın yeni bir devrime ihtiyacı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 13'lerde kaldı. Devrime destek verenlerin yüzde 32'sinin Liberal Demokrat Parti ve yüzde 27'sinin de Komünist Parti'den olması dikkat çekti. Devrimcilerin yüzde 31'ine göre Rusya böylece yeni bir inovasyon süreci yakalayabilir. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.